Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Thailand

De Thaise overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Thailand.

Update: 3 juli 2020

Hulp gestrande reizigers

Bent u momenteel in Thailand en heeft u hulp nodig? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Thailand?

Op 25 maart 2020 is een noodverordening ingevoerd die voorlopig geldt tot 31 juli 2020. Inmiddels zijn de meeste gelegenheden weer geopend waaronder winkels, restaurants en parken. Geopende locaties hebben maatregelen getroffen om aan de regels van de overheid te voldoen. Zo kan u bijvoorbeeld worden gevraagd om u te registreren bij het betreden van een winkelcentrum of supermarkt. Daarnaast is binnenlands reizen weer mogelijk.

De Thaise luchtvaartautoriteit CAAT heeft bekend gemaakt dat zij per 1 juli een aantal groepen reizigers op inkomende vluchten naar Thailand zullen toelaten. Dit zijn onder andere partners van personen met een werkvergunning en partners van Thaise personen. Voor een volledige lijst van personen die in aanmerking komen voor inreizen naar Thailand zie https://www.caat.or.th/en/archives/51825

Gezondheidsverklaring

Bent u in Thailand en wilt u naar Bangkok reizen, dan heeft u geen gezondheidsverklaring nodig.

Lokale maatregelen
Verschillende vliegvelden zijn sinds 1 mei 2020 weer geopend voor binnenlandse vluchten. Bij aankomst kunnen de lokale autoriteiten u verplichten om in quarantaine te verblijven. Voor een up-to-date lijst van geopende vliegvelden en de voorwaarden waar men aan moet voldoen bij aankomst raden we u aan om de volgende pagina in de gaten te houden en contact op te nemen met uw aankomst luchthaven.

Blijf op de hoogte
Het is belangrijk om via de media en lokale overheden goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Wij raden u aan om de volgende websites in de gaten te houden: PR Thai Government, Office of International Cooperation DDC MOPH, Tourism Authority of Thailand Newsroom en Civil Aviation Authority Thailand.

Ik zit nu in Thailand, moet ik terug naar Nederland?

Nee. Maar wij raden u wel aan om te overwegen of een langer verblijf in Thailand noodzakelijk is. KLM voert verschillende vluchten per week uit naar Amsterdam. 

Ik wil terug naar Nederland, wat moet ik doen?

U heeft al een ticket voor de terugreis

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij, ook als uw vlucht is geannuleerd. Misschien kan uw luchtvaartmaatschappij een alternatief bieden. Het is erg druk, maar heb geduld en blijf het proberen.

U heeft nog geen ticket voor de terugreis

Boek een ticket voor een vlucht naar Nederland. Er zijn minder vluchten, maar het is nog steeds mogelijk om vanuit Bangkok naar Amsterdam te vliegen. KLM vliegt nog rechtstreeks, voor een overzicht van vluchten zie de KLM website. Lufthansa en Qatar Airways verzorgen dagelijks vluchten met overstap. Let op! Tickets kunnen duur zijn. 

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Ik woon in Thailand, maar ben in het buitenland. Kan ik nog inreizen?

De Thaise luchtvaartautoriteit CAAT heeft bekend gemaakt dat bepaalde groepen personen weer kunnen inreizen in Thailand.

Let op: er zijn nog geen commerciële vluchten naar Thailand. De reis van Amsterdam naar Bangkok vindt plaats op een repatriëringsvlucht die wordt georganiseerd door de Thaise ambassade in Den Haag. De Thaise ambassade in Den Haag is verantwoordelijk voor het afgeven van de Certificate of Entry en het regelen van stoelen op de repatriëringsvluchten. Indien u in aanmerking wilt komen voor terugkeer op een van deze vluchten, dient u contact op te nemen met de Thaise ambassade in Den Haag, via http://www.thaiembassy.org/hague/

Bij aankomst dient u twee weken in een van de door de Thaise autoriteiten aangewezen locaties in quarantaine te gaan. Kosten voor deze quarantaine zijn voor eigen rekening.

Ik heb een vlucht met overstap in Bangkok. Kan ik nog in Bangkok overstappen?

Nee. De eerdere tijdelijke uitzondering voor transitreizigers is komen te vervallen.

Komt er een repatriëringsvlucht?

Zolang het nog mogelijk is om met reguliere vluchten vanuit Bangkok naar Nederland te reizen, is het advies om hier gebruik van te maken. Neem contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Op dit moment is een repatriëringsvlucht niet aan de orde.

Kan ik mee met een vlucht van een ander EU-land?

Meestal zijn repatriëringsvluchten van andere EU-landen in eerste instantie bedoeld voor de burgers van dat land. Als er plaatsen over zijn, kunnen die worden ingevuld door EU-burgers. Zijn er plekken beschikbaar, dan wordt dat bekendgemaakt op de Facebook-pagina van de Nederlandse ambassade in Thailand.

Kan ik nog een visum of paspoort verlengen of aanvragen?

(Toeristen)visum

Op 9 april is door de Thaise immigratie- autoriteiten een visumamnestie afgegeven. Heeft u een visum dat verloopt na 26 maart, dan wordt deze automatisch verlengd tot 31 juli.  Dit geldt voor alle visumsoorten en ook de 90-dagenmelding. U hoeft voor deze verlenging niet naar het immigratiebureau en ook de Covid-19-visumondersteuningsbrief van de ambassade is niet meer nodig.

De belangrijkste punten van de amnestieregeling zijn:

  1. Buitenlanders met een permanente Thaise verblijfsstatus en nu buiten Thailand zijn, kunnen Thailand binnenkomen, zelfs als hun periode buiten Thailand langer dan een jaar is.
  2. Buitenlanders van wie het visum verloopt na 26 maart 2020, krijgen een automatische visumverlenging tot 31 juli 2020. Dit omvat alle soorten visa. Voor buitenlanders voor wie de 90 dagen meldplicht geldt, die na 26 maart verloopt, wordt de deadline ook verlengd tot 31 juli 2020.
  3. Buitenlanders met een grenspas [buurlanden] die vóór 23 maart 2020 zijn binnengekomen, zullen automatisch een visumverlenging krijgen totdat de landgrens weer opengaat. Zodra de landgrens weer opengaat, moeten ze binnen 7 dagen vertrekken.
  4. Het is t/m 31 juli niet nodig in persoon bij een lokaal immigratiekantoor uw visum te verlengen.

(Nood)paspoort aanvragen

De ambassade blijft beschikbaar voor Nederlanders in acute nood:

a. als uw paspoort verloopt,

b. als u een nieuw (nood)paspoort nodig heeft om een verblijfsvergunning aan te vragen,

c. als u om medische of humanitaire redenen uw reis niet kunt uitstellen.

De overige –niet urgente-consulaire dienstverlening is vanaf 2 juni gedeeltelijk hervat, zie hier voor meer informatie.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Blijf op de hoogte via de Facebook-pagina van de Nederlandse ambassade in Thailand.

Alle Nederlanders in Thailand wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.