Inleiding zakendoen in Cuba

Door het communistische staatsbestel op het eiland is de Cubaanse regering (mede-)eigenaar van vrijwel alles, of oefent een verregaande invloed uit op de eigendommen van individuen.

De economische betrekkingen tussen Cuba en Nederland zijn stabiel en op vele terreinen liggen kansen voor het Nederlands bedrijfsleven. Nederland behoort tot de top 5 van grootste handelspartners van Cuba en is op Spanje na de grootse Europese handelspartner voor het eiland. De ambassade te Havanna streeft naar het versterken van contacten en met name de sectoren Agro-Food, Logistiek, Duurzame Energie, Toerisme en Water/Maritiem worden als kansrijk gezien.

De Cubaanse Kamer van Koophandel (Cámara de Comercio) werkt als brug tussen de Cubaanse overheid en buitenlandse bedrijven die willen investeren in – of handelen met – het eiland. Vanaf 1993 is Cuba zich al steeds meer open gaan stellen voor investeringen vanuit het buitenland. In 2014 is een nieuwe investeringswet ingevoerd welke het land toegankelijker maakt voor buitenlandse investeerders. Gepaard met de vernieuwde betrekkingen met de Verenigde Staten zorgt dit voor hernieuwde interesse in Cuba en haar kansen. Het is belangrijk te weten dat het embargo (nog) niet is afgeschaft, hoewel de Amerikaanse overheid al wel verlichtende maatregelen heeft getroffen.

Ook is een speciale ontwikkelingszone Mariel (Zona Especial de Desarollo Mariel) geopend en nog aan het uitbreiden, waar een speciaal en voordelig belastingstelsel heerst met als doel het aantrekken van buitenlandse investeerders.

Het Koninkrijk der Nederlanden en de Cubaanse Republiek hebben een zogenaamde investeringsovereenkomst (IBO) getekend, waarin onder andere is vastgelegd dat beide landen investeerders garanderen dat betalingen gedaan kunnen worden zonder beperkingen of vertraging. Mocht er een geschil optreden tussen de investeerder en het gastland, heeft de buitenlandse handelsentiteit het recht a) naar de nationale rechter te stappen, b) het Hof van Arbitrage van de Internationale Kamer van Koophandel om een beslissing te vragen, of c) het geschil neer te leggen bij een ad hoc tribunaal dat de wetgeving van de Verenigde Naties zoals vastgelegd door de United Nations Commission on International Trade (UNCITRAL) respecteert.

Door het versterken en onderhouden van de huidige banden met zowel de lokale ministeries als het toenemende bedrijfsleven, kan de ambassade geineresseerden bedrijven en individuen de nodige steun bieden in de staatsgeleidde economie van Cuba.