Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Vietnam

De Vietnamese overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Vietnam.

Update: 18 mei 2020, 10:55

Beperking openingstijden consulaire balies in Hanoi en Ho Chi Minh City

De consulaire dienstverlening wordt minimaal tot en met 18 mei 2020 beperkt aangeboden en uitsluitend op afspraak. U kunt tijdens kantooruren een afspraak maken met de ambassade in Hanoi via telefoonnummer +84 24 3831 5650. Het Consulaat-Generaal in Ho Chi Minh City is bereikbaar via telefoonnummer +84 28 3823 5932. In geval van nood kunt u buiten kantooruren bellen met +31 247 247 247,  het 24/7 nummer van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat is het reisadvies voor Vietnam?

Het reisadvies voor Vietnam is momenteel oranje. Dit betekent dat u wordt geadviseerd alléén noodzakelijke reizen naar én binnen Vietnam te ondernemen. Wij raden alle toeristen en andere bezoekers die zonder noodzakelijke reden nog in Vietnam zijn, verlaten met een commerciële vlucht vanuit Ho Chi Minh City of Hanoi via de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, luchthaven Incheon. Asiana Airlines, Korean Air en  KLM bieden vluchten aan.

Waarom is het reisadvies gewijzigd?

Het gewijzigde reisadvies is het gevolg van aangescherpte maatregelen door de Vietnamese overheid in de strijd tegen COVID-19.  Reizigers uit Nederland krijgen geen visum meer en reeds afgegeven visa zijn niet langer geldig. Enkele bijzondere reizigerscategorieën daargelaten.

Reizigers die bij wijze van uitzondering wel worden toegelaten, worden verplicht 14 dagen in quarantaine geplaatst in daarvoor aangewezen locaties. De omstandigheden in deze quarantainecentra zijn niet altijd naar westerse (hygiënische) standaarden.

Ik ben nu in Vietnam of maak een tussenstop in Vietnam. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Het aantal commerciële vluchten van of via Vietnam naar Nederland is laag. Wanneer u nu in Vietnam bent of daar een tussenstop maakt, adviseren wij u om zo snel mogelijk de informatiekanalen van vliegtuigmaatschappijen (website, telefoon of via de balie op het vliegveld) van vliegtuigmaatschappijen of uw reisagent te raadplegen, zodat u zo spoedig mogelijk kunt vertrekken.

Het aantal binnenlandse vluchten is toegenomen: dagelijks zijn er meerdere retourvluchten tussen Hanoi en HCMC, tussen Danang en Hanoi en tussen Danang en HCMC en dagelijks is er één retourvlucht voor alle andere verbindingen. Taxi’s en bussen en andere vormen van publiek transport zijn weer op gang gekomen.

Is uw toeristenvisum of verblijfsvergunning verlopen of verloopt deze zeer binnenkort?

Dit zijn de adressen van de kantoren:

De Immigration Services zijn weer open. U kunt dus een aanvraag voor de verlenging van uw toeristenvisum of verblijfsvergunning indienen. De ambassade en het consulaat-generaal kunnen u slechts ondersteunen met een verzoek tot reciprociteit bij de afhandeling van uw aanvraag door de Immigration Services. Wij mogen het NA5 formulier niet ondertekenen, omdat dit zou inhouden dat de Staat der Nederlanden financieel garant voor u staat. Dat is niet mogelijk.

Wilt u langer in Vietnam blijven?

Overleg dan zo snel mogelijk met de Immigration Services over of dit wordt toegestaan en hoe u uw visum of verblijfsvergunning kunt verlengen.

Hanoi: 44-46 Tran Phu, Ba Dinh.

Danang: 78 Le Loi, Phuong Thach Than, Quan Hai Chau.

Ho Chi Minh City: 337 Nguyen Trai, Phuong Nguyen Cu Trinh, Quan 1. 

In oktober 2019 heeft de Vietnamese overheid aangekondigd minder soepel te zullen zijn bij het verlengen van toeristenvisa: namelijk maximaal één keer verlengen voor een periode van maximaal één maand. Het is mogelijk dat voortaan deze nieuwe regel strikter wordt uitgevoerd. Het is belangrijk dat u zich zo snel mogelijk goed informeert over wat dat voor u kan betekenen.

De ambassade en het consulaat-generaal kunnen u slechts ondersteunen met een verzoek tot reciprociteit bij de afhandeling van uw aanvraag door de Immigration Services. Wij mogen het NA5 formulier niet ondertekenen, omdat dit zou inhouden dat de Staat der Nederlanden financieel garant voor u staat. Dat is niet mogelijk. 

Moet ik een medische verklaring hebben om te kunnen reizen?

Voor reizen naar en binnen Vietnam moet u het volgende online formulier invullen. Open de link in Chrome of Safari,  NIET in Internet Explorer. Voor internationale vluchten en overstappen (transits) verschillen de regels per land. Lees daarom de reisadviezen voor de landen waar u (door)heen reist.

