Cultuurverschillen bij zakendoen in België

Doet u zaken met België? Dan krijgt u te maken met een andere cultuur. Als u de verschillen kent, vergroot u de kans op succes. De Nederlandse ambassade te België hoort regelmatig inspirerende verhalen van Nederlandse ondernemers over succesvol zakendoen in België. De ambassade publiceerde hierover de brochure 'Het gaat hier net even anders'.

In de Volkskrant wordt internationaal zakendoen in België en Duitsland belicht. Caroline Schauvlieger, assistent landbouwraad België, geeft advies voor de Belgische markt: “Ook in België is genoeg concurrentie, maar als Nederlander heb je vaak een streepje voor. Daar blijkt het voordeel van onze gemeenschappelijke geschiedenis en taal. Je komt makkelijker tot zaken doordat je elkaar goed begrijpt.”

Advies

Om succesvol zaken te doen met buitenlandse partners is het handig de lokale omgangsvormen goed te kennen. De medewerkers van het ambassadenetwerk geven u advies en tips. Zij kennen de cultuur van het zakendoen en kunnen omgaan met taal- en cultuurbarrières.

Misverstanden

Zelfs als het gaat om onze buurlanden kan het gebeuren dat u elkaar niet goed begrijpt. Misverstanden zijn te voorkomen wanneer u de achtergrond en cultuur van uw buitenlandse partner beter kent.

Omgangsvormen

Hoe benadert u uw handelspartner? Zijn de omgangsvormen in het land hiërarchisch of gelijkwaardig? Houdt men van formele beleefdheid of een vriendschappelijke benadering? Zakendoen gaat makkelijker als u de juiste omgangsvormen kent.

Do’s and don’ts

In het landenoverzicht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u per land actuele informatie over de geldende zakelijke gewoonten en etiquette.

App NL exporteert

U kunt ook de app NL exporteert  downloaden. Via een interactieve wereldkaart vindt u per land informatie. Die kunt u gebruiken bij uw oriëntatie op de lokale markt.

Cultuurverschillen bij zakendoen in dit land of gebied

Indien u meer informatie wenst over cultuurverschillen tussen Nederland en België bij zakendoen, dan kunt u de volgende boeken raadplegen:

  • "Nederland-België. Met die buren heb je geen vrienden meer nodig" van Paul Wouters
  • "Valse Vrienden" van Evert van Wijk
  • "Belg in de Boardroom" van Gerd de Smyter
  • "Het Belgisch Labyrint" van Geert van Istendael

Daarnaast organiseert de Nederlandse Kamer van Koophandel te België en Luxemburg regelmatig een seminar over dit onderwerp.