Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Costa Rica woont

Woont u als Nederlander in Costa Rica? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? Dan kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in San José. U kunt dit ook doen bij de Nederlandse grensgem eenten en op Schiphol.

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

Voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart is het belangrijk dat u de juiste documenten kunt laten zien. Maak daarom eerst per paspoort of ID-kaart de persoonlijke checklist voor u of uw kind aan. Dan weet u welke papieren u voor elke aanvraag nodig heeft. Bij stap 2 ziet u of het land waar u woont aanvullende eisen stelt.

  • Het kan zijn dat u buitenlandse documenten moet laten legaliseren.
  • U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. In het buitenland en bij de paspoortbalie op de luchthaven van Schiphol in Amsterdam mag u ook een document van de burgerlijke stand in het Spaans inleveren. Heeft u een document in een andere taal? Laat het dan vertalen bij een beëdigd vertaler.

  • Het is mogelijk dat er extra documenten worden gevraagd.
  • Zorg dat u in persoon verschijnt om de aanvraag in te dienen. Dit geldt ook voor minderjarigen, bijvoorbeeld uw kinderen.

Ziet u geen checklist? Probeer het later nog eens. Of probeer de pagina nogmaals te laden of in een andere browser te openen.

Heeft u de checklist ingevuld? Ga verder met stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen voor Costa Rica

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn aan uw documenten. Hieronder leest u wat deze eisen zijn in Costa Rica.

Bewijs van legaal verblijf  

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. In Costa Rica doet u dit met één van de volgende documenten:

  • een geldig visum (en documenten die dit ondersteunen);
  • een geldige verblijfsvergunning;
  • als u ook de Costa Ricaanse nationaliteit heeft: een geldig Costa Ricaans paspoort of Costa Ricaanse ID-kaart.

Dit geldt ook voor inwoners van Guatemala, El Salvador, Honduras en Nicaragua.

Eerste aanvraag

Staat er in uw persoonlijke checklist (stap 1) dat u een document moet laten legaliseren? En heeft u een geboorteakte of huwelijksakte die is afgegeven door Costa Rica? Dan moet u deze laten legaliseren met een apostille.

Stap 3: Vraag aan bij grensgemeente of Schiphol

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland?  Dit kan bij 1 van de Nederlandse grensgemeenten of Schiphol.

Stap 4: Vraag aan in Costa Rica

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Costa Rica? Zorg dan dat u eerst de benodigde documenten verzamelt. Welke documenten dat in uw situatie zijn, ziet u door de checklist (stap 1) in te vullen. Kijk ook welke extra eisen gelden in Costa Rica (stap 2). Daarna kunt u een afspraak maken.

Hoe maakt u een afspraak?

Bij de ambassade in San José kunt u online een afspraak maken.

Hoeveel moet u betalen?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in Costa Rica. U kunt betalen met bank- of creditcard, of contant in CRC (colones).

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 3 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. De beslistermijn wordt op dat moment verlengd.

Paspoort in de tussentijd nodig?

Heeft u uw paspoort of ID-kaart in de tussentijd nodig? Dan levert u die in als u uw nieuwe document komt ophalen. Laat u het document opsturen? Dan moet u uw paspoort of ID-kaart eerst opsturen naar de ambassade. Pas dan kan het nieuwe document worden opgestuurd.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen. U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Document ophalen

U kunt uw reisdocument ophalen op de ambassade in San José. U moet hiervoor een afspraak maken. Hou ook rekening met onze sluitingsdagen.

Document laten opsturen (Costa Rica)

U kunt uw nieuwe paspoort of ID-kaart ook laten opsturen. Neem dan tijdens uw aanvraag een verzendlabel of envelop mee. De ambassade accepteert prepaid shipping labels van UPS, FedEx (alleen express labels) of DHL. Labels van Fed Ex Home of US Postal Service worden niet geaccepteerd. Ook cash on delivery (COD) labels en enveloppen worden niet geaccepteerd.

Voor iedere aanvraag is een apart label of envelop nodig. U vermeldt hierop uw naam en adres.

Zorg dat de envelop voldoende gefrankeerd is. Het label moet vermelden dat u zowel de verzender als de ontvanger bent. Lever tijdens uw aanvraag een kopie van het verzendlabel in. Opsturen van uw reisdocument gebeurt op eigen risico. De kosten zijn voor eigen rekening.

Document laten opsturen (Guatemala, El Salvador, Honduras en Nicaragua)

Paspoorten van aanvragers uit Guatemala, El Salvador, Honduras en Nicaragua worden opgestuurd naar de honorair consulaten aldaar.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

De ambassade of het consulaat maakt uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geef dit dan van tevoren aan.