Ik heb geld voor een nieuw ticket of onderdak nodig. Wat moet ik doen?

Vraag uw familie of vrienden om geld over te maken op uw rekening. U kunt nog steeds pinnen in Vietnam. U kunt ook direct geld over laten maken via Western Union.

Ik woon in Vietnam. Kan ik daar nog terug naar toe?

Wanneer u in Vietnam woont en over een permanente verblijfsvergunning beschikt, kunt u alleen naar Vietnam reizen als u voldoet aan de volgende criteria:

 • U bent aangemerkt als een ‘high-level technical expert’. De Immigration Department in Hanoi, Da Nang of Ho Chi Minh City moet u als zodanig aanmerken op basis van door u/uw werkgever aangeleverde documenten;
 • U een recente gezondheidsverklaring heeft waarin bevestigd wordt dat u negatief bent getest op Corona;
 • U na aankomst meewerkt aan 14 dagen centrale, gemonitorde of zelf-isolatie.

Wanneer u de Vietnamese nationaliteit heeft, kunt u alleen Vietnam inreizen als u een brief van de Vietnamese Ambassade in het uitreisland heeft waarin staat dat er een geldige reden is om u toe te laten tot Vietnam.

Voor vragen hierover kunt u terecht bij de Vietnamese Ambassade in Den Haag.

Voor reizen naar en binnen Vietnam moet u het volgende online formulier invullen. Open de link in Chrome of Safari,  NIET in Internet Explorer.

Welke maatregelen gelden voor alle mensen in Vietnam?

Sinds 17 april zijn in Vietnam geen nieuwe Covid-19 besmettingen vastgesteld. Daarom hebben de Vietnamese autoriteiten besloten om enkele sociale regels te versoepelen en meer economische activiteiten toe te staan.

De maatregelen die vanaf 7 mei zijn versoepeld:

 • het houden van sociale afstand is niet meer verplicht in het openbaar vervoer (zoals taxi’s, bussen en vliegtuigen);
 • Restaurants, koffie- en theezaken en andere dienstverlenende sociale bedrijven mogen hun zaken weer openen;
 • Scholen voor alle onderwijsniveaus mogen sinds 4 mei hun deuren heropenen met uitzondering van de basisscholen en kleuterscholen in Hanoi en in Ho Chi Minh City, die vooralsnog tot 11 mei gesloten blijven;
 • In het schoollokaal zijn gezichtsmaskers niet verplicht en is er geen verplichte sociale afstand.

Om deze sociale versoepelingen te kunnen rechtvaardigen, blijven andere maatregelen van kracht:

 • Het dragen van gezichtsmaskers in publieke ruimtes en in het openbaar vervoer blijft verplicht;
 • immigratiediensten blijven streng toezien op grensverkeer op luchthavens, en bij landsgrenzen;
 • buitenlandse toeristen worden voorlopig niet toegelaten tot Vietnam;
 • Vietnamezen die naar Vietnam terug willen keren, worden streng gecontroleerd en moeten verplicht in quarantaine;
 • buitenlandse experts, zakenmensen en houders van diplomatieke paspoorten, worden gecontroleerd op Covid-19 en moeten ongeacht de uitslag verplicht 14 dagen in quarantaine;
 • Bioscopen, discotheken, (Karaoke) bars, danszalen en massagesalons blijven gesloten;
 • Voor elke schoolklas worden de ramen van het lokaal opengezet voor verse buitenlucht en daarna mag de airconditioning pas aan;
 • Bureaubladen in een schoollokaal moeten voor elke nieuwe groep van gebruikers worden gedesinfecteerd.

Daarnaast wordt u gevraagd de adviezen van de WHO te blijven volgen:

 • controleer uw lichaamstemperatuur en bij koorts blijft u binnen;
 • beperk communicatie, eten en drinken in kleine ruimtes en tijdens persoonsvervoer;
 • desinfecteer oppervlakken die u aanraakt of heeft aangeraakt zoals een deurklink en autostuur;
 • was uw handen regelmatig met zeep of een alcoholhoudende handgel.

Ik ben in quarantaine geplaatst. Wat nu?

Wanneer u in quarantaine wordt geplaatst, volg dan in alle gevallen de aanwijzingen van de Vietnamese autoriteiten op. Neem contact op met de Nederlandse Ambassade in Hanoi of het Consulaat Generaal in Ho Chi Minh City, maar wees u zich ervan bewust dat de mogelijkheden van het Nederlandse postennet in Vietnam om assistentie te verlenen, zeer beperkt zijn.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Vietnam wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

U schrijft zich automatisch uit voor berichten van de BZ-Informatieservice/Vietnam door een datum daarvoor aan te geven in het registratie-menu. U helpt de Nederlandse ambassades en consulaten-generaal daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Kijk voor de meest actuele informatie op de Facebook-pagina van de ambassade ambassade en het consulaat generaal in Vietnam.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.