‘Silkroad to China’, neem deel aan onze handelsmissie

In november 2017 organiseert Oost NL een handelsmissie onder leiding van de gedeputeerde Michiel Scheffer van de provincie Gelderland naar de provincie Hubei in China. Belangrijk thema is de Zijderoute, omdat deze voor het Gelders bedrijfsleven grote exportkansen biedt.

Zowel Gelderland als Arnhem hebben in voorgaande missies goede contacten opgebouwd met de provincie Hubei en de stad Wuhan in het verlengde van het thema ‘One Belt, One Road Initiative’ waar de Zijderoute onderdeel van uitmaakt.

In opdracht van de gemeente Wuhan exploiteert het Chinese overheidsbedrijf Wuhan Asia Europe (WAE) Logistics de logistieke treinverbinding tussen Europa en Centraal-China (Duisburg-Wuhan). Deze treinverbinding, die de gehele cold chain op orde heeft, zorgt er voor dat de producten in 15 dagen in Centraal-China afgeleverd worden. Op dit moment komen er zes treinen uit Wuhan aan en gaan er twee treinen heen met o.a. containers babyfood en sport nutrition uit Oost-Nederland. Oost NL is op verzoek van de provincie Gelderland een serieuze samenwerking aangegaan met dit staatsbedrijf om de handel tussen Gelderland en Centraal-China te stimuleren.

Deze samenwerking biedt kansen voor Gelderse bedrijven om hun afzetmarkt te vergroten in Centraal-China. WAE Logistics zorgt naast de distributie ook voor handelsbetrekkingen en afzet van producten en diensten in Centraal-China omdat zij als staatbedrijf belangen heeft in supermarktketens, hotels en bedrijven. Met de handelsmissie in november zetten we daarom sterk in op deze handelskansen. We willen graag Gelderse bedrijven introduceren in deze groeimarkt die vraagt om westerse producten en diensten. De provincie Hubei met hoofdstad Wuhan is binnen China één van de sterkst groeiende economieën met een populatie van 140 miljoen inwoners.

Informatie over de handelsmissie

De handelsmissie vindt plaats van 20 tot 24 november onder leiding van de gedeputeerde Michiel Scheffer. Provincie Gelderland heeft een zusterrelatie met de provincie Hubei en gemeente Arnhem en Apeldoorn met de provinciesteden Wuhan en Yichang. Zij zullen hun contacten inzetten ten dienste van de deelnemers aan de China missie. Wethouder Ron König zal namens de gemeente Arnhem meegaan ter ondersteuning van de stedenbandrelatie met zusterstad Wuhan.

Het Netherlands Business Support Office in Wuhan zal per deelnemer een matchmakingprogramma opstellen om ondernemers in contact te brengen met interessante gespreks- en handelspartners. Maatwerk op basis van eigen wensen en eigen bezoekprogramma is mogelijk, indien we dit kunnen integreren in het basisprogramma. WAE Logistics is voornemens een Dutch Market te organiseren in Wuhan om Chinezen te laten kennismaken met nieuwe producten uit Gelderland en in het verlengde daarvan ook heel Oost-Nederland.

Gelijktijdig gaat er een delegatie Internationaal onderwijs en sport Gelderland mee die wordt ondersteund door partijen als FSG Sports Academy, Wittenborg University of Applied Sciences, Papendal en Vitesse (traint 800 trainers in Wuhan). Ze hebben reeds nauwe banden opgebouwd in deze provincie in de vorm van samenwerkingsverbanden.

Bent u geïnteresseerd? Dan kunt u mailen naar chinamissie2017@oostnl.nl. Wij nemen vervolgens zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op voor een verdere toelichting.

Lees voor meer informatie en achtergrond het rapport Internationale spoorverbindingen in Centraal- en West-China en het Economisch overzicht van de provincie Hubei.

Zie ook