Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Uganda

De overheid van Ugandaneemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de mees gestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Uganda.

Update: 3 juli 2020, 09:45

Wat is de actuele situatie in Uganda?

In Uganda zijn zo’n 900 gevallen van het coronavirus vastgesteld. Er is nog niemand op de IC opgenomen geweest en er zijn ook nog geen doden gevallen. Stap voor stap worden de lockdown maatregelen versoepeld. Maar de grenzen en het vliegveld in Entebbe zijn nog steeds gesloten. Er is een avondklok van kracht van 19.00 tot 06.30 uur. Inmiddels is het gebruik van privé auto’s en taxi’s (maximaal 3 passagiers) en taxi busjes (matatu’s – maximaal de helft van de capaciteit) weer toegestaan. Bodaboda’s mogen voor personenvervoer nog niet gebruikt worden. Voor non-food winkels gelden soepelere regels en zijn op veel plaatsen weer open. Ook is een aantal lodges weer open, uitgaansgelegenheden en salons blijven vooralsnog gesloten.

Ik ben in Uganda, kan ik nog wel naar Nederland terugvliegen?

Wijzigen in: Behalve sporadische (commerciële) repatriëringsvluchten vindt er geen regulier vliegverkeer plaats. Als u op korte termijn naar huis wilt, laat het de ambassade dan weten via een e-mail naar kam@minbuza.nl. Als de ambassade informatie krijgt over commerciële vertrekmogelijkheden en deze vluchten ook toegelaten worden door de Ugandese autoriteiten, dan kan de ambassade u via hun communicatiekanalen vrijblijvend informeren over deze mogelijkheden. Het is aan u om te bepalen of u daarop ingaat.

Personen met een verblijfsvergunning voor Uganda kunnen in principe terugkeren (met een verplichte quarantaine van 2 weken) naar Uganda, voor meer informatie hierover dient contact te worden opgenomen met de Ugandese ambassade in Brussel.

Ik blijf in Uganda, welke maatregelen moet ik dan nemen?

Volg de adviezen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het is vooral belangrijk om rustig te blijven en voorzorgsmaatregelen te treffen. Hygiëne is belangrijk om het verspreiden van het COVID-19 virus tegen te gaan. Was daarom vaak uw handen met warm water en zeep. Vermijd het schudden van handen bij het groeten van collega’s en vrienden. Als u niest doe dit dan in de binnenkant van de elleboog. Probeer zoveel mogelijk vanuit huis te werken en vermijd plekken waar veel mensen samenkomen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Uganda wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.