Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Vietnam

De Vietnamese overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Vietnam.

Update: 30 maart 2020 - 14:10

Hulp gestrande reizigers

Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Beperking openingstijden consulaire balies in Hanoi en Ho Chi Minh City

De consulaire dienstverlening wordt tot en met 6 april 2020 beperkt aangeboden en uitsluitend op afspraak. U kunt tijdens kantooruren een afspraak maken met de ambassade in Hanoi via telefoonnummer +84 24 3831 5650. Het Consulaat-Generaal in Ho Chi Minh City is bereikbaar via telefoonnummer +84 28 3823 5932. In geval van nood kunt u buiten kantooruren bellen met +31 247 247 247,  het 24/7 nummer van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat is het reisadvies van Vietnam?

Het reisadvies voor Vietnam is momenteel Oranje. Dit betekent dat u wordt geadviseerd alléén noodzakelijke reizen naar én binnen Vietnam te ondernemen. Wij raden alle toeristen en andere bezoekers die zonder noodzakelijke reden nog in Vietnam zijn, gebruik te maken van de bestaande mogelijkheden om Vietnam te verlaten.

Waarom is het reisadvies gewijzigd?

Het gewijzigde reisadvies is het gevolg van aangescherpte maatregelen door de Vietnamese overheid in de strijd tegen COVID-19.  Reizigers uit Nederland krijgen geen visum meer en reeds afgegeven visa zijn niet langer geldig. Enkele bijzondere reizigerscategorieën daargelaten.

Reizigers die bij wijze van uitzondering wel worden toegelaten, worden verplicht 14 dagen in quarantaine geplaatst in daarvoor aangewezen locaties. De omstandigheden in deze quarantainecentra zijn niet altijd naar westerse (hygiënische) standaarden. Het merendeel van toeristische attracties is gesloten en ook de mogelijkheden om zich te verplaatsten binnen Vietnam zijn beperkt.

Ik ben nu in Vietnam of maak een tussenstop in Vietnam. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Het aantal commerciële vluchten van of via Vietnam naar Nederland neemt steeds sneller af.

Wanneer u nu in Vietnam bent of daar een tussenstop maakt, adviseren wij u om zo snel mogelijk de informatiekanalen van vliegtuigmaatschappijen of uw reisagent te raadplegen.

Lees alle informatie over terugreizen naar Nederland.

Reizigers die geen commerciële vlucht hebben kunnen regelen en dus onmogelijk zelf hun terugkeer naar Nederland kunnen regelen, kunnen zich aanmelden bij het platform Bijzondere Bijstand Buitenland. Dit is een gezamenlijke aanpak van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de Rijksoverheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen met terugkeer naar Nederland.

Moet ik een medische verklaring hebben om te kunnen reizen?

Voor reizen naar en binnen Vietnam moet u het volgende online formulier invullen (open de link in een andere server dan Internet Explorer). Voor internationale vluchten en overstappen (transits) verschillen de regels per land. Lees daarom de reisadviezen voor de landen waar u (door)heen reist. Voor een overstap in bijvoorbeeld Bangkok heeft u een fit-to-fly certificate nodig.

Ik heb geld voor een nieuw ticket of onderdak nodig. Wat moet ik doen?

Vraag uw familie of vrienden om geld over te maken op uw rekening. U kunt nog steeds pinnen in Vietnam. U kunt ook direct geld over laten maken via WesternUnion.

Ik woon in Vietnam. Kan ik daar nog terug naar toe?

Wanneer u in Vietnam woont en over een permanente verblijfsvergunning beschikt, kunt u alleen naar Vietnam reizen als u voldoet aan de volgende criteria:

U bent aangemerkt als een ‘high-level technical expert’. De Immigration Department in Hanoi, Da Nang of HCMC moet u als zodanig aanmerken op basis van door u/uw werkgever aangeleverde documenten;

U een recente gezondheidsverklaring heeft waarin bevestigd wordt dat u negatief bent getest op Corona;

U na aankomst meewerkt aan 14 dagen centrale, gemonitorde of zelf-isolatie.

Wanneer u de Vietnamese nationaliteit heeft, kunt u alleen Vietnam inreizen als u een brief van de Vietnamese Ambassade in het uitreisland heeft waarin staat dat er een geldige reden is om u toe te laten tot Vietnam.

Voor vragen hierover kunt u terecht bij de Vietnamese Ambassade in Den Haag.

Voor reizen naar en binnen Vietnam moet u het volgende online formulier invullen (open de link in een andere server dan Internet Explorer).

U dient u rekening te houden met het feit dat u bij aankomst in Vietnam verplicht in quarantaine wordt geplaatst in een daarvoor door de overheid aangewezen locatie. Houdt ook rekening met het feit dat alle binnenlandse vluchten tot minimaal 15 april vervallen, behalve de volgende routes:

  • Hanoi – Ho Chi Minh City;
  • Hanoi – Da Nang;
  • Hanoi – Phu Quoc;
  • Ho Chi Minh City – Hanoi;
  • Ho Chi Minh City – Da Nang;
  • Ho Chi Minh City – Phu Quoc.

Welke maatregelen gelden voor alle mensen in Vietnam?

In het hele land zijn de volgende regels van kracht tot minimaal 15 april:

  • Alle niet-essentiële dienstverleners zoals restaurants, bars, winkels en toeristische attracties zijn gesloten. Supermarkten, apotheken en ziekenhuizen blijven open.
  • Officiële bijeenkomsten vanaf 20 personen moeten worden verzet naar een later tijdstip.
  • Daarnaast moeten alle mensen zoveel mogelijk binnen blijven, afstand houden van anderen (social distancing), een goede hygiëne betrachten (handen wassen) en op straat, in publiek ruimtes en liften mondkapjes dragen.

Publiek transport in en tussen steden is zeer beperkt beschikbaar; zie ook hierboven. Taxi’s en Grab/GoViet/BE mogen hun services blijven aanbieden voor maximaal 8 passagiers per auto.

Het dragen van een mondkapje is door de Vietnamese overheid voor iedereen verplicht gesteld vanaf 16 maart 2020.

Gaat er nog vliegverkeer naar Vietnam?

De mogelijkheden om naar Vietnam te reizen per vliegtuig worden in snel tempo kleiner. Het is raadzaam om informatie van de luchtvaartmaatschappijen scherp in de gaten houden en contact op te nemen met uw maatschappij of uw reisagent.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Ik ben in quarantaine geplaatst. Wat nu?

Wanneer u in quarantaine wordt geplaatst, volg dan in alle gevallen de aanwijzingen van de Vietnamese autoriteiten op. Neem contact op met de Nederlandse Ambassade in Vietnam, maar wees u zich ervan bewust dat de mogelijkheden van de ambassade of het consulaat generaal om assistentie te verlenen, zeer beperkt zijn. Het dragen van een mondkapje is door de Vietnamese overheid voor iedereen verplicht gesteld vanaf 16 maart 2020.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Vietnam wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Kijk voor de meest actuele informatie op de Facebook-pagina van de ambassade in Vietnam.