Reisadvies België | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 31-12-2020 | Nog steeds geldig op: 18-01-2021

Buitenlandse reizen zijn een risico voor de verspreiding van het Covid-19 virus. Ook kunnen landen plotseling maatregelen nemen die binnenkomst en/of vertrek moeilijk of zelfs onmogelijk maken. Het Nederlandse kabinet adviseert zeer dringend om NIET naar het buitenland en ook NIET naar de buurlanden te reizen tenzij reizen strikt noodzakelijk. Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel België hoog. Door de snelle verspreiding van een besmettelijke variant van het Covid-19 virus in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland heeft België vanaf 21 december (00u00) een inreisverbod ingesteld. Dit geldt voor reizigers die met vliegtuig, boot en trein uit het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland aankomen. Vanaf woensdag 23 december geeft België wel toegang aan reizigers uit het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland die hun hoofdverblijfplaats in België hebben. Ook gelden er vanaf 25 december uitzonderingen voor transitpassagiers. Vanaf 25 december moeten alle reizigers die niet in België wonen een recent negatief PCR-Covid-19-testresultaat meenemen en verplicht 7 dagen in quarantaine als ze langer dan 48u in België blijven. Dit geldt ook voor reizigers uit Nederland. De PCR-test moet 72 uur voor vertrek naar België zijn afgenomen. Vanaf 29 december 2020 moet u ook na een verblijf in België bij terugkeer in Nederland in veel gevallen een negatieve PCR-Covid-19-testuitslag laten zien. Lees voor uw vertrek of u een PCR-Covid19-test moet doen. Actuele informatie kunt u vinden op de website van de Nederlandse overheid. Zie voor meer informatie de rubrieken ‘Verkeersveiligheid’ en ‘Coronavirus’, ook voor inreisbeperkingen en testverplichtingen.

Kaart bij reisadvies België
Download 'Kaart bij reisadvies België' (PDF, 647 kB)

Reischecklist België

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak België favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor de landen op deze lijst is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen. Voor alle andere landen geldt dat u uw paspoort mee moet nemen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor België heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in België een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in België een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar België. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar België. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel België hoog. Reis NIET naar België tenzij strikt noodzakelijk is. Een toeristische reis of een boodschap doen zijn geen noodzakelijke reizen en zijn NIET toegestaan.

Terrorisme

Belgische autoriteiten handhaven de verscherpte veiligheidsmaatregelen. Het risico op aanslagen blijft bestaan. Blijf alert en volg de instructies van de Belgische autoriteiten op.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Reisverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Door de snelle verspreiding van een besmettelijke variant van het Covid-19 virus in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland heeft België vanaf 21 december  (00u00) een inreisverbod ingesteld. Dit geldt voor reizigers die met vliegtuig, boot en trein uit het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland aankomen. 

Vanaf woensdag 23 december geeft België wel toegang aan reizigers uit het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland die hun hoofdverblijfplaats in België hebben. Deze mensen zijn wel verplicht zeven dagen in quarantaine te gaan. En moeten een Passenger Locator Form invullen. Er zijn uitzonderingen voor gezondheidswerkers, journalisten en verplaatsingen voor dwingende gezinsredenen.
Doorreizen in België bij luchtverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk, voor zover de eindbestemming zich buiten de Europese Unie bevindt, is ook nog mogelijk. En vanaf 25 december is doorreizen in België vanuit het Verenigd Koninkrijk (bv als u aankomt met de Eurostart trein) naar het land van nationaliteit of hoofdverblijfplaats, voor zover dit land zich binnen de Europese Unie of de Schengenzone bevindt, opnieuw toegelaten.

Meer informatie hierover kunt u lezen op de website van de Belgische overheid.

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Airtransport Association (IATA).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in België op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Negatieve Covid-19 testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Na een verblijf in België moet u bij terugkeer in Nederland vanaf 29 december 2020 in veel gevallen een negatieve PCR-Covid-19-testuitslag laten zien. Lees voor uw vertrek of u een PCR-Covid19-test moet doen. Actuele informatie kunt u vinden op de website van de Nederlandse overheid.

