Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Verenigde Arabische Emiraten

De overheid van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor de Verenigde Arabische Emiraten.

Update: 1 mei 2020, 21:45

Wat is het actuele reisadvies voor de Verenigde Arabische Emiraten?

In- door- of uitreizen is vanaf 26 maart 2020 niet meer mogelijk. De laatste vluchten vanaf de Verenigde Arabische Emiraten zijn voorzien voor 25 maart 2020. De reisrestricties gelden vooralsnog voor een periode van twee weken. Let op: deze maatregelen kunnen verlengd worden.

Indien u nog in de VAE verblijft en problemen ondervindt met het vinden van een vlucht naar Nederland, registreer je dan via bijzonderebijstandbuitenland.nl en neem zo snel mogelijk contact op met de Nederlandse ambassade of het Consulaat Generaal per mail: dba@minbuza.nl of telefoon: +971 50 624 2135/+971 50 441 3780.

Zoals eerder aangegeven mogen houders van VAE-verblijfsvergunningen eveneens sinds 19 maart 2020 12.00 de komende twee weken NIET het land binnenreizen. De VAE-autoriteiten adviseren aan om contact op te nemen met de VAE ambassade in het land van verblijf of de VAE Federal Authority of Identity and Citizenship.

Waarom is het reisadvies gewijzigd ?

Door de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft de VAE een aantal maatregelen genomen om het virus in te dammen. Onderwijsinstellingen, bioscopen en toeristische attracties zijn gesloten en grote bijeenkomsten zijn afgelast. In restaurants kan eten alleen nog worden afgehaald. Reisbeperkingen zijn nu eveneens van toepassing. De autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten roepen alle ingezetenen op samenscholingen zoveel mogelijk te mijden, een minimale afstand van 1,5 meter tot elkaar te bewaren en het huis alleen in noodgevallen te verlaten. Nederlanders in de Verenigde Arabische Emiraten wordt verzocht de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen.

Ik ben nu in de VAE of maak een tussenstop in de VAE, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Vluchten naar Nederland vanuit en via de VAE zijn mogelijk tot en met 25 maart. Nederlanders zonder VAE verblijfsvergunning worden aangeraden om te kijken of ze het land kunnen verlaten. Gelieve op te merken dat de situatie snel evolueert. Wij raden u aan om contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij en indien dit niet mogelijk is u te registreren via bijzonderebijstandbuitenland.nl en contact op te nemen met de Ambassade of het Consulaat Generaal.

Ik woon in de VAE. Kan ik daar nog terug naar toe?

Houders van VAE-verblijfsvergunningen mogen vanaf 19 maart 2020 12:00 uur de komende twee weken NIET het land binnenreizen. Deze periode kan verlengd worden. De VAE-autoriteiten raden aan contact op te nemen met de VAE ambassade in het land waar u verblijft of met de VAE Federal Authority of Identity and Citizenship. U kunt uiteraard 24 uur per dag contact opnemen met het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken: +31247247247.

Gaat er nog vliegverkeer naar de VAE?

In- door- of uitreizen is vanaf 26 maart 2020 niet meer mogelijk. De laatste vluchten vanaf de Verenigde Arabische Emiraten zijn voorzien voor 25 maart 2020.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de gezondheidssituatie en getroffen maatregelen in de VAE?

Informatie over de gezondheidssituatie en getroffen maatregelen in de VAE kunt u vinden op:

Ook raden wij u aan de websites van de betreffende luchthaven in de VAE en uw luchtvaartmaatschappij te raadplegen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in de VAE wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.