Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Canada woont

Woont u als Nederlander in Canada? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? Dan kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in Ottawa, de consulaten-generaal in Vancouver en Toronto en het kantoor van VFS Global in Edmonton. U kunt dit ook doen bij de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Vraagt u alleen een paspoort aan om uw Nederlandse nationaliteit te behouden? Dan kunt u ook een verklaring van Nederlanderschap aanvragen. Dat is goedkoper. En u hoeft niet persoonlijk langs te komen op de ambassade of consulaat-generaal.  

Coronavirus/COVID-19: Het aanvragen van een paspoort of ID-kaart bij een ambassade of consulaat-generaal is beperkt mogelijk.

Nieuwe ID-kaart

Vanaf 2 augustus 2021 is er voor Nederlanders vanaf 12 jaar een nieuwe ID-kaart. Met daarop 2 vingerafdrukken en een QR-code met het burgerservicenummer (BSN). Goed om te weten:

 • Vanaf 13 juli tot en met 1 augustus 2021 kunt u om technische redenen geen ID-kaart aanvragen bij een ambassade of consulaat-generaal. Heeft u eerder een reisdocument nodig? U kunt wel een paspoort aanvragen.
 • Vanaf 2 augustus 2021 krijgt u de nieuwe ID-kaart. Let op: tijdens de aanvraag moet u uw vingerafdrukken laten afnemen.

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

Voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart is het belangrijk dat u de juiste documenten kunt laten zien. Maak daarom eerst per paspoort of ID-kaart de persoonlijke checklist voor u of uw kind aan. Dan weet u welke papieren u voor elke aanvraag nodig heeft.

Let op: check bij stap 2 of het land waar u woont aanvullende eisen stelt.

Ziet u geen checklist? Probeer het later nog eens. Of probeer de pagina nogmaals te laden of in een andere browser te openen.

 • Het kan zijn dat u buitenlandse documenten moet laten legaliseren.
 • U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. In het buitenland en bij de paspoortbalie op de luchthaven van Schiphol in Amsterdam mag u ook een document van de burgerlijke stand in het Spaans inleveren. Heeft u een document in een andere taal? Laat het dan vertalen bij een beëdigd vertaler.

 • Het is mogelijk dat er extra documenten worden gevraagd.
 • U moet zelf langskomen om uw paspoort aan te vragen. Iemand anders mag dit niet voor u doen. Dit geldt ook voor iemand jonger dan 18 jaar. Die moet ook zelf aanwezig zijn bij de aanvraag.

Heeft u de checklist ingevuld? Ga verder met stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen voor Canada

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn aan uw documenten. Hieronder leest u wat deze eisen zijn in Canada.

Bewijs van legaal verblijf

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. In Canada  doet u dit met één van de volgende documenten:

 • een geldige werkvergunning of studievergunning;
 • een geldige permanente verblijfsvergunning voor Canada;
 • een Canadees naturalisatiecerfiticaat (met daarop de datum van naturalisatie);
 • een Canadese citizenship card;
 • als u ook de Canadese nationaliteit heeft: een geldig Canadees paspoort.

Geen bewijs van legaal verblijf

Kunt u niet aantonen dat u legaal in Canada verblijft?

 • Dan vraagt u een Search of citizenship records aan bij Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC). Daarop staat of u een inwoner van Canada bent.
 • U kunt ook een schriftelijk bewijs van de Canadese Immigration tonen waarin staat dat de verblijfsaanvraag in behandeling is. U dient een geldig paspoort te overleggen voordat de aanvraagprocedure afgerond kan worden.

Stap 3: Vraag aan bij grensgemeente of Schiphol

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland?  Dit kan bij 1 van de Nederlandse grensgemeenten of Schiphol.

Stap 4: Vraag aan in Canada

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Canada? Zorg dan dat u eerst de benodigde documenten verzamelt. Welke documenten dat in uw situatie zijn, ziet u door de checklist (stap 1) in te vullen. Kijk ook welke extra eisen gelden in Canada (stap 2). Daarna kunt u een afspraak maken.

Hoe maakt u een afspraak?

Afspraak bij de ambassade in Ottawa of de consulaten-generaal in Vancouver en Toronto

Bij de ambassade in Ottawa en de consulaten-generaal in Vancouver en Toronto kunt u online een afspraak maken.

Afspraak bij VFS Global in Edmonton

U kunt ook een paspoort of ID-kaart aanvragen bij het kantoor van VFS Global in Edmonton. VFS Global is een externe dienstverlener en brengt een extra standard service fee in rekening voor uw aanvraag.

VFS Global stuurt uw aanvraag door naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland, waar de aanvraag inhoudelijk wordt beoordeeld. Bij VFS Global in Edmonton kunt u online een afspraak maken (informatie in het Engels). Voor een afspraak kunt u ook een e-mail sturen naar edmnlpp@vfsglobal.com.

Bent u uw paspoort of ID-kaart kwijt maar heeft u nog een kopie? Dan kunt u ook de aanvraag indienen bij VFS Global. Zo niet, maak dan een afspraak bij de ambassade of een consulaat-generaal.

Hoeveel moet u betalen?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in Canada.

U kunt betalen met een credit- of debitcard (bij voorkeur Visa of Master Card). Amex wordt niet geaccepteerd.

Voor een aanvraag van een paspoort of ID-kaart via VFS Global in Edmonton betaalt u naast het standaard tarief ook een extra servicetarief. Raadpleeg de website voor de betaalmethode bij VFS Global in Edmonton

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 3 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. De beslistermijn wordt op dat moment verlengd.

Paspoort in de tussentijd nodig?

Heeft u uw paspoort of ID-kaart in de tussentijd nodig? Dan kunt u deze later naar de ambassade of het consulaat-generaal opsturen. Uw nieuwe paspoort of ID-kaart wordt pas naar u toegestuurd als uw oude reisdocument binnen is en ongeldig is gemaakt door de ambassade of het consulaat-generaal.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen. U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Document ophalen

Het is op dit moment niet mogelijk om uw reisdocument op te halen bij de ambassade in Ottawa of de consulaten-generaal in Toronto en Vancouver.

Document laten opsturen

Paspoort

U kunt uw nieuwe paspoort ook laten opsturen door een Xpresspost envelope bij uw aanvraag toe te voegen.

Raadpleeg de verzendinstructies van VFS Global als u uw document aanvraagt via VFS Global in Edmonton.

ID-kaart

Uw nieuwe ID-kaart wordt niet per post verstuurd. U haalt uw nieuwe ID-kaart af bij de ambassade in Ottawa of de consulaten-generaal in Toronto en Vancouver. Ophalen van uw ID-kaart kan alleen op afspraak. Stuur een e-mail om een afspraak te maken:

Ottawa: ott-ca@minbuza.nl

Toronto: tor-ca@minbuza.nl

Vancouver: van-ca@minbuza.nl

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

De ambassade of het consulaat maakt uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geef dit dan van tevoren aan.

Hoe neemt u contact op?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de ambassade in Ottawa en de consulaten-generaal in Vancouver en Toronto .