Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Zwitserland

De overheid in Zwitserland neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Zwitserland.

Laatste update: 19 maart 2020 21:58

Hulp gestrande reizigers

Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is het reisadvies van Zwitserland?

De binnenkomst is bij alle grensovergangen alleen nog mogelijk voor Zwitserse burgers, personen in het bezit van een Zwitserse verblijfsvergunning of personen die om professionele redenen naar Zwitserland moeten reizen. Het transit- en goederenverkeer is nog steeds toegestaan.

Op 16 maart maakte de Zwitserse regering verscherpte maatregelen bekend ter bestrijding van het Corona-virus. De Zwitserse regering reageert daarmee op de actuele ontwikkelingen en razendsnelle stijging van besmettingen. Hiermee wil de regering de Zwitserse bevolking beschermen tegen besmetting.

Ik ben nu in Zwitserland of maak een tussenstop in Zwitserland, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Aan de Zwitserse grenzen worden vanaf 17 maart 0:00 uur grenscontroles doorgevoerd. Transitverkeer is toegestaan. Actuele informatie vindt u op de website van het Zwitserse ministerie van Volksgezondheid.

Ik woon in Zwitserland, kan ik nog naar Zwitserland vanuit Nederland?

De binnenkomst is alleen nog mogelijk voor Zwitserse burgers, personen in het bezit van een Zwitserse verblijfsvergunning of personen die om professionele redenen naar Zwitserland moeten reizen. Het transit- en goederenverkeer vanuit Italië is nog steeds toegestaan.

Gaat er nog vliegverkeer naar Zwitserland?

De reisbeperkingen gelden ook voor vliegreizen van en naar Zwitserland.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Zwitserland wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.