Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Zuid-Afrika.

Update 26 maart 2020 - 12:21

Hulp gestrande reizigers

Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is overgegaan op een lockdown om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan. De lockdown duurt naar verwachting tot 16 april.

Vanwege de lockdown van het land worden alle vliegvelden gesloten vanaf donderdagnacht 26 maart om 00.00uur. Dit betekent dat lijnvluchten naar Nederland voorlopig komen te vervallen.

Wij  raden Nederlandse toeristen/reizigers sterk aan om te zorgen voor accommodatie in een hotel, lodges, guesthouses of bij vrienden en familie,  indien u niet uit Zuid-Afrika kunt vertrekken voordat de lock down ingaat vannacht om 00.00. Het is daarnaast belangrijk om te registreren op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl en op de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Zuid-Afrika wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Kan ik nog terugvliegen naar Nederland?

De Zuid-Afrikaanse minister van Transport heeft op woensdag 25 maart aangekondigd dat alle vliegvelden vanwege de lock down worden gesloten vanaf donderdagnacht 26 maart 00:00 uur. Dit heeft als gevolg dat lijnvluchten naar Nederland voorlopig komen te vervallen. Het einde van de lock down is gesteld op 16 april. Vooralsnog zult u Zuid-Afrika daarom niet kunnen verlaten.

 Deze informatie wordt geregeld bijgewerkt, dus blijf deze site volgen.

Kan ik nog naar Zuid-Afrika reizen?

Vliegvelden in Zuid-Afrika zijn vanaf donderdagnacht 26 maart 00.00uur gesloten. Vooralsnog kunt u Zuid-Afrika niet verlaten.

Ga na of uw verblijf nog noodzakelijk is. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor de mogelijke gevolgen van een wijziging van uw reis.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

BijzondereBijstandBuitenland.nl is bedoeld om Nederlanders die in het buitenland gestrand zijn vanwege de coronacrisis, te helpen en naar huis te krijgen. Zie bovenaan.

Alle Nederlanders in Zuid-Afrika wordt eveneens verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Door u aan te melden voor de informatieservice krijgt u een e-mail bij een aanpassing van het reisadvies, krijgt u sms bij een (dreigende) crisis, weet dat ambassade dat u in het land bent en kan u extra informatie ontvangen van de ambassade, bijvoorbeeld over consulaire dienstverlening.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten. Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.