Reizen, wonen en/of werken in de Democratische Republiek Congo

Faciliteiten in DRC

In de DRC is in principe veel te zien. Helaas zijn niet alle plaatsen makkelijk te bereiken. Er is geregeld openbaar vervoer in de grote steden maar daarbuiten vaak niet. De trein rijdt tussen Kinshasa en Matadi/Boma in het westen. Er zijn een paar betrouwbare reisagentschappen. Er zijn commerciële vluchten tussen de grote steden, maar de lokale luchtvaartmaatschappijen voldoen meestal niet aan de Europese standaard van onderhoud en veiligheid. De dienstverlening op kampeerplaatsen en in hotels is wisselend. In Kinhsasa en in de meeste grote steden zijn wel goede restaurants. Over het algemeen is de prijs/kwaliteit-verhouding veel ongunstiger dan in andere landen. Wilt u rondreizen in de DRC, raadpleeg dan het reisadvies en bereid u erop voor dat u zelf veel moet regelen.

Veiligheid op straat

In Kinshasa is veel kleine criminaliteit, bijvoorbeeld straatberovingen. Het is riskant om ‘s avonds alleen over straat te lopen. Ook overdag kunt u beter niet alleen lopen. Draag geen opzichtige kledij, accessoires of juwelen als u over straat gaat.

Klimaat en kleding

Er zijn geen speciale kledingvoorschriften. Congolezen kleden zich in het algemeen netter en formeler dan Nederlanders. Bij een bezoek buiten de stad is het raadzaam makkelijke kleding te dragen. Bij een officieel bezoek worden een jasje en stropdas gedragen. Voor vrouwen is het beter om kleding tot op kniehoogte of langer te dragen. De temperatuur overdag schommelt rond de 30 graden en ’s avonds kan het iets afkoelen tot ongeveer 25 graden. In het hete seizoen loopt de temperatuur op tot 35 graden.

Gezondheid

Veel voorkomende ziekten in de DRC zijn malaria, luchtweginfecties, en maag- en darminfecties. Als bezoeker kunt u water uit de kraan niet drinken en liever ook niet gebruiken voor tandenpoetsen. Kraanwater is wel geschikt om mee te koken.  Mineraalwater in flessen is overal verkrijgbaar en het is aan te raden om veel te drinken in de hitte.

Er komt soms gele koorts voor in de DRC. U moet gevaccineerd zijn om een visum te krijgen voor de DRC en het land in te komen. Houd daarom uw gele koortsboekje bij de hand. Dit moet bij de immigratiedienst getoond worden.

Malaria is een gevaarlijke ziekte en kan dodelijk zjin. Malaria Tropica ofwel hersenmalaria komt voor in de DRC, ook in Kinshasa. Draag ’s avonds vanaf de schemeruren een lange broek en een overhemd met lange mouwen. Smeer u ’s avonds goed in met anti-muggencrème (met deet).

Voor noodgevallen zijn er een paar klinieken die ‘intensive care’ bieden en die een ambulance hebben voor het geval u niet zelf naar de kliniek kan komen. De zorgverzekeringsmaatschappijen in Nederland accepteren meestal Franstalige facturen. Het is goed om voor u op reis gaat bij uw zorgverzekering na te gaan welke kosten u kunt declararen.

Tips voor Kinshasa

 • US dollars worden vrijwel overal als betaalmiddel geaccepteerd (m.u.v. 1 USD biljetten!). Het is handig om USD in contanten en in kleine coupures mee te nemen (USD 5, 10 of 20). Er zijn vele mogelijkheden tot wisselen. Let erop dat u steeds briefjes gebruikt en ontvangt die geen enkel scheurtje vertonen, want zelfs lichtelijk aangetaste briefjes worden niet aanvaard als betaalmiddel. Daarnaast moeten 100 dollar biljetten dateren van na 2009; oudere biljetten worden niet geaccepteerd;
   
 • Met een creditcard en meestal ook met Maestro kunt u betalen in Kinshasa. U kunt ook met uw Nederlandse bankpas US dollars pinnen. Dit kan op verschillende punten in de stad, maar niet elke automaat aanvaardt Maestro. Het wordt aangeraden te pinnen op niet-afgelegen en liefst bewaakte plaatsen;
   
 • Voltage in DR Congo is 220 Volt, stekker-stopcontact 'onze’ 2-poot. Voor computers wordt aangeraden een overspanningsbeveiliger aan te schaffen;
   
 • Mobiele telefoons kunnen in DR Congo gebruikt worden. Providers zijn Vodacom, Airtel, Tigo, Orange en Africell. Sms-verkeer met Nederland is soms mogelijk, niet bij alle providers. De 3G verbinding is over het algemeen goed;
   
 • Gebruik liever geen gezamenlijke taxi of transport, maar huur een auto met een ervaren taxichauffeur. Meestal is het mogelijk zo’n chauffeur te vinden als u dit aan de receptie van uw hotel vraagt. Als u wel openbaar vervoer gebruikt, let dan goed op uw spullen. Houd bij voorkeur de raampjes dicht, zodat er als u stilstaat niet gemakkelijk door het raampje gestolen kan worden;
   
 • Zet noodnummers zoals dat van de ambassade, van ziekenhuizen/dokters en eventueel van betrouwbare taxichauffeurs in uw mobiele telefoon.

Tijdzone

Gedurende de Nederlandse zomertijd is het in Kinshasa één uur vroeger dan in Nederland; gedurende de wintertijd is er geen tijdsverschil.