Coronavirus: Veelgestelde vragen reisadvies Zuid-Korea

De overheid van Zuid-Korea neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Zuid-Korea.

Update: 6 juli 2020, 10:52

Ik reis naar Nederland vanuit Zuid-Korea. Gelden voor mij speciale maatregelen bij aankomst in Nederland?

Nee, maar u moet wel alle gedragsregels volgen die op dit moment in Nederland voor iedereen gelden. Voor meer informatie over de regels kunt u de volgende pdf’s downloaden:

Heb ik een visum nodig om naar Zuid-Korea te reizen?

Ja, vanaf maandag 13 april heeft u in vrijwel alle gevallen een visum nodig als u Zuid-Korea wilt bezoeken. De visumvrijstelling voor kortdurende bezoeken (minder dan 90 dagen) die normaal voor Nederlanders geldt, is namelijk tijdelijk opgeschort. Zonder geldig visum wordt u niet toegelaten op een vlucht naar Korea.

Een visum vraagt u aan bij de Zuid-Koreaanse ambassade in Den Haag. C1 en C3-visa voor kort verblijf die zijn afgegeven op of vóór 5 april jl. zijn niet langer geldig. De houders van deze visa dienen een nieuw visum aan te vragen. Op dit moment worden alleen visa gegeven voor noodzakelijke reizen naar Zuid-Korea (geen toerisme).

Bent u al in Zuid-Korea, dan hebben deze maatregelen geen gevolgen voor u.

Ik woon in Zuid-Korea. Kan ik daar nog terug naartoe?

Ja, maar u heeft vanaf 1 juni wel een doktersverklaring nodig in het Engels of Koreaans die maximaal 48 uur voor vertrek terug naar Zuid-Korea is afgegeven. In het geval van een feestdag of weekend, kunt u de verklaring iets langer dan 48 uur van te voren laten opmaken.

De Koreaanse autoriteiten hebben geen standaardformulier voor deze verklaring. Wel kunt u de volgende formulieren als voorbeeld gebruiken:

De Nederlandse ambassade heeft bij de Koreaanse autoriteiten gecheckt of deze verklaringen worden geaccepteerd als alle vereiste gegevens zijn ingevuld. Dit kan echter niet worden gegarandeerd.

*Re-entry permit
Daarnaast moet u voor vertrek uit Zuid-Korea al in bezit zijn van een re-entry permit, anders wordt u terugkeer naar Zuid-Korea geweigerd. Meer informatie over deze maatregelen en mogelijke uitzonderingen hierop vindt u hier en kunt u opvragen bij de Koreaanse immigratiedienst.

Ook gelden maatregelen bij binnenkomst. Deze maatregelen kunt u lezen bij de volgende vraag.

Gelden er maatregelen als ik Zuid-Korea binnenkom?


Quarantaine
Alle reizigers die Zuid-Korea binnenkomen, moeten ongeacht hun nationaliteit, verplicht 14 dagen in quarantaine.

Heeft u een visum voor lang verblijf en een verblijfplaats in Zuid-Korea, dan kunt u in zelf-quarantaine .Als u in zelf-quarantaine gaat, moet u de ‘Self-Quarantine Safety Protection App’ installeren.

Heeft u geen verblijfplaats en/of een visum voor kort bezoek, dan zorgt de Zuid-Koreaanse overheid voor accommodatie. De kosten hiervoor zijn voor eigen rekening van de reiziger (max. KRW 150.000 | circa EUR 110,- per persoon per dag) Als u in quarantaine in een overheidsfaciliteit gaat, moet u de ‘Self-Diagnosis Mobile App’ installeren.

Zuid-Korea ziet streng toe te zien op de naleving van de quarantainemaatregelen. Een reiziger die de zelfquarantaine regels breekt, kan een maximum gevangenisstraf van een jaar krijgen of een boete van max. KRW 10 miljoen | EUR 7.360,-. Daarnaast kan deze persoon worden teruggestuurd naar zijn land van herkomst en verboden worden terug te keren naar Zuid-Korea.

