Legalisatie handtekening Nederlander in China

Als u in China woont, heeft u soms een legalisatie van uw handtekening nodig. De ambassade in Peking of de consulaten in Shanghai en Guangzhou kunnen uw handtekening legaliseren als u de Nederlandse nationaliteit heeft. Het Nederlandse consulaat in Chongqing verleent géén consulaire diensten.

U moet zelf nagaan of de instantie waar u het document wilt gebruiken (bijvoorbeeld uw bank, een notaris, of een gemeente) akkoord gaat met de ondertekening. De legalisatie door de ambassade of het consulaat gaat alleen over de echtheid van uw handtekening, maar zegt niets over de inhoud of rechtsgeldigheid van het document.

In sommige gevallen moet de ambassade of het consulaat eerst checken met het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland of een handtekening op een bepaald document gelegaliseerd kan worden. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen bij een volmacht.

Wat heeft u nodig?

U moet in persoon langs gaan bij de ambassade of één van de consulaten. De handtekening moet u ter plekke zetten. De legalisatie van een handtekening kan niet per post worden afgehandeld. U moet de volgende documenten meenemen:

  • Het document dat u gelegaliseerd wilt hebben.
  • een bewijs dat u de Nederlandse nationaliteit heeft, dit kan een van de volgende documenten zijn:
    • een Nederlands paspoort
    • een Nederlandse id-kaart
    • een Verklaring van Nederlanderschap

Maak een afspraak

Bij de ambassade in Peking en de consulaten-generaal in Guangzhou en Shanghai kunt u online een afspraak maken.

Wat kost een handtekeninglegalisatie?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in China.

  • Bij de consulaten-generaal in Guangzhou en Shanghai kunt u contant betalen in Chinese yuan, of met uw Nederlandse bank-of creditcard.
  • Op de ambassade in Peking kunt u contant betalen of met een betaalkaart.