Reisadvies België | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 31-07-2020 | Nog steeds geldig op: 03-08-2020

De Belgische overheid verplicht u een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen als u LANGER dan 48 uur in België gaat verblijven. Het formulier moet binnen 48 uur voor aankomst zijn ingevuld. Zie voor meer informatie rubriek ‘Verkeersveiligheid’. In de provincie Antwerpen ligt het gemiddeld aantal coronabesmettingen veel hoger dan in de rest van het land en om deze reden neemt de lokale overheid extra maatregelen. Voor de provincie Antwerpen geldt daarom kleurcode oranje. De autoriteiten roepen op om niet naar de provincie Antwerpen te komen. Vanaf 29 juli 2020 geldt een avondklok voor de hele provincie Antwerpen tussen 23u30 en 06u00. Dit betekent dat doorgaand verkeer voor bezoek aan de provincie Antwerpen tussen 23u30 en 06u00 alleen is toegestaan voor noodzakelijk reis- en werkverkeer. U kunt tijdens de avondklok wel door dit gebied naar uw bestemming in het zuiden van Europa of daar vandaan terug naar Nederland rijden. Maar stop niet om te rusten of te tanken in het ‘oranje’ gebied. Als u vanuit het ‘oranje’ gebied terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Dit hoeft niet als u er alleen doorheen bent gereden zonder te stoppen. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Zie voor meer informatie over de maatregelen in hele land de rubriek ‘Coronavirus’.

kaart bij reisadvies Belgie
Download 'Kaart bij reisadvies België' (PDF, 607 kB)

Reischecklist België

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak België favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor de landen op deze lijst is een identiteitskaart voldoende om u te legitimeren. Voor alle andere landen geldt dat u uw paspoort mee moet nemen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor België heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in België een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in België een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar België. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in België. Er kunnen in België andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes, afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar België. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Maatregelen provincie Antwerpen inclusief stad Antwerpen

In de provincie Antwerpen ligt het gemiddeld aantal coronabesmettingen veel hoger dan in de rest van het land en om deze reden neemt de provincie Antwerpen extra maatregelen. De autoriteiten roepen op om niet naar de provincie Antwerpen en dus ook niet naar de stad Antwerpen te komen. 

Vanaf 29 juli 2020 geldt een avondklok voor de hele provincie Antwerpen tussen 23u30 en 06u00. Dit betekent dat doorgaand verkeer voor bezoek aan de provincie Antwerpen tussen 23u30 en 06u00 alleen is toegestaan voor noodzakelijk reis- en werkverkeer. U kunt tijdens de avondklok wel door dit gebied naar uw bestemming in het zuiden van Europa of daar vandaan terug naar Nederland rijden. Maar stop niet om te rusten of te tanken in het ‘oranje’ gebied.

Op het hele grondgebied van de provincie Antwerpen is het verplicht om een mondkapje te dragen. Op gemeentelijk niveau kunnen aanvullende maatregelen gelden.

Voor meer informatie over de maatregelen in de provincie Antwerpen kunt u de Nederlandstalige website van de provincie Antwerpen raadplegen of op de Nederlandstalige website van de gouverneur van de provincie Antwerpen. Ook kunt u informatie vinden met instructies en adviezen op de Nederlandstalige website van de Belgische overheid.

Geel: let op veiligheidsrisico’s

Zolang het coronavirus er is, blijven er risico’s in België. De lokale overheid kan opnieuw maatregelen nemen die gevolgen hebben voor het dagelijkse leven. Houd hier rekening mee. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg het plaatselijke nieuws via de media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de lokale overheid op.

Terrorisme

Belgische autoriteiten handhaven de verscherpte veiligheidsmaatregelen. Het risico op aanslagen blijft bestaan. Blijf alert en volg de instructies van de Belgische autoriteiten op.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Passenger Locator Form (PLF)

De Belgische overheid verplicht u een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen als u LANGER dan 48 uur in België gaat verblijven. Het formulier moet binnen 48 uur voor aankomst zijn ingevuld.

ALLE reizigers (Nederlanders en andere nationaliteiten) die naar België reizen voor een verblijf van langer dan 48 uur en personen die terugkeren in België na een verblijf van langer dan 48 uur in het buitenland moeten een Passenger Locator Form invullen. Dit formulier moet binnen 48 uur voor aankomst in België ingevuld zijn. De Belgische autoriteiten hebben aangekondigd dat de politie gerichte controles zal uitvoeren op naleving van deze maatregel.

Uitzondering voor het invullen van dit formulier zijn personen die minder lang dan 48 uur in België  verblijven of die voor aankomst in België minder lang dan 48 uur in het buitenland verbleven. Het formulier geldt dus bijvoorbeeld niet voor doorreizigers, grensarbeiders of chauffeurs goederen- en vrachtverkeer die korter dan 48 uur in België verblijven.

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Airtransport Association (IATA).

Wegverkeer

Reis alleen als het echt noodzakelijk is naar de provincie Antwerpen inclusief de stad Antwerpen. Dus niet voor toerisme. U kunt wel door de provincie naar uw bestemming reizen als deze buiten het ‘oranje’ gebied ligt, maar stop niet om te rusten of te tanken.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in België op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus

De Belgische overheid heeft nieuwe coronamaatregelen afgekondigd. In heel België geldt de verplichting om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, op de luchthavens, in alle winkels en in alle andere openbare gelegenheden waar afstand houden moeilijk is.

Het is afhankelijk van de stad of gemeente of u verplicht bent wel of niet een mondkapje te dragen in de openbare gelegenheden en winkels. Raadpleeg voordat u vertrekt naar België en tijdens uw verblijf in België regelmatig de websites van steden, gemeenten en of provincies om u goed te informeren over de daar geldende maatregelen. 

Maatregelen provincie Antwerpen inclusief stad Antwerpen

In de provincie Antwerpen ligt het gemiddeld aantal coronabesmettingen veel hoger dan in de rest van het land en om deze reden neemt de provincie Antwerpen extra maatregelen. De autoriteiten roepen op om niet naar de provincie Antwerpen en dus ook de stad Antwerpen te komen.

Vanaf 29 juli 2020 geldt een avondklok voor de hele provincie tussen 23u30 en 06u00. Dit betekent dat doorgaand verkeer voor bezoek aan de provincie Antwerpen tussen 23u30 en 06u00 alleen is toegestaan voor noodzakelijk reis- en werkverkeer. U kunt tijdens de avondklok wel door dit gebied naar uw bestemming in het zuiden van Europa of daar vandaan terug naar Nederland rijden. Maar stop niet om te rusten of te tanken in het ‘oranje’ gebied.

Op het hele grondgebied van de provincie Antwerpen is het verplicht om een mondkapje te dragen. Op gemeentelijk niveau kunnen aanvullende maatregelen gelden. 

Voor meer informatie over de maatregelen in de provincie Antwerpen kunt u de Nederlandstalige website van de provincie Antwerpen raadplegen of op de Nederlandstalige website van de gouverneur van de provincie Antwerpen.

Ook kunt u informatie vinden met instructies en adviezen op de Nederlandstalige website van de Belgische overheid.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft.

Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Volg ook altijd de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

In thuisquarantaine bij aankomst in Nederland

Als u vanuit het ‘oranje’ gebied terugkomt in Nederland krijgt u het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Dit hoeft niet als u er alleen doorheen bent gereden zonder te stoppen.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie hier de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Lees hier wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Door dit advies op te volgen draagt u bij aan het voorkomen van  nieuwe besmettingen in Nederland.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in België vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor België bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in België en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten. Algemene alarmnummer: 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Brussel

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Brussel.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven