Stage mogelijkheid op de Nederlandse Ambassade in Brazilië

De Nederlandse Ambassade in Brazilië biedt de mogelijkheid voor een stage bij de afdeling Politiek, Publieksdiplomatie en Cultuur (PPC). De stageperiode is in overleg te bepalen, maar zou bij voorkeur begin februari 2019 ingaan en voor minimaal 4 en maximaal 6 maanden zijn.

Stage Brasília PPC

Werkomgeving

De ambassade in Brazilië is gevestigd in de plano piloto in het centrale deel van de hoofdstad Brasília. Stagiaires kunnen gebruik maken van een kamer in het huis op het terrein van de ambassade. In totaal werken er ±20 mensen op de ambassade, van wie 6 uitgezonden Nederlandse medewerkers. Naast de afdeling ‘Politiek, Publieksdiplomatie en Cultuur’ zijn er nog drie afdelingen: economie, landbouw, en administratieve zaken. De afdeling PPC bestaat uit 3 mensen. De werktalen op de ambassade zijn Nederlands, Portugees en Engels.

Inhoud stage

De stagiair(e) zal worden betrokken bij diverse werkzaamheden die in overleg worden vastgesteld. Het werkpakket zal onder andere de volgende taken bevatten:

 • Assisteren van de afdeling PPC bij diverse werkzaamheden.
 • Volgen van relevante nieuwsontwikkelingen via Braziliaanse kranten en andere nieuwsbronnen.
 • Bijdragen aan het schrijven van rapportages over ontwikkelingen op politiek, mensenrechten- en cultureel gebied in Brazilië.
 • Beantwoorden van publieksvragen op divers gebied.
 • Ondersteuning en voorlichting geven aan Nederlandse instellingen die interesse hebben in het uitvoeren van sociale of culturele activiteiten in Brazilië.
 • Assisteren bij projectbeheer op het gebied van publieksdiplomatie, cultuur, mensenrechten en gemeenschappelijk cultureel erfgoed.
 • Ondersteuning bij de communicatiestrategie, inclusief sociale media, van de ambassade en postennet.

Profiel van de stagiair(e)

 • Student dient in een vergevorderd stadium te zijn van een voor de functie relevante universitaire studie, bijvoorbeeld politicologie, internationale betrekkingen, Braziliëstudies etc.
 • Affiniteit met Brazilië, en eventueel met de rest van regio, is een pré. 
 • Goede kennis in woord en geschrift van de Portugese taal is voor het werken in Brazilië noodzakelijk. Hoewel goede kennis van het Spaans een pré is om Portugees te leren,  genieten kandidaten die reeds aantoonbaar het Portugees beheersen de voorkeur.
 • Affiniteit met communicatie, publieksdiplomatie en sociale media. Enige werkervaring in deze is een pré.
 • Grote mate van zelfstandigheid bij het uitoefenen van taken.
 • Klantgericht.

Wat bieden wij

De stagiair(e) wordt intensief betrokken bij de zeer diverse werkzaamheden van de PPC afdeling waardoor inzicht wordt verkregen in de rol van beleidsmedewerker op de ambassade. Dit betekent dat je aan het eind van een goed volbrachte stageperiode inzicht hebt in het werkgebied van een ambassade. Je krijgt eventueel een referentiebrief, ondertekend door de ambassadeur. Ten slotte biedt de ambassade een stimulerende en leerzame werkomgeving met betrokken collega’s en afwisselende werkzaamheden.

Voorwaarden en vergoedingen

Conform het stagereglement van het ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt als voorwaarde gesteld dat je gedurende de gehele stageperiode als student staat ingeschreven aan een (Nederlandse) hogere onderwijsinstelling of dat je als student met de Nederlandse nationaliteit staat ingeschreven aan een buitenlandse onderwijsinstelling. Meer informatie kun je vinden bij voorwaarden en vergoedingen op deze site. 

Meer weten en/of solliciteren

Indien je interesse hebt in een stage en aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, ontvangt de ambassade graag uiterlijk 11 november een sollicitatiebrief met motivatie (max. 1 A4) en CV. Deze kun je sturen naar BRA-PPC@minbuza.nl t.n.v. het Hoofd Afdeling Politiek, Publieksdiplomatie en Cultuur. Ons selectieproces bevat twee fases: beoordeling van CV’s en interviews van geselecteerden (via skype). Over de uitkomst van de verschillende fases wordt te zijner tijd gecorrespondeerd.