Na een verblijf in België gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door dit advies op te volgen draagt u bij aan het voorkomen van  nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie  de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Inreisbeperkingen bij aankomst in België

Door het hoge aantal besmettingen in Nederland beschouwt België alle provincies in Nederland als ‘rode zones’. Er gelden voorwaarden om België in te reizen.

Maatregelen Belgische overheid voor reizigers uit een rode zone:

 • Vanaf 25 december moeten reizigers (vanaf 12 jaar) die niet in België wonen een recent negatief testresultaat meenemen als ze langer dan 48 uur in België blijven. De PCR-test moet 72 uur voor vertrek naar België zijn afgenomen. 
  • Uitgezonderd zijn:  
   • Reizigers die niet via een lucht- of zeevervoerder naar België komen, en bovendien maximum voor 48u in het buitenland waren, of maximum 48 uur in België zullen blijven, hoeven geen negatieve PCR-testresultaat te overleggen.
   • Reizigers die alleen transiteren via luchtverkeer en die zich uitsluitend in de transitzone zonder zich op het Belgische grondgebied te begeven, hoeven geen negatieve PCR-testresultaat te overleggen.
 • Reizigers die voor een noodzakelijke reis naar België reizen met een verblijf van LANGER dan 48 uur en reizigers die terugkeren naar België na een verblijf in het buitenland van LANGER dan 48 uur moeten een Passenger Locator Form invullen. Komt u uit een rode zone, dan moet u verplicht 7 dagen in quarantaine en u laten testen. Na het invullen van het Passenger Locator Form, ontvangt u een sms waarmee u zich kunt aanmelden bij een testcentrum. 
 • Dit formulier moet binnen 48 uur voor aankomst in België ingevuld zijn. De Belgische autoriteiten voeren controles uit en vragen naar de invulling van dit Passenger Locator Form. Boetes op het niet-invullen lopen op tot 250 EUR.

Alleen in een beperkt aantal gevallen zijn strikte uitzonderingen voorzien op de quarantaineplicht:

 • Voor mensen die kritische functies uitoefenen in essentiële sectoren kan het verrichten van arbeid op de plaats van tewerkstelling worden toegestaan, mits een verklaring van de werkgever;
 • Studenten mogen de quarantaine uitzonderlijk onderbreken om een examen af te leggen.

Meer informatie over de test- en quarantainemaatregelen bij aan- of terugkomst in België en een overzicht van de Belgische testafnamecentra vindt u op de website van de Belgische overheid (informatie in het Nederlands).

Maatregelen Coronavirus in België

In heel België geldt tot nader bericht een lockdown met strenge maatregelen. Sociale contacten zijn ingeperkt en thuiswerken is verplicht waar mogelijk. Veel voorzieningen zijn gesloten en het dragen van mondkapjes is op veel plaatsen verplicht. Er geldt landelijk een nachtklok van 00.00-05.00 uur, die in Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is uitgebreid van 22.00-06.00 uur. Tijdens deze uren zijn alleen noodzakelijke verplaatsingen voor werk en zorg en transitverkeer (zonder te stoppen) toegestaan. Voor actuele informatie over de landelijke maatregelen in België kunt u de website van de Belgische overheid raadplegen (informatie in het Nederlands).

Plaatselijk gelden in veel gemeenten en provincies strengere aanvullende maatregelen. Raadpleeg voordat u vertrekt naar België en tijdens uw verblijf in België regelmatig de lokale websites om u goed te informeren over de daar geldende maatregelen.

De uitbraak van het coronavirus heeft gevolgen voor ondernemers die zakendoen in België. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over het coronavirus in België.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in België vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor België bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in België en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten. Algemene alarmnummer: 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Brussel

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Brussel.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven