Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Tunesië

De Tunesische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Tunesië en de gevolgen van het coronavirus voor reizen naar het buitenland.

Update: 2 juli 2020, 14:57

Wat is de actuele situatie in Tunesië en welke maatregelen worden genomen?

De Tunesische autoriteiten hebben door strenge maatregelen een grote uitbraak van het virus voorkomen. Er zijn de afgelopen weken slechts enkele gevallen geconstateerd, veelal onder Tunesiërs die terug zijn gekomen uit het buitenland.

Er geldt geen avondklok meer, en verplaatsingen tussen de provincies zijn weer toegestaan. Horeca en winkels zijn open in Tunesië, maar er kunnen sanitaire voorzorgsmaatregelen genomen worden zoals het verplicht dragen van een mondkapje, het meten van de lichaamstemperatuur bij binnenkomst, of het verplichte gebruik van desinfecterende handgel.

Tunesische autoriteiten kunnen besluiten om maatregelen (opnieuw) in te voeren, op basis van de verspreiding van het coronavirus.

Kan ik tussen Nederland en Tunesië reizen?

Het Tunesische luchtruim is sinds 27 juni weer open. Het Tunesische Ministerie van Gezondheid heeft bekend gemaakt (op de website van het Ministerie, en via hun geverifieerde Facebook-pagina) dat Tunesië vanaf 27 juni voor inkomende reizigers drie verschillende protocollen gaat gebruiken afhankelijk van het land waar de reiziger woonachtig is:

  • Groene lijst: Personen permanent verblijvend in deze landen mogen vrij Tunesië binnen komen. Nederland staat op deze lijst.
  • Oranje lijst: Personen permanent verblijven in deze landen moeten bij aankomst een recent (minder dan 72 uur) PCR-testresultaat kunnen overhandigen, en vervolgens ofwel in toeristische locatie verblijven (hotels) of veertien dagen in zelfquarantaine in eigen huis.
  • Personen permanent verblijvend in andere landen krijgen vooralsnog geen toegang tot Tunesië. Tunesiërs die in deze landen wonen en naar Tunesië reizen moeten bij aankomst een recent (minder dan 72 uur) PCR-testresultaat kunnen overhandigen, zeven dagen verplicht in quarantaine en daarna nog eens zeven dagen in zelfquarantaine.

Let op!

De Tunesische overheid herziet de indeling van landen in deze categorieën wekelijks. Mocht de situatie van de pandemie in een land verergeren, dan kunnen de Tunesische autoriteiten besluiten tot het veranderen van de categorie en dus de regels omtrent reizen. Indien dit Nederland betreft, zal dat hier vermeld worden.

De Nederlandse overheid ontraadt vooralsnog alle niet-essentiële reizen naar Tunesië (zie reisadvies voor Tunesië ).

Per 1 juli kunnen reizigers die bestendig verblijf in Tunesië hebben weer naar Nederland reizen. Zie ook het bericht op Rijksoverheid.nl: Nederland heft inreisverbod op voor selecte groep landen. Over de herstart van de consulaire dienstverlening volgt nadere informatie.

Heeft u hulp nodig? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

En wat als ik niet terug kan naar Nederland?

Mocht u nog niet kunnen vertrekken, zorg voor een plek waar u langer kun verblijven, eventueel in overleg met uw reisorganisatie als u daarmee bent gereisd, of met kennissen en/of familie in Tunesië.

Ik ben helemaal alleen in Tunesië, wat kan ik doen?

Heeft u zorgen over uw langdurige verblijf in Tunesië, neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Tunis. Stuur hiervoor een bericht aan TUN-CA@minbuza.nl. Geef daarbij ook duidelijk aan waar in Tunesië u zich bevindt en uw telefoonnummer. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw onderdak, maar de Ambassade biedt graag een luisterend oor en denkt met u mee over mogelijkheden.

Kan ik nog consulaire zaken regelen op de ambassade?

De Tunesische overheid gaat op dit moment makkelijker om met verlopen (Nederlandse) reisdocumenten. Als er een mogelijkheid is om terug te reizen, moet u hier wel zo snel mogelijk gebruik van te maken.

De Nederlandse Ambassade in Tunis neemt verzoeken voor MVV (landurige visa) en reisdocumenten in behandeling in geval van dringende redenen. Voor reisdocumenten geldt dit ook als u deze nodig heeft om uw Tunesische verblijfsvergunning te verlengen.

Verzoeken worden alleen verwerkt op dinsdag en donderdag van 10.00 uur tot 12.00 uur 's middags. Stuur ons een e-mail naar tun-ca@minbuza.nl  en leg ons de dringende noodzaak van een MVV en/of paspoortaanvraag uit.

Onze overige consulaire dienstverlening blijft tot nader order opgeschort. Overige consulaire vragen en afspraakverzoeken worden daarom niet gelezen en niet opgeslagen. De situatie kan snel veranderen, dus hou deze pagina in de gaten voor updates. Indien u in aanmerking denkt te komen voor een uitzonderingcategorie, of als u meer informatie wilt hebben, neemt u dan contact op via e-mail met TUN-CA@minbuza.nl.

Meer informatie vindt u hier: Paspoort of ID-kaart aanvragen

Met het openen van de grenzen zal ook de consulaire dienstverlening aangepast worden. U zult hier op de hoogte gehouden worden.

Waar vind ik meer informatie over Corona in Tunesië?

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Tunesië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.