Reisadvies Armenië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 12-11-2020 | Nog steeds geldig op: 28-11-2020

Eind september 2020 is het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan over de regio Nagorno Karabach opgelaaid en waren er gevechten, beschietingen en bombardementen. Sinds 10 november is een staakt-het-vuren onder toezicht van Russische vredestroepen. Op dit moment is het aantal coronavirus besmettingen erg hoog en de medische zorg beperkt toegankelijk. Bent u in Armenië? Denk dan goed na of uw verblijf in Armenië op dit moment echt noodzakelijk is. Na een verblijf in Armenië gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Bijgaande kaart wordt morgen geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek ‘Coronavirus’, ook voor inreisbeperkingen.

Kaart bij reisadvies Armenie
Download 'Kaart bij reisadvies Armenië' (PDF, 249 kB)

Reischecklist Armenië

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert niet te reizen naar de rode gebieden. Reis alleen naar de oranje gebieden in Armenië als dat noodzakelijk is.

Reist u naar Armenië? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Armenië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Armenië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Armenië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

De grens tussen Armenië en Azerbeidzjan is gesloten. Reis niet binnen 25 km van de grens met Azerbeidzjan, er vinden soms beschietingen plaats. Reis vanuit Georgische hoofdstad Tbilisi niet over de H53 en de H26 van Baghanis naar Tsaghkavan naar de hoofdstad Jerevan, omdat deze door dit grensgebied loopt.

De regio Nagorno-Karabach

De regio Nagorno Karabach heeft zich in 1993 eenzijdig en met steun van Armenië afgescheiden van Azerbeidzjan. Door gevechten in het verleden is een niet-officiële grens ontstaan tussen de regio Nagorno Karabach en Azerbeidzjan.

Op 27 september 2020 is het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan over de regio Nagorno Karabach geëscaleerd. In het hele gebied waren er gevechten, beschietingen en bombardementen. Sinds 10 2020 november is een staakt-het-vuren onder toezicht van Russische vredestroepen. Dit betekent niet dat de gevechten overal zijn gestopt. In het hele gebied moet rekening worden gehouden met niet-ontplofte munitie en mijnen. De Armeense autoriteiten hebben de staat van beleg afgekondigd. Dit betekent dat meer gebieden, vooral  bij de grens, onder militair gezag zijn komen te staan. Reservisten kunnen worden opgeroepen zich te melden. Voor mannen die onder de mobilisatieoproep vallen, bestaat de kans dat zij niet kunnen uitreizen. Dit geldt ook voor mannen met de Armeense en de Nederlandse nationaliteit. 

Reis niet naar:

 • Nagorno Karabach
 • 35 km ten zuiden van Jerevan
 • Oostelijk van Lake Sevan
 • Gebieden ten oosten van de M4 en M16 autowegen
 • Gebied ten noorden van Dilijan National park
 • De provincie Tavush

Voor de Nederlanders die niet permanent woonachtig zijn in Armenië is het advies zelf te beoordelen of uw verblijf in Armenië op dit moment noodzakelijk is. 

Vluchtschema’s van en naar Armenië kennen veel wijzigingen. Neem op tijd contact op met uw vliegmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Voor meer informatie kunt u de website van het internationale vliegveld Zvartnots in Jerevan raadplegen (informatie in het Engels).

Gezondheidszorg

De Armeense autoriteiten hebben door de geweldsescalatie besloten alleen nog urgente gezondheidszorg te verstrekken. Ziekenhuizen hebben te maken met opname en behandeling van militaire en civiele slachtoffers van het oorlogsgeweld. Ook is de gezondheidszorg overbelast door het hoge aantal coronavirus besmettingen.

Zie ook het reisadvies voor Azerbeidzjan.

Verblijft u in de regio Nagorno Karabach of een van de bovenstaande ‘rode’ regio’s en raakt u in de problemen? Dan kunnen de Nederlandse ambassades in de hoofdstad Jerevan en in de hoofdstad Bakoe (Azerbeidzjan) u niet helpen. De Nederlandse ambassades hebben geen toegang tot (de lokale autoriteiten van) deze regio.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Het gebied Gazakh, Verin Voskepar en Karki. Dit zijn door Armenië bezette enclaves van Azerbeidzjan. In deze gebieden zijn nog mijnenvelden. Deze zijn meestal aangegeven.

