Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Zuid-Afrika.

Update: 16 juni 2020, 14:30

Wat is de actuele situatie in Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is overgegaan op een lockdown om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan.

Vanwege de lockdown van het land zijn vanaf donderdagnacht 26 maart om 00:00 uur alle vliegvelden gesloten. Dit betekent dat lijnvluchten vanuit en naar Nederland voorlopig komen te vervallen.

Het is nog niet bekend wanneer de lockdown zal worden opgeheven en commercieel vliegverkeer weer mogelijk zal zijn.

Kan ik nog terugvliegen naar Nederland?

De Zuid-Afrikaanse minister van Transport heeft op woensdag 25 maart aangekondigd dat alle vliegvelden vanaf donderdagnacht 26 maart 00:00 uur vanwege de lockdown worden gesloten. Dit heeft tot gevolg dat lijnvluchten van en naar Nederland komen te vervallen. U kunt Zuid-Afrika daarom niet verlaten. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor de mogelijke gevolgen van een wijziging van uw reis of terugkeer. 

Bekijk de laatste informatie over wijzigingen in het internationale luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA).

Heeft u een vraag over extra kosten die u gemaakt heeft door het coronavirus? Kijk dan op de website van het Verbond van Verzekeraars. Deze informatie wordt geregeld bijgewerkt, dus blijf deze website volgen.

Kan ik nog naar Zuid-Afrika reizen?

Vliegvelden in Zuid-Afrika zijn vanaf donderdagnacht 26 maart 00:00 uur gesloten. Grensovergangen zijn gesloten voor personenverkeer. Vooralsnog kunt u dus niet naar Zuid-Afrika reizen. Als u al in Zuid-Afrika bent, ga dan na of uw verblijf nog noodzakelijk is. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor de mogelijke gevolgen van een wijziging van uw reis.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Zuid-Afrika wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Check ook regelmatig de sociale media van de ambassade:

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.