Adoptie kind uit Bulgarije

Om een kind uit Bulgarije te adopteren, moet u voldoen aan meerdere voorwaarden.

Sinds 8 februari 2021 is de adoptie van kinderen uit het buitenland stopgezet. Het is nog niet bekend hoe lang de stopzetting gaat duren. Heeft u al beginseltoestemming? Dan kunt u na een extra toets de adoptieprocedure nog afronden. Nieuwe adoptieaanvragen worden voorlopig niet in behandeling genomen. Op Rijksoverheid.nl leest u meer over de stopzetting van internationale adopties.

Adoptie buitenlands kind

Bij adoptie neemt u de opvoeding en de dagelijkse zorg van het adoptiekind over van de biologische ouders. Om te starten met een adoptieprocedure heeft u een beginseltoestemming nodig. De Nederlandse overheid kijkt dan of u geschikt bent om een buitenlands kind te adopteren.

Op de website van de Rijksoverheid leest u meer informatie over adoptie van een buitenlands kind.

De Nederlandse ambassade speelt geen rol bij een adoptie. Wel biedt een aantal ambassades extra informatie. Bijvoorbeeld over hoe u een kind kunt adopteren als u in het buitenland woont.

Adoptie van een kind uit dit land of gebied

De instantie verantwoordelijk voor adoptie in Bulgarije is het Ministerie van Justitie, u kunt het beste met het Ministerie of een advocaat contact opnemen. Op de website van het Ministerie kunt u meer informatie over de adoptie vinden. Als u moeilijkheden ondervindt bij het communiceren met de Bulgaarse instantie, kunt u altijd de consulaire afdeling van de Nederlandse ambassade bereiken:

Tzveta Dobreva- Coördinator Interne Zaken
Rayna Gushterska- Medewerkster Consulaire  Zaken
e-mail: sof@minbuza.nl
telefoonnummer: +359 2 81 60 300