Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Verenigde Staten

De Amerikaanse overheid neemt maatregelen om de verpreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor de Verenigde Staten.

Laatste update: 20 maart 2020 9:30

Hulp gestrande reizigers

Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Waarom is het reisadvies gewijzigd?

Het reisadvies voor de Verenigde Staten is gewijzigd toen de Amerikaanse regering per 13 maart een inreisverbod afkondigde voor reizigers die in de afgelopen 14 dagen in de Schengenzone zijn geweest, waarvan Nederland ook deel uitmaakt.

Bericht aan de opvarenden van de MS Maasdam

Lees het bericht aan de Nederlandse opvarenden van cruiseschip MS Maasdam (20 maart 2020).

Ik ben nu in de Verenigde Staten of maak een tussenstop in de Verenigde Staten, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Er zijn geen op dit moment geen uitreisbeperkingen naar Nederland vanuit de Verenigde Staten. Het advies is om te checken met luchtvaartmaatschappijen voor beschikbare vluchten.

Ik woon in de Verenigde Staten. Kan ik daar nog terug naar toe?

Het inreisverbod voor de Verenigde Staten voor reizigers vanuit Schengen kent een aantal uitzonderingen. Bij terugkeer in de Verenigde Staten kunt u onderhevig zijn aan medische screening en zal u een zelfisolatie periode van 14 dagen worden opgelegd.

Gaat er nog vliegverkeer naar de Verenigde Staten?

Dagelijks verandert de situatie. Het advies is te checken met de luchtvaartmaatschappij voor het meest recente vluchtschema.

Hoe blijf ik op de hoogte van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in de Verenigde Staten wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.