Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Verenigde Arabische Emiraten

De overheid van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor de Verenigde Arabische Emiraten.

Update: 7 juli 2020, 11:45

Wat is het actuele reisadvies voor de Verenigde Arabische Emiraten?

Het reisadvies voor de VAE is code oranje. Dit betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen naar de VAE worden afgeraden.

Waarom is het reisadvies gewijzigd ?

In verband met de uitbraak van COVID-19 is een aantal maatregelen genomen om het virus in te dammen. De autoriteiten van de VAE roepen alle ingezetenen op samenscholingen zoveel mogelijk te mijden en een minimale afstand van 2 meter tot elkaar te bewaren. Het dragen van een gezichtsmasker, dat zowel mond als neus bedekt, is in publieke ruimtes verplicht. In veel winkelcentra en supermarkten geldt dat eveneens voor het dragen van wegwerphandschoenen. Het is toegestaan het gezichtsmasker tijdelijk te verwijderen bij intensieve lichaamsbeweging, om te eten en drinken en bij het ondergaan van een medische behandeling. In de auto is het alleen toegestaan om geen gezichtsmasker te dragen als men alleen, of met familieleden reist. Kinderen jonger dan 6 jaar, mensen met cognitieve, intellectuele of sensorische beperkingen die door het dragen van een gezichtsmasker minder goed kunnen ademen of communiceren zijn vrijgesteld van het dragen van gezichtsmaskers. Hetzelfde geldt voor mensen met ernstige luchtwegaandoeningen of die extra zuurstof nodig hebben.

De VAE in het algemeen

Over het algemeen zijn hotels, restaurants, bioscopen, winkelcentra, stranden, parken en toeristische attracties in de VAE weer open. Onderwijsinstellingen zijn vooralsnog gesloten en grote bijeenkomsten zijn in alle Emiraten afgelast. Moskeeën zijn weer toegankelijk maar hanteren een maximale bezettingsgraad van 30%. Moskeeën zijn nog niet opengesteld voor het vrijdaggebed. Voor restaurants wordt aangeraden om van tevoren te reserveren. Over het algemeen geldt een maximaal aantal van vier gasten per tafel. Ook in restaurants geldt een minimale sociale afstand van 2 meter en is het dragen van een gezichtsmasker bij binnenkomst en vertrek verplicht. Aan tafel geldt een dergelijke verplichting niet. Bij het niet naleven van de maatregelen kunnen zeer hoge boetes worden opgelegd.

Abu Dhabi

In Abu Dhabi zijn winkelcentra open, maar zijn bioscopen nog steeds gesloten. Een select aantal stranden (Corniche, Al Hudayriat, Al Marfa), parken (Umm Al Emarat, Khalifa Park, Al Sulaimi, Madinat Zayed) en toeristische attracties is geopend maar bezoeken moeten van tevoren via het Smart Hub reserveringssysteem van Abu Dhabi Municipality (DMT) of rechtstreeks via de website van de attractie worden aangemeld. Hotelstranden zijn alleen opengesteld voor hotelgasten. Hotelfaciliteiten als spa's, kinderspeelkamers en gebedsruimtes zijn vooralsnog gesloten.

Om vanuit andere Emiraten naar Emiraat Abu Dhabi te reizen is bewijs van een negatieve COVID-19-test nodig die maximaal 48 uur voor vertrek buiten Abu Dhabi is afgenomen. Voor bezoeken van korte duur (denk aan dagbezoeken) mag men een resultaat overleggen van een test die in Abu Dhabi is afgenomen. Indien mensen uit andere Emiraten de VAE vanaf Abu Dhabi Airport willen verlaten, dient men bovendien een vliegticket of boekingsbevestiging te overleggen.

Nederlanders in de Verenigde Arabische Emiraten wordt verzocht de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op de voet op te volgen en het nieuws goed in de gaten te houden.

