Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Australië woont

Woont u als Nederlander in Australië? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? Dan kunt u terecht bij het Nederlandse consulaat-generaal in Sydney of VFS Global in Perth. U kunt dit ook doen bij de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Op advies van NSW overheid is het Nederlandse consulaat-generaal in Sydney vanaf 25 juni tot nader order gesloten. Lees hier meer informatie.

Coronavirus/COVID-19: Het aanvragen van een paspoort of ID-kaart bij een ambassade of consulaat-generaal is beperkt mogelijk.

Nieuwe ID-kaart

Vanaf 2 augustus 2021 is er voor Nederlanders vanaf 12 jaar een nieuwe ID-kaart. Met daarop 2 vingerafdrukken en een QR-code met het burgerservicenummer (BSN). Goed om te weten:

  • Vanaf 13 juli tot en met 1 augustus 2021 kunt u om technische redenen geen ID-kaart aanvragen bij een ambassade of consulaat-generaal. Heeft u eerder een reisdocument nodig? U kunt wel een paspoort aanvragen.
  • Vanaf 2 augustus 2021 krijgt u de nieuwe ID-kaart. Let op: tijdens de aanvraag moet u uw vingerafdrukken laten afnemen.

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

Voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart is het belangrijk dat u de juiste documenten kunt laten zien. Maak daarom eerst per paspoort of ID-kaart de persoonlijke checklist voor u of uw kind aan. Dan weet u welke papieren u voor elke aanvraag nodig heeft.

Let op: check bij stap 2 of het land waar u woont aanvullende eisen stelt.

Ziet u geen checklist? Probeer het later nog eens. Of probeer de pagina nogmaals te laden of in een andere browser te openen.

  • Het kan zijn dat u buitenlandse documenten moet laten legaliseren.
  • U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. In het buitenland en bij de paspoortbalie op de luchthaven van Schiphol in Amsterdam mag u ook een document van de burgerlijke stand in het Spaans inleveren. Heeft u een document in een andere taal? Laat het dan vertalen bij een beëdigd vertaler.

  • Het is mogelijk dat er extra documenten worden gevraagd.
  • U moet zelf langskomen om uw paspoort aan te vragen. Iemand anders mag dit niet voor u doen. Dit geldt ook voor iemand jonger dan 18 jaar. Die moet ook zelf aanwezig zijn bij de aanvraag.

Heeft u de checklist ingevuld? Ga verder met stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen voor Australië

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn aan uw documenten. Hieronder leest u wat deze eisen zijn in Australië.

Bewijs van legaal verblijf

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. In Australië doet u dit met één van de onderstaande documenten:

  • een geldige visumsticker in uw huidige paspoort;
  • een recente brief van de Australische Immigratiedienst met uw visumstatus;
  • een VEVO (Visa Entitlement Verification Online);
  • als u ook de Australische nationaliteit heeft: een geldig Australisch paspoort of Australische ID-kaart.

Het is mogelijk dat u niet in de VEVO-database voorkomt. Bijvoorbeeld omdat u al 20 jaar niet buiten Australië bent geweest. Of omdat u een dubbele nationaliteit heeft. Als dit zo is, kunt u via het telefoonnummer 131881 contact opnemen met de Australische Immigratiedienst. Meestal kunt u de VEVO dan toch nog via e-mail ontvangen.

Nederlands paspoort en uw Australische visum

U kunt uw Australische visum alleen gebruiken als dit gelinkt is aan uw nieuwe Nederlandse paspoort. Heeft u een visumsticker in uw oude paspoort? Geef dan uw nieuwe paspoortgegevens door aan het Australische Department of Immigration and Border Protection (DIBP). Gebruik hiervoor formulier 929. Meer informatie en het formulier vindt u op hun website. De Nederlandse ambassade of het consulaat-generaal kan hier niet bij bemiddelen.

Nederlands paspoort en Nieuw Zeelands paspoort

Als u zowel in het bezit bent van een Nederlands paspoort en een Nieuw Zeelands paspoort is uw Australische visum waarschijnlijk gelinkt aan uw Nieuw Zeelandse paspoort. Alhoewel u dit visum niet actief hoeft aan te vragen bent u bij de Australian Immigration Department wel bekend als visum houder. Voor de vernieuwing van uw Nederlandse paspoort heeft u dan ook uw VEVO nodig (Visa Entitlement Verification Online). Omdat u van de Australian Immigration nooit bericht heeft ontvangen over uw Australische visum kunt u hen bellen op het telefoonnummer 131881 en uw visa grant number opvragen. Met dit nummer kunt u via www.border.gov.au/Busi/Visa uw VEVO opvragen.

Eerste aanvraag

Heeft u niet eerder een Nederlands paspoort of ID-kaart gehad? En neemt u een geboorteakte of huwelijksakte mee die is afgegeven door Australië? Dan moet u deze laten legaliseren met een apostille.  

