Leven in Shanghai

Shanghai is met haar internationale karakter een van de meer toegankelijke steden van China. Steeds meer Shanghainezen spreken Engels en er zijn veel apps die je wegwijs kunnen maken in de stad. Hieronder een overzicht met de belangrijkste informatie en tips over het leven in Shanghai.

Transport en verkeer

Vliegvelden

Shanghai heeft twee vliegvelden. Pudong International Airport ligt op zo’n 50 kilometer buiten de stad en wordt vooral gebruikt voor internationaal vliegverkeer. Het vliegveld is het beste te bereiken met een taxi of met de MagLev, de magneettrein die van de rand van de stad naar het vliegveld gaat. Daarnaast is het vliegveld ook te bereiken met metrolijn 2.

Het andere vliegveld, Hongqiao Jichang Airport ligt zo’n 15 kilometer buiten het centrum en wordt voornamelijk voor binnenlandse vluchten gebruikt. Deze is te bereiken met taxi, bus of metrolijnen 2 en 10.

Hogesnelheidstrein

Binnen China is Shanghai binnen enkele uren te bereiken met de hogesnelheidstrein vanaf steden als Beijing, Guangzhou en Xi’an. De treinen zijn een goed alternatief voor het vliegtuig.

Vervoer in Shanghai

Er zijn verschillende manieren om je te verplaatsen binnen Shanghai.

  • Taxi’s zijn relatief goedkoop en makkelijk te bestellen via apps als Didi Chuxing (deze heeft een Engelse variant) en Meituan Dache.
  • Shanghai heeft een uitgebreid en modern metronetwerk. Elke paar minuten vertrekt er een metro van het station. Grootste nadeel: de metro stopt meestal tussen 22:00 en 23:30 (afhankelijk van welke lijn je gebruikt).
  • Voor kortere afstanden is fietsen een goede optie. Er zijn veel fietspaden in Shanghai en dankzij apps als Mobike en Hellobike kun je overal een deelfiets pakken.
  • Het busnetwerk kan van pas komen als het verkeer druk is. Enkele bussen (lijn 71 bijv.) in het centrum hebben een speciale baan waardoor files omzeild worden.

Betaling

In Shanghai wordt steeds minder gebruikt gemaakt van cash, credit card of pinpas. Tegenwoordig gaan de meeste dagelijkse betalingen via apps en QR-codes.

WeChat Pay:

WeChat wordt door heel China gebruikt als berichtendienst en betaalservice: WeChat Pay. Door je (Chinese) bankkaart te koppelen aan je WeChat-account kun je overal betalen. Helaas kun je Nederlandse bankkaarten (nog) niet aan WeChat koppelen.

AliPay:

Betaalservice van Alibaba, vergelijkbaar met WeChat Pay.

Apps

Enkele handige apps om te downloaden als je naar Shanghai komt:

  • Bon App!: Engelstalige app met een overzicht van onder andere activiteiten, restaurants en winkels.
  • SmartShanghai: Engelstalige app en website met niet alleen een overzicht van activiteiten, restaurants en winkels maar ook een platform voor het ver(kopen) van spullen en het vinden van (huur)huizen.

Belangrijke informatie

  • VPN: China controleert het internetverkeer in het land. Sociale media als Facebook, WhatsApp, Instagram, YouTube en Twitter zijn geblokkeerd. Ook sommige websites en e-maildiensten, bijvoorbeeld Google en Gmail, zijn geblokkeerd. Het inloggen met een Virtueel Particulier Netwerk (VPN) kan een oplossing bieden. Sommige websites werken met een VPN-verbinding, andere websites weer niet. China controleert ook dit. Chinese wet- en regelgeving omtrent cybersecurity is aan het veranderen en veel online-producten en -diensten, waaronder VPN’s hebben een licentie nodig van de Chinese overheid om legaal te mogen opereren. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het Ministerie van Industrie en Informatie Technologie (in Mandarijn). Laat je vooral goed informeren en blijf de veranderingen in Chinese wetgeving volgen.
  • Luchtvervuiling: In China kan zware luchtvervuiling voorkomen, vooral in de wintermaanden. Ondanks dat het enigszins verbeterd is de afgelopen jaren, kan de smog nog steeds fysieke klachten opleveren. Betaalbare luchtzuiveraars voor in huis zijn makkelijk verkrijgbaar.
  • Huizen: Het vinden van huizen gaat hier meestal via een makelaar (agent). Op verschillende (online) platforms geven makelaars een overzicht aan van hun huizen. Contracten zijn over het algemeen voor een jaar en huur kan enkele maanden vooruit gevraagd worden. Houd ook rekening met een eenmalige commissie tot ongeveer 35% van de maandelijkse huur en/of een maandelijkse managementvergoeding. Veel gebouwen in het centrum van Shanghai zijn wat ouder en minder goed geïsoleerd. Ook is er bijna nergens centrale verwarming aanwezig. Let er goed op dat je bij het uitkiezen van een appartement kijkt of deze beschikt over een goed functionerende verwarming/airconditioning. De Shanghainese zomers zijn subtropisch. De winters vergelijkbaar met de Nederlandse winter.

Ontmoetingsplekken en horeca

Shanghai heeft een bruisend uitgaansleven met clubs, bars en kroegen. Een favoriete avondactiviteit onder zowel lokaal als internationaal publiek zijn de door de stad verspreide KTV’s voor een avondje karaoke.