Reisadvies Bosnië en Herzegovina | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 15-03-2019 | Nog steeds geldig op: 19-04-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist van Buitenlandse Zaken en zorg altijd voor een goede reisverzekering. Zie de rubriek ‘Wijs op reis’.

Kaart bij reisadvies Bosnië en Herzegovina
Download 'Kaart bij reisadvies Bosnië en Herzegovina' (PDF, 222 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Sarajevo, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties gemaakt. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Vanwege toenemende migratie is de controle aan de grenzen verscherpt.

Grensovergangen

U kunt het beste gebruik maken van de grotere grensovergangen. De kleinere grensovergangen worden vooral gebruikt door de lokale bevolking. Maakt u toch gebruik van de kleinere zijn grensovergangen dan kunt u een boete krijgen voor ‘illegaal verblijf’.  

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het land. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

De  BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Bosnië en Herzegovina. Zie de rubrieken ‘Onveilige gebieden’ en ‘Criminaliteit’.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg het plaatselijke nieuws via de media. Vraag bijvoorbeeld bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Bosnië en Herzegovina op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 122 (politie), 124 (ambulance), 123 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Sarajevo

Kijk voor meer informatie over de Nederlandse ambassade in Sarajevo op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Let op, veiligheidsrisico's

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in bepaalde gebieden in Bosnië en Herzegovina. Er liggen daar landmijnen. Blijf daarom op de wegen en op de gemarkeerde wandelpaden. Let in deze gebieden goed op. De gedeelten waar landmijnen liggen zijn niet altijd goed aangegeven. De markeringen kunnen bijvoorbeeld door overstromingen zijn verdwenen.

Op de website van het Bosnia and Herzegovina Mine Action Center kunt u nagaan of er mijnen liggen in een bepaald gebied.

Wilt u in de natuur wandelen? Dan kunt u dat het beste doen onder begeleiding van iemand die kennis heeft van het betreffende gebied.

Naar boven

Criminaliteit

Pas op voor zakkenrollers en berovingen in Bosnië en Herzegovina. Zakkenrollers zijn vooral actief in toeristische locaties en in het openbaar vervoer. Beroving komt onder andere voor op campings. Ook op parkeerplaatsen waar weinig mensen zijn, zoals in natuurgebieden. Soms gebeurt dit onder dreiging met geweld.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Laat geen waardevolle spullen in uw auto of caravan liggen. Tassen en andere voorwerpen kunt u het beste uit het zicht opbergen.
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
  • Bij verlies of diefstal kan het handig zijn een kopie te hebben van uw identiteitsbewijs of andere belangrijke documenten.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Verplichte registratie bij verblijf in Bosnië en Herzegovina bij lokale autoriteiten

Als u logeert bij vrienden, in een appartement of in een Air B&B, dient u zich binnen 48 uur te registreren bij het lokale politiebureau.  Bij verblijf in een hotel of op een camping, wordt uw verblijf automatisch geregistreerd. Doet u dit niet, dan kunt u bij het verlaten van het land een flinke boete krijgen wegens illegaal verblijf. Let op: ‘wild’ kamperen is in Bosnië niet toegestaan.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Bosnië en Herzegovina. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Lawines

In de wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Reizen kan ernstig vertraagd worden. Houd hier rekening mee.

Er kunnen aardbevingen voorkomen

Bosnië en Herzegovina ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er komen vaker lichte aardbevingen voor. Zware aardbevingen zijn zeldzaam.

Er kunnen overstromingen en aardverschuivingen voorkomen

Bij zware en langdurige regenval kunnen er overstromingen en aardverschuivingen plaats vinden.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie kunt u krijgen bij de ambassade van Bosnië en Herzegovina in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

In Bosnië en Herzegovina spreekt men buiten de grote steden en toeristische locaties niet altijd vreemde talen. Dat geldt ook voor de lokale autoriteiten, politie en ziekenhuizen. Houd hier rekening mee.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven