Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Canada woont

Woont u als Nederlander in Canada? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? Dan kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in Ottawa, de consulaten-generaal in Vancouver en Toronto en het kantoor van VFS Global in Edmonton. U kunt dit ook doen bij de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Op 22 en 23 oktober 2019 kunt u een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen in Winnipeg, Manitoba. Bekijk het nieuwsbericht voor meer informatie over de aanmeldprocedure.

Vraagt u alleen een paspoort aan om uw Nederlandse nationaliteit te behouden? Dan kunt u ook een verklaring van Nederlanderschap aanvragen. Dat is goedkoper. En u hoeft niet persoonlijk langs te komen op de ambassade of consulaat-generaal. 

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

Voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart is het belangrijk dat u de juiste documenten kunt laten zien. Maak daarom eerst per paspoort of ID-kaart de persoonlijke checklist voor u of uw kind aan. Dan weet u welke papieren u voor elke aanvraag nodig heeft. Bij stap 2 ziet u of het land waar u woont aanvullende eisen stelt.

 • Het kan zijn dat u buitenlandse documenten moet laten legaliseren.
 • U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. In het buitenland en bij de paspoortbalie op de luchthaven van Schiphol in Amsterdam mag u ook een document van de burgerlijke stand in het Spaans inleveren. Heeft u een document in een andere taal? Laat het dan vertalen bij een beëdigd vertaler.

 • Het is mogelijk dat er extra documenten worden gevraagd.
 • Zorg dat u in persoon verschijnt om de aanvraag in te dienen. Dit geldt ook voor minderjarigen, bijvoorbeeld uw kinderen.

Ziet u geen checklist? Probeer het later nog eens. Of probeer de pagina nogmaals te laden of in een andere browser te openen.

Heeft u de checklist ingevuld? Ga verder met stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen voor Canada

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn aan uw documenten. Hieronder leest u wat deze eisen zijn in Canada.

Bewijs van legaal verblijf

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. In Canada  doet u dit met één van de volgende documenten:

 • een geldige werkvergunning of studievergunning;
 • een geldige permanente verblijfsvergunning voor Canada;
 • een Canadees naturalisatiecerfiticaat (met daarop de datum van naturalisatie);
 • een Canadese citizenship card;
 • als u ook de Canadese nationaliteit heeft: een geldig Canadees paspoort.

Geen bewijs van legaal verblijf

Kunt u niet aantonen dat u legaal in Canada verblijft?

 • Dan vraagt u een Search of citizenship records aan bij Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC). Daarop staat of u een inwoner van Canada bent.
 • U kunt ook een schriftelijk bewijs van de Canadese Immigration tonen waarin staat dat de verblijfsaanvraag in behandeling is. U dient een geldig paspoort te overleggen voordat de aanvraagprocedure afgerond kan worden.

Stap 3: Vraag aan bij grensgemeente of Schiphol

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland?  Dit kan bij 1 van de Nederlandse grensgemeenten of Schiphol.

Stap 4: Vraag aan in Canada

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Canada? Zorg dan dat u eerst de benodigde documenten verzamelt. Welke documenten dat in uw situatie zijn, ziet u door de checklist (stap 1) in te vullen. Kijk ook welke extra eisen gelden in Canada (stap 2). Daarna kunt u een afspraak maken.

Hoe maakt u een afspraak?

Afspraak bij de ambassade in Ottawa of de consulaten-generaal in Vancouver en Toronto

Bij de ambassade in Ottawa en de consulaten-generaal in Vancouver en Toronto kunt u online een afspraak maken.

Aanvraagsessie met het mobiele aanvraagstationi in Winnipeg, Manitoba

Op 22 en 23 oktober 2019 kunt u een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen in Winnipeg, Manitoba. Bekijk het nieuwsbericht voor meer informatie over de aanmeldprocedure.

Afspraak bij VFS Global in Edmonton

U kunt ook een paspoort of ID-kaart aanvragen bij het kantoor van VFS Global in Edmonton. VFS Global is een externe dienstverlener en brengt een extra standard service fee in rekening voor uw aanvraag.

VFS Global stuurt uw aanvraag door naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland, waar de aanvraag inhoudelijk wordt beoordeeld. Bij VFS Global in Edmonton kunt u online een afspraak maken (informatie in het Engels). Voor een afspraak kunt u ook een e-mail sturen naar edmnlpp@vfsglobal.com.

Hoeveel moet u betalen?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in Canada.

U kunt contant betalen in Canadese dollars (CAD). Betaal gepast, de ambassade en consulaten kunnen niet wisselen. U kunt ook betalen met een debit- of creditcard (geen Amex-kaarten).

Voor een aanvraag van een paspoort of ID-kaart via VFS Global in Edmonton betaalt u naast het standaard tarief ook een extra servicetarief. Raadpleeg de website voor de betaalmethode bij VFS Global in Edmonton

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 3 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. De beslistermijn wordt op dat moment verlengd.

Paspoort in de tussentijd nodig?

Heeft u uw paspoort of ID-kaart in de tussentijd nodig? Dan levert u die in als u uw nieuwe document komt ophalen. Laat u het document opsturen? Dan moet u uw paspoort of ID-kaart eerst opsturen naar de ambassade. Pas dan kan het nieuwe document worden opgestuurd.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen. U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Document ophalen

U kunt uw reisdocument ophalen op de ambassade in Ottawa of de consulaten in Toronto en Vancouver. Een afspraak maken is niet nodig. Houd wel rekening met onze sluitingsdagen.

 • Ottawa: ophalen kan op maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 12.00 uur.
 • Toronto: ophalen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur.
 • Vancouver: ophalen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 13.00 uur.

Document laten opsturen

U kunt uw nieuwe paspoort of ID-kaart ook laten opsturen (informatie in het Engels). De kosten zijn voor eigen rekening.

Raadpleeg de verzendinstructies van VFS Global als u uw document aanvraagt via VFS Global in Edmonton.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

De ambassade of het consulaat maakt uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geef dit dan van tevoren aan.

Hoe neemt u contact op?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de ambassade in Ottawa en de consulaten-generaal in Vancouver en Toronto .