Let op: in 'rode'en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Demonstraties

In de hoofdstad Jerevan zijn er sinds de uitbraak van de oorlog regelmatig protesten tegen de internationale gemeenschap, de VN, de EU en de EU-lidstaten. Na ondertekening van het staakt-het -vuren wordt ook tegen de regering gedemonstreerd. Komt u in een demonstratie of protest terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg bijvoorbeeld de informatie in de media.

Natuurgeweld

In Armenië kunnen zware aardbevingen voorkomen. De laatste zware aardbeving was in 1988. Wilt u meer informatie over aardbevingen? Ga naar Earthquake Hazards Program.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Armenië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade in Jerevan via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Maatregelen coronavirus

De maatregelen die de lokale overheid neemt kunnen beperkingen geven bij het in- en uitreizen en het dagelijks leven.

Vanaf 11 september 2020 zijn de landsgrenzen tussen Armenië en Georgië en Armenië en Iran  gedeeltelijk open voor personenverkeer. Alleen reizigers met de Armeense nationaliteit en buitenlanders met een verblijfsvergunning mogen Armenië binnenkomen. Er wordt streng gecontroleerd.

Grens met Turkije en Azerbeidzjan

De Armeense grenzen met Turkije en Azerbeidzjan zijn gesloten. Dit heeft te maken met politieke spanningen tussen Armenië en Turkije en Armenië en Azerbeidzjan.

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Airtransport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Over het algemeen houdt iedereen zich aan de verkeersregels. Houd rekening met slechte tot zeer slechte wegen. Let op voor inhaalmanouvres in de bergen en slecht aangegeven wegwerkzaamheden. 

Naar boven

Coronavirus

Thuisquarantaine bij terugkeer in Nederland

Na een verblijf in Armenië gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees hier wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie hier de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Coronavirus

Om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) in Armenië te verkleinen hebben de Armeense autoriteiten landelijk maatregelen genomen. Lees de laatste informatie over de maatregelen in Armenië op de website van de Armeense overheid (informatie in het Engels).

De Armeense overheid blijft aandringen op strikte naleving van de maatregelen. Overtredingen worden bestraft. Zodra het aantal besmettingen toeneemt en de medische capaciteit dreigt te worden overbelast, kan de Armeense overheid strengere maatregelen invoeren.

Let op: het reisadvies voor Armenië staat nog steeds op oranje. Reis alleen wanneer echt noodzakelijk.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Inreisbeperkingen

Vanaf augustus 2020 mogen inwoners van Nederland weer naar Armenië reizen. Bij aankomst op de luchthaven wordt gecheckt op symptomen van COVID-19. Na aankomst moet u verplicht 14 dagen in zelfquarantaine. Er is  mogelijkheid om een PCR-test uit te laten voeren in Nederland. Deze negatieve test mag bij aankomst in Armenië niet ouder zijn dan 72 uur. U kunt ook in Armenië bij een van de lokale testcentra een PCR-test laten doen.  

De zelfquarantaineplicht komt te vervallen wanneer:

 • u een negatief resultaat van uw PCR-test heeft (uitslag meestal binnen 24 tot 48 uur bekend)

of

 • beschikt over een geldige negatieve uitslag (check daarvoor wel de voorwaarden die Armenië daaraan stelt).

Gezondheidssituatie

De kwaliteit van de gezondheidszorg in Armenië is van een lagere kwaliteit dan die in Nederland. Buiten de hoofdstad Jerevan en enkele andere grotere steden zijn de medische voorzieningen beperkt. Door  de oorlog en het Covid-19 virus is gezondheidszorg in heel Armenië problematisch.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Armenië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen specifieke tips voor Armenië.

Luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit kan in bepaalde periodes van het jaar minder goed zijn. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de website van de World Air Quality Index(informatie in het Engels).

LHBTI

LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse) wordt niet algemeen geaccepteerd in Armenië. Er kunnen zich incidenten voordoen waarbij personen uit de LHBTI-gemeenschap lastig worden gevallen. Houd hier rekening mee.

Drugs

Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen wordt in Armenië streng bestraft. De omstandigheden in Armeense gevangenissen zijn zwaar.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Armenië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Politie: 102
Ambulance: 103
Brandweer: 101

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Jerevan

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Jerevan.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven