Uw AOW in Nederland: weet hoe het zit
Heeft u in het verleden in Nederland gewoond of gewerkt? Dan heeft u waarschijnlijk later recht op een AOW-pensioen. Ook als u bent verhuisd naar een ander land. De AOW verandert de komende jaren, waardoor u later AOW krijgt dan u misschien verwacht. Blijf goed op de hoogte van de veranderingen op de website van de de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Of neem contact op met de SVB.

De AOW-leeftijd verandert in Nederland
Vanaf 1957 ontving iedereen vanaf zijn 65e levensjaar AOW-pensioen. Maar de wetgeving in Nederland is inmiddels veranderd.
De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog:
- naar 66 jaar in 2018
- naar 67 jaar in 2021
- naar 67 jaar en 3 maanden in 2022
- Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting
U ontvangt uw eerste AOW-pensioen vanaf de dag waarop u uw AOW-leeftijd bereikt. Uw AOW-leeftijd hangt af van uw geboortedatum.
Uw AOW-leeftijd berekenen
Bereken uw AOW-leeftijd op www.svb.nl/aow. Zie ook ‘Wanneer krijgt u AOW’.
Opbouw van de AOW
Voor ieder jaar dat u in Nederland heeft gewoond, krijgt u 2 procent AOW-pensioen. Woonde u niet in Nederland maar werkte u wel in Nederland? Dan krijgt u misschien ook 2 procent AOW-pensioen per gewerkt jaar.
U krijgt op uw AOW-leeftijd een volledig AOW-pensioen als u 50 jaar heeft opgebouwd. Bent u (lang) voor uw AOW-leeftijd naar een ander land vertrokken? Dan ontvangt u een deel van het volledige AOW-bedrag.
Lees meer over AOW-opbouw op www.svb.nl/aow.
Zelf AOW aanvragen
De SVB regelt het AOW-pensioen. Mensen in Nederland krijgen vlak voor hun AOW-leeftijd automatisch bericht van de SVB. Maar wanneer u in een ander land woont, moet u er zelf aan denken om op tijd uw AOW-pensioen aan te vragen. Hoe u dat doet, verschilt per land. Op www.svb.nl staat onder ‘Zelf regelen’ hoe u AOW aanvraagt buiten Nederland.
Vraag uw AOW ruim voor uw AOW-leeftijd aan. Het onderzoek naar uw AOW-opbouw duurt namelijk enige tijd.
SVB Pensioenoverzicht aanvragen met DigiD
Wilt u nu alvast precies weten hoeveel AOW u heeft opgebouwd? Vraag dan met uw DigiD een SVB Pensioenoverzicht aan via www.svb.nl.
Heeft u geen DigiD? Dan vindt u op de website onder ‘Hoeveel AOW krijgt u later’ een aanvraagformulier. Deze kunt u uitprinten en opsturen per post.
Blijf op de hoogte
De SVB informeert iedereen in Nederland die de AOW-leeftijd nadert, of wanneer de AOW-leeftijd verandert. Maar van veel Nederlanders in het buitenland heeft de SVB geen adres. Daarom is het belangrijk dat u op de hoogte blijft via www.svb.nl/aow. Vindt u niet wat u zoekt? Neem dan contact op via de website. U kunt ook bellen: +3120 656 52 25 (SVB Amstelveen).
Op nederlandwereldwijd.nl vind u ook meer informatie over Nederlands pensioen in het buitenland.