Reisadvies België | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 31-05-2021 | Nog steeds geldig op: 17-06-2021

De kleurcode voor België is oranje, want het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar België als dat noodzakelijk is. Als u vanuit België naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen en gaat u bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine. Meer informatie over de in België en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies België
Download 'Kaart bij reisadvies België' (PDF, 647 kB)

Coronavirus

Reizen naar België

Het verbod op niet-noodzakelijke reizen van en naar België is in april 2021 door de Belgische overheid opgeheven. Alle personen die vanuit ‘rode zones’, zoals het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, India, maar ook Nederland naar België reizen en meer dan 48 uur in het land blijven, moeten wel verplicht 10 dagen in zelfquarantaine. Op dag 1 en dag 7 na aankomst in België moet u een verplichte PCR-test laten afnemen.

Door het hoge aantal besmettingen in Nederland beschouwt België alle provincies in Nederland als ‘rode zones’.

Lees meer informatie op de website van de Belgische overheid.

De COVID-19 informatienummers van de Belgische autoriteiten zijn:

 • Vanuit Nederland: +32 78 15 17 71 (dit nummer is soms moeilijk bereikbaar)
 • Vanuit België: 0800 14689 of vanuit Nederland + 32 800 14689

Uitleg maatregelen Belgische overheid voor reizen vanuit een rode zone naar België:

Alle reizigers die voor een reis met vliegtuig, boot, trein of bus naar België reizen moeten – ongeacht hun nationaliteit of woonplaats – een Passenger Locator Form invullen. Dit formulier moet binnen 48 uur voor aankomst in België ingevuld zijn. Boetes voor het niet-invullen lopen op tot 250 EUR. Uitgezonderd zijn:

 • Reizigers die met eigen vervoer naar België komen voor een verblijf van maximaal 48 uur in België of bij terugkeer na een verblijf van maximaal 48 uur in een rode zone in het buitenland.  Dit geldt dus ook voor transitverkeer over land.

Reizigers (vanaf 12 jaar) die niet in België wonen en die het Passenger Locator Form moeten invullen moeten een negatieve PCR-COVID-19-test meenemen. De PCR-test mag niet langer dan 72 uur voor vertrek naar België zijn afgenomen. Uitgezonderd zijn:

 • Transit reizigers via luchtverkeer die alleen in de transitzone verblijven zonder op Belgische grondgebied te zijn geweest.
 • Transportwerkers of vervoeraanbieders, met inbegrip van vrachtwagenchauffeurs,  die in het kader van hun functie reizen (en dit met documenten kunnen aantonen).
 • Zeevarenden.
 • Grensarbeiders (een grensarbeider wordt gedefinieerd als een werknemer die in een lidstaat arbeid in loondienst verricht en in een andere lidstaat woont, waarnaar deze werknemer in beginsel dagelijks of ten minste eenmaal per week terugkeert).
 • Grensscholieren die naar België reizen in het kader van het leerplichtonderwijs.
 • Personen die naar België reizen in het kader van grensoverschrijdend co-ouderschap.

Een zelfbeoordelingsformulier dat is geïntegreerd in het Passenger Locator Form bepaalt of u als hoog-risicocontact wordt beschouwd. Dit geldt in de praktijk voor bijna alle personen uit Nederland. U ontvangt per SMS of telefoon aanvullende informatie over test- en quarantaineverplichtingen die bij aankomst in België voor u gelden. De verplichte zelfquarantaine voor hoog-riscocontacten mag na een negatieve PCR-test op dag 7 worden beëindigd. Uitgezonderd op de quarantaineplicht zijn:

 • Voor mensen die kritische functies uitoefenen in essentiële sectoren is werken op de plaats van waar het werk wordt uitgevoerd toegestaan. Dit kan alleen met een verklaring van de werkgever.
 • Studenten mogen de quarantaine bij uitzondering onderbreken om een examen af te leggen.
 • Voor professionele reizen voor een Belgische werkgever of opdrachtgever of voor een internationale organisatie gevestigd in België gelden specifieke voorwaarden.

In heel België geldt tot nader bericht een lockdown met strenge maatregelen. Sociale contacten zijn ingeperkt en thuiswerken is verplicht waar mogelijk. Sommige voorzieningen zijn gesloten of onder strenge voorwaarden geopend. Het dragen van mondkapjes is op veel plaatsen verplicht. Vanaf middernacht tot 5 uur ’s morgens geldt er buiten een samenscholingsverbod van maximaal 3 personen. Voor actuele informatie over de landelijke maatregelen in België kunt u de Nederlandstalige website van de Belgische overheid raadplegen.

Plaatselijk gelden in veel gemeenten en provincies strengere aanvullende maatregelen. Raadpleeg voordat u vertrekt naar België en tijdens uw verblijf in België regelmatig de lokale websites om u goed te informeren over de daar geldende maatregelen.

De uitbraak van het coronavirus heeft gevolgen voor ondernemers die zakendoen in België. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over het coronavirus in België.

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in België gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. Doe de Quarantaine Reischeck om te zien of u in quarantaine gaat, en zodat u weet wat u moet regelen als u vanuit het buitenland Nederland wilt inreizen. 

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in België

Zie voor meer informatie over de testlocaties in België de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in België vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor België bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist België

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak België favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor de landen op deze lijst is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen. Voor alle andere landen geldt dat u uw paspoort mee moet nemen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor België heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in België een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar België. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar België. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel België hoog. Reis niet naar België tenzij het strikt noodzakelijk is. Een toeristische reis of een boodschap doen zijn geen noodzakelijke reizen en zijn niet toegestaan.

Terrorisme

Belgische autoriteiten handhaven de verscherpte veiligheidsmaatregelen. Het risico op aanslagen blijft bestaan. Blijf alert en volg de instructies van de Belgische autoriteiten op.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in België en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Reisverkeer vanuit ‘rode zones’

Alle personen die vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, India, maar ook Nederland naar België reizen moeten verplicht 10 dagen in zelfquarantaine. Op dag 1 en dag 7 na aankomst in België moet u een verplichte PCR-test laten afnemen. Deze maatregel is aanvullend op de geldende inreisbeperkingen van België.

Meer informatie hierover kunt u lezen op de website van de Belgische overheid.

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in België op de website van de ANWB.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in België en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten.

Algemeen alarmnummer: 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Brussel

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Brussel.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven