Reisadvies België | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 25-09-2020 | Nog steeds geldig op: 27-09-2020

De Belgische overheid raadt niet-noodzakelijke reizen van en naar de Nederlandse provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht (code rood) sterk af. Reizigers uit Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht die voor een noodzakelijke reis naar België reizen moeten zich na aankomst laten testen in één van de Belgische testcentra en verplicht 14 dagen in zelfquarantaine. De Belgische overheid vraagt reizigers uit de andere Nederlandse provincies om 14 dagen in België in zelfquarantaine te gaan en betreft alleen niet-noodzakelijke reizen zoals toerisme. De Belgische overheid verplicht u binnen 48 uur voor aankomst een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen als u LANGER dan 48 uur in België gaat verblijven. Personen uit Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht ontvangen daarna een activatiecode om zich te laten testen in één van de Belgische testcentra. Alleen testen afgenomen binnen het Belgische systeem worden erkend. Bezoekers die korter dan 48 uur in België verblijven worden niet opgeroepen zich te laten testen en hoeven niet in quarantaine. Lees meer informatie in de rubriek 'Verkeersveiligheid' ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Belgie
Download 'Kaart bij reisadvies België' (PDF, 608 kB)

Reischecklist België

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak België favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor de landen op deze lijst is een identiteitskaart voldoende om u te legitimeren. Voor alle andere landen geldt dat u uw paspoort mee moet nemen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor België heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in België een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in België een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar België. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er plaatselijk gelden in België. Er kunnen in België andere maatregelen gelden dan in Nederland. In heel België geldt de verplichting voor personen vanaf 12 jaar om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, op luchthavens en in alle andere openbare gelegenheden waar afstand houden moeilijk is (horeca, winkels, winkelcentra en bij contactberoepen, evenementen en betogingen). Plaatselijk gelden strengere maatregelen voor het dragen van mondkapjes, zoals in drukke winkelstraten. Raadpleeg voordat u vertrekt naar België en tijdens uw verblijf in België regelmatig de websites van gemeenten en of provincies om u goed te informeren over de daar geldende maatregelen.
   
 • In alle negentien gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt een algemene draagplicht voor mondkapjes op alle openbare plaatsen en voor het publiek toegankelijke private plaatsen.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar België. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen naar de stad Antwerpen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de stad Antwerpen ligt het gemiddeld aantal coronabesmettingen hoger dan in de rest van België. Daarom geldt kleurcode oranje: reis alleen naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de stad Antwerpen als dat noodzakelijk is.

Coronavirus Maatregelen

De Belgische overheid raadt niet-noodzakelijke reizen van en naar de Nederlandse provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht (code rood) sterk af. Reizigers uit Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht die voor een noodzakelijke reis naar België reizen moeten zich na aankomst laten testen in één van de Belgische testcentra en verplicht 14 dagen in zelfquarantaine. De Belgische overheid vraagt reizigers uit de andere Nederlandse provincies om 14 dagen in België in zelfquarantaine te gaan. Dit advies betreft enkel niet-essentiële reizen zoals toerisme. Het Belgisch reisadvies voor Nederland is te vinden op de website van het  Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor meer informatie over de landelijke maatregelen in België kunt u de Nederlandstalige website van de Belgische overheid raadplegen.

Voor meer informatie over de maatregelen in het Brussel Hoofdstedelijk Gewest kunt u de Nederlandstalige website van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest raadplegen, of een van de websites van de negentien Brusselse gemeenten.

Geel: let op veiligheidsrisico’s

Zolang het coronavirus er is, blijven er risico’s in België. De lokale overheid kan opnieuw maatregelen nemen die gevolgen hebben voor het dagelijkse leven. Houd hier rekening mee. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg het plaatselijke nieuws via de media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de lokale overheid op.