Ik ben nu in de VAE of maak een tussenstop in de VAE, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Reguliere lijnvluchten naar Nederland zijn inmiddels weer op gang gekomen. Voor het boeken van tickets en voor de laatste vluchtinformatie wordt u geadviseerd de websites van KLM/Air France of de nationale luchtvaartmaatschappijen Etihad en Emirates te raadplegen. Het verlaten van de VAE is alleen op bepaalde voorwaarden toegestaan. Uitreizen is alleen mogelijk voor: studie, medische behandelingen, diplomaten, officiële overheidszaken, zakelijk reisverkeer van de private sector, en VAE-ingezetenen die naar hun land van herkomst willen reizen om vervolgens weer terug te keren. naar de VAE. In Dubai is vóór het boeken van uw vliegticket goedkeuring nodig van de autoriteiten. Het verlaten van de VAE voor vakantiedoeleinden is niet toegestaan.

Voor vragen gerelateerd aan reizen naar Nederland, wordt verwezen naar de Q&As rond reisberperkingen naar Nederland. Momenteel bestaan er restricties voor alle niet-essentiële reizen van personen uit een aantal derde landen (waaronder de VAE) naar Europa.

Regelgeving en inreisbeperkingen kunnen echter veranderen. U wordt daarom geadviseerd contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij, de Ambassade of het Consulaat Generaal.

Ik woon in de VAE maar bevind me nu in het buitenland. Kan ik nog terug naar de VAE?

Houders van in Dubai uitgegeven VAE-verblijfsvergunningen die terug willen keren naar de VAE, dienen hiervoor een zogenaamde Residents’ Entry Permit aan te vragen bij het General Directorate of Residency and Foreign Affairs. Dit kan via deze link.

Houders van VAE-verblijfsvergunningen die in Abu Dhabi of een van de andere Emiraten is uitgegeven, die terug willen keren naar de VAE dienen hiervoor een Residents’ Entry Permit aan te vragen bij de UAE Federal Authority of Identity and Citizenship (ICA). Ook kunt u contact met de ICA opnemen via de volgende telefoonnummers +971600522222 / +97123128867 / +97123128865.

Tevens kunt u contact opnemen met de VAE ambassade in het land waar u verblijft. In Nederland kan dit onder meer via HagueEMB@mofaic.gov.ae en Hagueebmb.Cans@mofaic.gov.ae.

U kunt uiteraard 24 uur per dag contact opnemen met het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken: +31247247247.

Federale VAE-richtlijnen schrijven voor dat men verplicht is zichzelf uiterlijk 96 uur vóór vertrek naar UAE te laten testen op COVID-19. Tevens dient men zich bij aankomst in de VAE te registreren middels de Al Hosn (Abu Dhabi) of COVID-19 DXB (Dubai) smart app. Indien u op Dubai vliegt is een COVID-test bij aankomst ook mogelijk. In dat geval is thuisquarantaine verplicht totdat negatief testresultaat is ontvangen.

Gaat er nog vliegverkeer naar de VAE?

Ja. De nationale luchtvaartmaatschappijen Etihad en Emirates, maar ook KLM bieden weer lijnvluchten naar de VAE aan.  

Mensen met een VAE-verblijfsvergunning die zich buiten de VAE bevinden worden ten aanzien van de voorwaarden en procedure van terugkeer verwezen naar het antwoord op de bovenstaande vraag.

Toeristen zijn vanaf 7 juli 2020 en alleen in Dubai welkom. Bij aankomst in Dubai dient men negatieve testresultaten te kunnen overleggen van een COVID-19-test die maximaal 96 uur vóór vertrek naar Dubai is uitgevoerd. Indien men dit niet kan overleggen dient op Dubai International Airport een COVID-19-test te worden gedaan. Indien deze positief is, zal men worden overgebracht naar een door de overheid aangewezen quarantainefaciliteit waar men in gedurende 14 dagen op eigen kosten dient te verblijven. In alle gevallen dient men zich vóór het verlaten van de Dubai International Airport terminal middels de COVID-19 DXB smart app te registreren.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de gezondheidssituatie en getroffen maatregelen in de VAE?

Informatie over de gezondheidssituatie en getroffen maatregelen in de VAE kunt u vinden op:

Ook wordt u aangeraden de websites van de betreffende luchthaven in de VAE en uw luchtvaartmaatschappij te consulteren.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in de VAE wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.