Er zijn beperkt uitzonderingen op deze verplichte quarantaine mogelijk voor reizigers voor kort bezoek die vóór vertrek moeten worden aangevraagd bij en goedgekeurd door de Zuid-Koreaanse ambassade in Nederland. De gezondheidssituatie van deze reizigers wordt tijdens hun verblijf in Korea gemonitord via de ‘Self-Diagnosis Mobile app’.

Alle inkomende reizigers zijn verplicht de bovengenoemde apps te downloaden op hun telefoon. Reizigers die gevoelige informatie willen beschermen doen er goed aan een veilige gsm mee te nemen waarop de app kan worden geïnstalleerd.

Alle buitenlanders die voor kort bezoek op vluchten uit Europa en de VS, Zuid-Korea binnenkomen en alle reizigers met symptomen, worden bij binnenkomst getest op het coronavirus. Houd er rekening mee dat u circa 6-24 uur moet wachten op het resultaat van deze test op het vliegveld of in een tijdelijke quarantainefaciliteit. Wie positief wordt getest, gaat naar een ziekenhuis of behandelcentrum. Wie negatief test, moet alsnog twee weken in quarantaine.

Buitenlanders met een visum voor lang verblijf in Zuid-Korea (ARC), worden vanaf 15 mei niet langer op het vliegveld getest, maar moeten zich kort na aankomst – binnen 3 dagen voor reizigers uit Europa en de VS, binnen 14 dagen voor reizigers uit overige landen - laten testen.

Coronatest

Iedereen die Zuid-Korea binnenkomt, wordt direct of binnen enkele dagen na aankomst getest op het coronavirus.

Alle buitenlanders die voor kort bezoek op vluchten uit Europa en de VS, Zuid-Korea binnenkomen en alle reizigers met symptomen, worden op of nabij het vliegveld getest. Houd er rekening mee dat u circa 6-24 uur moet wachten op het resultaat van deze test op het vliegveld of in een tijdelijke quarantainefaciliteit. Wie positief wordt getest, gaat naar een ziekenhuis of behandelcentrum. Wie negatief test, moet alsnog twee weken in quarantaine.

Temperatuurcheck
Ook wordt van alle passagiers de lichaamstemperatuur gemeten voor vertrek naar Zuid-Korea. Bij koorts mag u niet aan boord.

Alle maatregelen en meer informatie staan op de website van de Zuid-Koreaanse ambassade in Nederland.

Gaat er nog vliegverkeer naar Zuid-Korea?

De mogelijkheden om terug te keren naar Nederland vanuit Zuid-Korea zijn beperkter dan voorheen, maar het is nog steeds mogelijk zowel direct als indirect van Seoul naar Amsterdam te vliegen en vice versa.

Kan ik overstappen in Zuid-Korea op weg terug naar Nederland?

Dat kan, maar blijf voor de laatste stand van zaken in contact met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Vóór vertrek naar Zuid-Korea wordt uw lichaamstemperatuur gemeten, bij koorts mag u niet aan boord. Goed te weten dat u niet langer dan 24 uur in transit mag verblijven op Incheon Airport. Als u de transitzone verlaat, gelden dezelfde regels als voor alle andere inkomende reizigers en moet u verplicht 14 dagen in quarantaine. U kan om dezelfde reden ook niet uw bagage van de band halen als u overstapt op Incheon Airport. Belangrijk daarom dat u voor vertrek met uw luchtvaartmaatschappij checkt of u bagage direct doorgelabeld kan worden naar Amsterdam.

Meest actuele wijzigingen voor spoedupdate

Blijf op de hoogte door u te registreren bij de ambassade en door de Reisapp van Buitenlandse Zaken te downloaden.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Zuid-Korea wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.