Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Verenigde Staten

De Amerikaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor de Verenigde Staten.

Update: 1 mei 2020, 21:45

Waarom is het reisadvies gewijzigd?

Het reisadvies voor de Verenigde Staten is gewijzigd toen de Amerikaanse regering per 13 maart een inreisverbod afkondigde voor reizigers die in de afgelopen 14 dagen in de Schengenzone zijn geweest, waarvan Nederland ook deel uitmaakt.

Ik ben nu in de Verenigde Staten of maak een tussenstop in de Verenigde Staten, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Er zijn geen op dit moment geen uitreisbeperkingen naar Nederland vanuit de Verenigde Staten. Het advies is om te checken met luchtvaartmaatschappijen voor beschikbare vluchten.

* Gezondheidsverklaring vliegreizen hoogrisicolanden

Mocht u per vliegtuig naar Nederland reizen, dan dient u een gezondheidsverklaring bij zich te hebben voordat u aan boord gaat. U ontvangt dit formulier van de luchtvaartmaatschappij. Zonder ingevuld formulier mag u niet aan boord. U moet het formulier tijdens de reis bij zich houden en desgevraagd tonen bij aankomst op Schiphol.

Ik woon in de Verenigde Staten. Kan ik daar nog terug naar toe?

Het inreisverbod voor de Verenigde Staten voor reizigers vanuit Schengen kent een aantal uitzonderingen. Bij terugkeer in de Verenigde Staten kunt u onderhevig zijn aan medische screening en zal u een zelfisolatie periode van 14 dagen worden opgelegd.

Gaat er nog vliegverkeer naar de Verenigde Staten?

Dagelijks verandert de situatie. Het advies is te checken met de luchtvaartmaatschappij voor het meest recente vluchtschema.

Hoe blijf ik op de hoogte van verdere ontwikkelingen?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.