Eerste verlenging na aannemen Australische nationaliteit

Verlengt u voor het eerst uw Nederlandse paspoort of ID-kaart nadat u de Australische nationaliteit heeft aangenomen? Dan moet u uw naturalisatiedocument laten legaliseren met een apostille.

Heeft u de nationaliteit van uw Australische partner aangenomen? Neem dan een brief/e-mail van de Family Law Court mee, waarop vermeld staat dat er geen scheiding bekend was ten tijde van de naturalisatie.

Stap 3: Vraag aan bij grensgemeente of Schiphol

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland?  Dit kan bij 1 van de Nederlandse grensgemeenten of Schiphol.

Stap 4: Vraag aan in Australië

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Australië? Zorg dan dat u eerst de benodigde documenten verzamelt. Welke documenten dat in uw situatie zijn, ziet u door de checklist (stap 1) in te vullen. Kijk ook welke extra eisen gelden in Australië (stap 2). Daarna kunt u een afspraak maken.

Hoe maakt u een afspraak?

Afspraak bij VFS Global in Perth

U kunt uw paspoort of ID-kaart aanvragen bij het VFS Global kantoor in Perth. U kunt online een afspraak maken.

Bent u uw paspoort of ID-kaart kwijt maar heeft u nog een kopie? Dan kunt u ook de aanvraag indienen bij VFS Global. Heeft u geen kopie? Maak dan een afspraak bij het consulaat-generaal in Sydney.

VFS Global is een externe dienstverlener en brengt een extra standard service fee in rekening voor uw aanvraag. VFS Global stuurt uw aanvraag door naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland, waar de aanvraag inhoudelijk wordt beoordeeld.

VFS Global Perth
Regus Suite 330
267 St Georges Terrace, Level 3
Perth WA 6000

Afspraak bij het consulaat-generaal in Sydney

Het Nederlandse consulaat-generaal in Sydney is vanaf 25 juni tot nader order gesloten. Lees hier meer informatie.

Het aanvragen van een paspoort of ID-kaart kan alleen op afspraak. Na het maken van de afspraak, krijgt u een e-mail met een voorlopige afspraakbevestiging. Volg de instructies zoals aangegeven in deze email. Maak een afspraak via het online afspraaksysteem. Let op: maak voor elke persoon een aparte afspraak.

Coronavirus/COVID-19: Woont u in een gebied in lockdown? En heeft u dringend een paspoort of ID-kaart nodig? Neem dan contact op met het consulaat-generaal.

Het is belangrijk dat u uw paspoortformulier volledig invult, kopieën meeneemt van alle documenten en dat u de juiste pasfoto’s heeft. Het consulaat-generaal maakt geen kopieën. Ontbreekt er iets, dan kan het zijn dat we u niet kunnen helpen en dat u een nieuwe afspraak moet maken.

We vragen u om op tijd te komen. Er is weinig wachtruimte in het consulaat-generaal. Komt u te vroeg, wacht dan buiten. Vrienden of andere familieleden die niet direct bij de aanvraag betrokken zijn kunnen niet in de wachtruimte wachten.

Hoeveel moet u betalen?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in Australië.

U kunt betalen met een debit of credit card of pinnen met Eftpos. Contant geld en persoonlijke cheques worden niet geaccepteerd.

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 4 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. De beslistermijn wordt op dat moment verlengd.

Paspoort in de tussentijd nodig?

Heeft u uw paspoort of ID-kaart in de tussentijd nodig? Dan levert u die in als u uw nieuwe document komt ophalen. Laat u het document opsturen? Dan moet u uw paspoort of ID-kaart eerst opsturen naar de ambassade. Pas dan kan het nieuwe document worden opgestuurd.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen. U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Document ophalen

U kunt uw reisdocument ophalen op het consulaat-generaal in Sydney. U maakt hiervoor online een afspraak.

Document laten opsturen

Paspoort

U kunt uw nieuwe paspoort ook laten opsturen. Dit kan per aangetekende post.

Neem hiervoor een registered post-envelop (A4-formaat, maximaal 4 paspoorten per envelop) mee als u uw aanvraag doet. Deze envelop moet aan uzelf geadresseerd zijn. Andere enveloppen worden niet geaccepteerd. Opsturen is op eigen risico. De kosten zijn voor eigen rekening. U moet tekenen voor ontvangst.

U kunt uw document ook per express post laten versturen. U heeft hiervoor een expresse post enveloppe nodg van Australian Post. De enveloppe moet zijn voorzien van een signature on delivery sticker, anders kan het paspoort niet worden verstuurd. U moet tekenen bij ontvangst van uw document.

ID-kaart

Uw nieuwe ID-kaart wordt niet per post verstuurd. U haalt uw nieuwe ID-kaart af bij het consulaat-generaal in Sydney.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

Het consulaat-generaal maakt uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geef dit dan van tevoren aan.

Hoe neemt u contact op?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met het consulaat-generaal in Sydney.