Nooddocumenten aanvragen in Cambodja

Bent u in Cambodja en is uw paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) kwijt of gestolen? En wilt u een emergency travel document aanvragen? Neem dan de juiste documenten mee naar de Britse ambassade in Phnom Penh.

Controleer of u een nooddocument nodig heeft

Het is niet altijd nodig om een nooddocument (of vervangend reisdocument) aan te vragen. Lees op de pagina Paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen wat u in uw situatie kunt doen.

Nooddocument nodig? Stuur een e-mail

Heeft u een nooddocument nodig? Stuur zo spoedig mogelijk een e-mail naar de ambassade of het consulaat-generaal. De contactgegevens vindt u onderaan de pagina.

Stuur de volgende gegevens en documenten, zodat de ambassade of het consulaat-generaal uw verzoek in behandeling kan nemen:

 • een scan of foto van uw verloren of gestolen paspoort of ID-kaart
  of
  • uw volledige naam (zoals genoemd in uw verloren of gestolen paspoort of ID-kaart)
  • uw geboortedatum
  • de naam van de instantie die uw document heeft afgegeven (burgemeester van …, ambassadeur te …)
  • de datum van afgifte van uw verloren of gestolen paspoort of ID-kaart
 • het telefoonnummer waarop u te bereiken bent
 • een bewijs dat u uw reis niet kunt uitstellen, zoals uw reisschema, vluchtgegevens, andere reserveringen of een brief van uw werkgever
 • uw huidige locatie

Toestemming voor nooddocument

Na ontvangst van uw e-mail beslist de ambassade of het consulaat op basis van uw reisschema wat voor nooddocument u nodig heeft:

 • een nieuw paspoort of nieuwe ID-kaart, of;
 • een laissez-passer, of;
 • een noodpaspoort

Een Nederlands laissez-passer of noodpaspoort is namelijk niet in alle landen geldig.

Vervolgens vraagt de ambassade of het consulaat aan het ministerie van Buitenlandse Zaken om toestemming. Deze toestemming is nodig om het document dat u nodig heeft af te kunnen geven en gebeurt na ontvangst van uw e-mail. Toestemming krijgen duurt gemiddeld 1 tot 3 werkdagen.

Heeft u geen scan van uw vermiste paspoort of ID-kaart meegestuurd? Dan controleert het ministerie uw gegevens bij de gemeente of de instantie waar u uw paspoort of ID-kaart heeft aangevraagd. Controle van uw gegevens kan alleen op werkdagen. De toestemming kan daardoor langer duren.

Maak een afspraak

De ambassade of het consulaat neemt contact met u op om te bespreken waar en wanneer u het nooddocument kunt aanvragen. U dient daarvoor in persoon langs te komen.

Welke documenten heeft u nodig voor de aanvraag?

Neem voor uw aanvraag de volgende documenten mee naar de ambassade of het consulaat:

 • een volledig ingevuld paspoortaanvraagformulier
 • een volledig ingevulde verklaring vermissing reisdocument (C2-formulier)
 • 2 pasfoto’s die voldoen aan de Nederlandse eisen aan pasfoto's
 • bewijs dat u toerist bent of bewijs dat u uw reis niet kunt uitstellen
 • tickets voor uw verdere reis wanneer u deze aflegt per vliegtuig, trein en/of boot
 • als u die heeft: een kopie van uw verloren paspoort of ID-kaart
 • als u die heeft: andere identiteitsbewijzen of kopieën daarvan
 • als u die heeft: een schriftelijk bewijs van aangifte met vermelding van verlies of diefstal van uw paspoort of ID-kaart

Nooddocument voor kinderen

Is het nooddocument voor een minderjarige? Dan is toestemming nodig van de ouder(s) of voogd(en). Dit is mogelijk door ondertekening van het paspoortaanvraagformulier. Stuur in dat geval ook kopieën van de paspoorten van de ouder(s) of voogd(en) mee.

Lukt dat niet? Neem dan een bewijs van toestemming door de ouder(s) of voogd(en) mee. En kopieën van de paspoorten van de ouder(s) of voogd(en).

Wat kost een nooddocument?

De prijs van een nooddocument (een paspoort/ID-kaart, laissez-passer of noodpaspoort) vindt u bij de consulaire tarieven.

Hoe lang duurt het?

De verwerkingstijd voor een laissez-passer of noodpaspoort is gemiddeld 1-3 werkdagen.

Beslist het ministerie van Buitenlandse Zaken dat u een nieuw paspoort of een nieuwe ID-kaart nodig heeft? Bijvoorbeeld omdat het land waar u naartoe reist geen Nederlands laissez-passer of noodpaspoort accepteert? Dan duurt de aanvraag langer.

Nooddocument aanvragen in dit land of gebied

Procedure aanvraag Emergency Travel Document bij de Britse ambassade in Phnom Penh

Er is geen Nederlandse ambassade of consulaat in Cambodja. Indien u uw paspoort bent kwijtgeraakt in Cambodja, dan is reizen mogelijk door middel van een emergency travel document. Dit document kan worden afgegeven door de Britse ambassade in Phnom Penh. U kunt met dit document naar Bangkok reizen of rechtstreeks terug naar Nederland. Politie aangifte van vermissing of diefstal van uw paspoort is een eis van de Cambodjaanse immigratie autoriteiten.

Voordat u een afspraak maakt bij de Britse ambassade is het noodzakelijk dat u een scan van de hierboven genoemde documenten (onder het kopje "welke documenten heeft u nodig voor de aanvraag") ter beoordeling en verificatie per e-mail naar de Nederlandse ambassade in Bangkok zendt.

De Nederlandse ambassade in Bangkok zendt uw documenten voor autorisatie door naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Zodra akkoord is ontvangen worden u en de Britse ambassade geïnformeerd.

Daarna maakt u een afspraak bij de Britse ambassade in Phnom Penh. U kunt daar vervolgens voor de afgifte van het ETD reisdocument terecht van maandag tot en met donderdag tussen 08:00 en 11:30 uur.

Hoeveel moet u betalen?

De kosten voor het ETD bedragen £100. U kunt contant in lokale valuta ( USD), of met Visa, Master of Maestro debit/credit card betalen. De dichtstbijzijnde geldautomaat bevindt zich bij een benzinestation, op 5 minuten lopen van de Britse ambassade, tegenover de Exchange restaurantbar.

Britse ambassade in Phom Penh

Bezoekadres en postadres:

27-29 Street 75 Sangkat Srah Chak
Khan Daun Penh
Phnom Penh

Telefoon:

+855 (0)23427124

Fax:

+855 (0)23427125

Exitvisum

Het verkrijgen van een exitvisum van de Cambodjaanse autoriteiten duurt doorgaans 3 werkdagen. Hiervoor zijn twee pasfoto's nodig.