Terrorisme

Belgische autoriteiten handhaven de verscherpte veiligheidsmaatregelen. Het risico op aanslagen blijft bestaan. Blijf alert en volg de instructies van de Belgische autoriteiten op.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Passenger Locator Form (PLF)

De Belgische overheid verplicht u  binnen 48 uur voor aankomst een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen als u LANGER dan 48 uur in België gaat verblijven. Personen uit Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht ontvangen daarna een activatiecode om zich te laten testen in één van de Belgische testcentra. Enkel testen afgenomen binnen het Belgische systeem worden erkend. Bezoekers die korter dan 48 uur in België verblijven worden niet opgeroepen om zich te laten testen.

ALLE reizigers (Nederlanders en andere nationaliteiten) die naar België reizen voor een verblijf van langer dan 48 uur en personen die terugkeren in België na een verblijf van langer dan 48 uur in het buitenland moeten een Passenger Locator Form invullen. Dit formulier moet binnen 48 uur voor aankomst in België ingevuld zijn. De Belgische autoriteiten hebben aangekondigd dat de politie gerichte controles zal uitvoeren op naleving van deze maatregel.

Uitzondering voor het invullen van dit formulier zijn personen die minder lang dan 48 uur in België  verblijven of die voor aankomst in België minder lang dan 48 uur in het buitenland verbleven. Het formulier geldt dus bijvoorbeeld niet voor doorreizigers, grensarbeiders of chauffeurs goederen- en vrachtverkeer die korter dan 48 uur in België verblijven.

De Belgische overheid raadt niet-noodzakelijke reizen van en naar de Nederlandse provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht (code rood) sterk af. Reizigers uit Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht die voor een noodzakelijke reis naar België reizen moeten zich na aankomst laten testen in één van de Belgische testcentra en verplicht 14 dagen in zelfquarantaine. De Belgische overheid vraagt reizigers uit de andere Nederlandse provincies om 14 dagen in België in zelfquarantaine te gaan. Dit advies betreft alleen niet-noodzakelijke reizen zoals toerisme.

Meer informatie over de quarantainemaatregelen bij aan- of terugkomst in België vindt u op de Nederlandstalige website van de Belgische overheid.  

Meer informatie over preventief testen en testlocaties vindt u op deze Nederlandstalige website over contactonderzoek in België

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Airtransport Association (IATA).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in België op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

In thuisquarantaine bij aankomst in Nederland

Na een verblijf in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de stad Antwerpen gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Dit hoeft niet als u er alleen doorheen bent gereden zonder te stoppen.

Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe corona besmettingen in Nederland. Lees hier wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Maatregelen coronavirus

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de stad Antwerpen ligt het gemiddeld aantal coronabesmettingen hoger dan in de rest van België. Daarom geldt kleurcode oranje: reis alleen naar Brussel en de stad Antwerpen als dat noodzakelijk is.

Voor meer informatie over de maatregelen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunt u de Nederlandstalige website van het gewest raadplegen.

In heel België geldt de verplichting voor personen vanaf 12 jaar om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, op luchthavens en in alle andere openbare gelegenheden waar afstand houden moeilijk is (horeca, winkels, winkelcentra en bij contactberoepen, evenementen en betogingen). Plaatselijk gelden strengere maatregelen voor het dragen van mondkapjes, zoals in drukke winkelstraten. Raadpleeg voordat u vertrekt naar België en tijdens uw verblijf in België regelmatig de websites gemeenten en of provincies om u goed te informeren over de daar geldende maatregelen.

In de provincie Antwerpen en in alle negentien gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt een algemene draagplicht voor mondkapjes op alle openbare plaatsen en voor het publiek toegankelijke private plaatsen. De (lokale) politie voert strenge controles uit op de naleving van deze maatregel en schrijft boetes uit.

Voor meer informatie over de landelijke maatregelen in België kunt u de Nederlandstalige website van de Belgische overheid raadplegen.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Volg ook altijd de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in België vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor België bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in België en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten. Algemene alarmnummer: 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Brussel

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Brussel.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven