Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Taiwan

De Taiwanese overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Taiwan.

Update: 4 juli 2020, 14:25

Kan ik naar Taiwan reizen?

Taiwan is zeer beperkt toegankelijk voor buitenlandse reizigers. Met ingang van 29 juni kunnen buitenlandse reizigers met uitzondering van reizigers met reden toerisme / sociaal bezoek inreizen. Er zijn echter strikte voorwaarden: er is een speciale vergunning nodig (aan te vragen bij de Taiwanese vertegenwoordigingen), er gelden (zeer strikte) voorwaarden voor een 14-daagse quarantaine bij binnenkomst en de persoon heeft een (engelstalige) negatieve Covid-19 test (die maximaal 3 dagen oud is voor de datum van vertrek vlucht) nodig.

Ook bij binnenkomst kan er sprake zijn van een Covid-19 test. Zodra iemand positief wordt getest wordt de persoon overgebracht ter quarantaine en behandeling in het ziekenhuis en kan pas het ziekenhuis verlaten na 3 negatieve opeenvolgende testen.

Versoepeling van de inreis-restricties vinden stapsgewijs plaats. Momenteel wordt aan een steeds grotere groep personen een inreisvergunning verstrekt en zijn er een aantal landen waarvoor de quarantaine-periode verkort is. Ook mogelijkheden voor inreizen van studenten worden steeds groter. Aangezien maatregelen in Taiwan in snel tempo plaats vinden, is het belangrijk om via de media en lokale autoriteiten goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Buitenlandse reizigers met als reden toerisme of sociaal bezoek zijn nog steeds niet welkom en worden niet toegelaten.

Wat is de actuele situatie in Taiwan?

Het dagelijks leven ondervindt bijna geen hinder; er zijn geen lokale besmettingen en het virus is in Taiwan uitgeroeid. Het openbaar vervoer rijdt volgens het normale schema, winkels en horeca zijn open en een ieder volgt zijn gebruikelijke leefpatroon (voor zover er geen sprake is van quarantine). Er zijn wel instructies in het openbaar vervoer en bij binnenkomst van gebouwen voor het meten van temperatuur, handen desinfecteren en het dragen van mondkapjes.  

CDC Taiwan monitort de ontwikkeling van het virus binnen Taiwan. Verder is de gezondheidszorg goed toegerust om eventueel besmette personen adequaat te behandelen.Er is een groot verantwoordelijkheidsgevoel bij de bevolking om deze instructies strikt op te volgen. Mede door adequate en tijdige maatregelen is virus in Taiwan onder controle en is er volledige bewegingsvrijheid in het land.

Het blijft belangrijk om via de media en lokale autoriteiten goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Meer informatie

Taiwan Centers for Disease Control:https://www.cdc.gov.tw/En

Ministry of Foreign Affairs in Taiwan: https://www.mofa.gov.tw/en/default.html

Bureau of Consular Affairs in Taiwan: https://www.boca.gov.tw/cp-220-5081-c06dc-2.html

Ik ben nu in Taiwan. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Er zijn geen uitreisbeperkingen vanuit Taiwan, met uitzondering van wanneer men in quarantaine is geplaatst: men mag pas weer uitreizen wanneer de quarantaine periode verlopen is.  Maar de situatie kan snel wijzigen. Hou contact met uw reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij, volg de aanwijzingen van de lokale overheid en volg het nieuws.

De KLM vluchten tussen Taipei en Amsterdam zijn tijdelijk opgeschort; zodra de inreis restricties minder worden zal KLM deze rechtstreekse vluchten weer hervatten. Vooruitlopend daarop is het al mogelijk om via KLM vluchten te boeken. De Taiwanese luchtvaartmaatschappij China Airlines vliegt wel tussen Taipei en Amsterdam. Er komen steeds meer vluchten van/naar Taiwan van andere luchtvaartmaatschappijen met diverse bestemmingen.

Vragen en antwoorden over de gevolgen van uw reisplannen vindt u bij Gevolgen coronavirus voor reisplannen.

Ik woon in Taiwan. Kan ik nog inreizen?

Reizigers met een Taiwanese nationaliteit of buitenlandse reizigers met een Taiwanese verblijfsvergunning en mensen met een speciale inreis vergunning worden toegelaten. Voor hen geldt echter een (zeer strikte) 14-daagse (thuis)quarantaine bij binnenkomst.

Ga voor meer details over de inreisbeperkingen naar de website van het Bureau of Consular Affairs in Taiwan.

Houdt u contact met uw luchtvaartmaatschappij over uw vlucht en voorwaarden om met de vlucht mee te gaan.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en Nederlanders in het buitenland.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en Nederlanders in het buitenland.