Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Zimbabwe

De Zimbabwaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Zimbabwe.

Update: 7 mei 2020, 16:54

Wat is de actuele situatie in Zimbabwe?

Zimbabwe is per 30 maart overgegaan tot een gedeeltelijke een lockdown om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan. Onderstaande maatregelen gelden in elk geval tot 17 mei:

De meest relevante maatregelen zijn:

  • het dragen van mondkapjes in het openbaar is verplicht
  • grenzen zijn gesloten voor al het verkeer van personen, behalve voor terugkerende Zimbabwanen en personen met een verblijfsvergunning. Bij terugkeer worden betrokkenen getest en dienen zij in elk geval een week in quarantaine te blijven in een overheidscentrum. Na een week wordt weer een test afgenomen. Bij negatieve uitslag mag de betrokkene naar huis voor nog een week in quarantaine.
  • de internationale vliegvelden in Harare, Bulawayo en Victoria Falls blijven open, de rest is gesloten
  • alle verblijfsvergunningen (tijdelijk verblijf, werkvergunning en toeristenvisum) worden automatisch verlengd voor een initiële periode van 30 dagen na het verloop van de vergunning
  • openingstijden bedrijven: 08-15 uur
  • scholen, restaurants en andere uitgaansgelegenheden, sportscholen, kerken blijven vooralsnog gesloten

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Zimbabwe wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

* Volg de ambassade
Check ook regelmatig de sociale media van de ambassade:

Kan ik nog terugvliegen naar Nederland?

Momenteel is er nog een commerciële mogelijkheid om naar Nederland te reizen met Ethiopian Airlines, via Addis Abeba en een overstap in Parijs, Brussel of Frankfurt. Het is onduidelijk hoe lang deze mogelijkheid blijft bestaan.

Kan ik nog naar Zimbabwe reizen?

Dat hangt af van uw status. Vanwege de lockdown worden alleen nog Zimbabwanen en personen met een verblijfsvergunning toegelaten.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.