Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Tsjechië

De Tsjechische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Tsjechië.

Update 19 maart 2020 - 14:21

Hulp gestrande reizigers

Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is het reisadvies van Tsjechië?

In Tsjechië is het dagelijks leven ontwricht. Tsjechen en permanent ingezetenen mogen het land niet verlaten. Mensen dienen binnen te blijven van 16 tot en met 24 maart, behalve als zij naar hun werk moeten of levensmiddelen of medicijnen moeten kopen.

Houd de volgende websites in de gaten als u in Tsjechië woont of verblijft:

Website van het ministerie van Binnenlandse Zaken

Website van het ministerie van Transport

Ministerie van Gezondheid

Ik ben nu in Tsjechië of maak een tussenstop in Tsjechië. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Nederlanders in Tsjechië kunnen het land verlaten. Bent u een Nederlander met een Tsjechische verblijfsvergunning? Houd er dan rekening mee dat u voor de duur van de maatregelen niet meer toegelaten wordt in Tsjechië als u het land hebt verlaten. Kijk voor  meer informatie op de  website van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er zijn beperkte uitzonderingen op deze beperkingen, bijvoorbeeld voor vrachtvervoer en vliegtuigbemanningen. Deze informatie kunt u nalezen op deze webpagina van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ik woon in Tsjechië. Kan ik daar nog terug naar toe?

Permanent ingezetenen kunnen Tsjechië nog inreizen als zij zich in het buitenland bevonden ten tijde van het afkondigen van de noodtoestand. Iedereen die inreist moet verplicht in thuisquarantaine. Zie de website van het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Gaat er nog vliegverkeer naar Tsjechië?

Alleen de internationale luchthaven van Praag is nog open. Er zijn veel annuleringen. Raadpleeg de website van uw luchtvaartmaatschappij of kijk op de site van de luchthaven van Praag.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Tsjechië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.