Coronavirus: Veelgestelde vragen reisadvies Zuid-Korea

De overheid van Zuid-Korea neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Zuid-Korea.

Update: 30 maart 2020 11:31 uur

Hulp gestrande reizigers

Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is het reisadvies voor Zuid-Korea?

Reis alleen naar Zuid-Korea als dat strikt noodzakelijk is. Lees ook het reisadvies voor Zuid-Korea.

Ik ben nu in Zuid-Korea of ik maak een tussenstop in Zuid-Korea. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Op dit moment wel. Blijf voor de laatste stand van zaken in contact met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Als u van plan bent een overstap te maken in Zuid-Korea, goed te weten dat u niet langer dan 24 uur in transit mag verblijven op Incheon Airport. Vóór vertrek naar Zuid-Korea wordt uw lichaamstemperatuur gemeten.

Ik woon in Zuid-Korea. Kan ik daar nog terug naar toe?

Er zijn vooralsnog geen beperkingen voor Nederlanders die naar Zuid-Korea willen reizen.

Gelden er maatregelen als ik het land binnenkom?

Vanaf woensdag 1 april 0:00u moeten alle reizigers die Zuid-Korea binnenkomen, ongeacht hun nationaliteit, verplicht 14 dagen in quarantaine. Heeft u een verblijfplaats in Zuid-Korea, dan kunt u in een zelf-quarantaine in uw eigen woning. Heeft u geen verblijfplaats, dan zorgt de Zuid-Koreaanse overheid voor accommodatie. De kosten hiervoor zijn voor eigen rekening (waarschijnlijk KRW 100.000 per dag).

Deze verplichte quarantaine geldt ook voor reizigers die voor een kort verblijf naar Zuid-Korea komen. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk voor reizigers die komen voor ‘belangrijke zaken-, humanitaire of academische doeleinden’. De gezondheidssituatie van deze reizigers wordt dan tijdens hun verblijf in Korea gemonitord via o.a. een mobiele app. Een dergelijke uitzondering moet vóór vertrek worden aangevraagd bij en goedgekeurd door de Zuid-Koreaanse ambassade in Nederland. Reizigers die gevoelige informatie willen beschermen doen er goed aan een veilige gsm mee te nemen waarop de app kan worden geïnstalleerd.

Reizigers die op vluchten uit Europa Zuid-Korea binnenkomen, werden bij binnenkomst al getest op het coronavirus. Ook wordt van alle passagiers de lichaamstemperatuur gemeten voor vertrek naar Korea. Die maatregelen blijven van kracht. Houd er rekening mee dat u op dit moment circa 6-24 uur moet wachten op het resultaat van deze test op of nabij het vliegveld. Wie positief wordt getest, gaat naar een ziekenhuis of behandelcentrum. Wie negatief test, moet alsnog twee weken in quarantaine.

Alle maatregelen en meer informatie staat op de website van de Zuid-Koreaanse ambassade in Nederland.

Gaat er nog vliegverkeer naar Zuid-Korea?

De mogelijkheden om terug te keren naar Nederland vanuit Zuid-Korea zijn beperkter dan voorheen. KLM blijft echter tot in ieder geval 3 mei drie keer per week vliegen van Zuid-Korea (Incheon Airport) naar Nederland (Schiphol) en vice versa onder voorbehoud van wijzigingen. De Nederlandse overheid heeft een beperking van het vliegverkeer voor passagiersvluchten vanuit Zuid-Korea ingesteld. Daarom mogen op de KLM-vluchten vanaf Incheon Airport naar Schiphol vooralsnog alleen Nederlanders en inwoners van EU- en Schengenlanden en het VK mee. Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor de meest actuele informatie.

Meest actuele wijzigingen voor spoedupdate

Blijf op de hoogte door u te registreren bij de ambassade en door de Reisapp van Buitenlandse Zaken te downloaden.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Zuid-Korea wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.