Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Taiwan

De Taiwanese overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Taiwan.

Laatste update: 22 maart 2020 12:05

Hulp gestrande reizigers

Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Kan ik naar Taiwan reizen?

Per donderdag 19 maart is Taiwan niet toegankelijk voor alle buitenlandse reizigers. Alleen Taiwanezen en reizigers met een Taiwanese verblijfsvergunning, diplomaten en zakenmensen met een speciale inreisvergunning mogen nog binnen. Voor voor hen geldt een (zeer strikte) 14-daagse quarantaine bij binnenkomst.

Daarnaast zijn alle reizigers met een reishistorie naar/via/van Europa vanaf 5 maart 2020 in een 14-daagse quarantaine geplaatst. Deze maatregel is deels met terugwerkende kracht ingevoerd omdat een aantal mensen die met het coronavirus zijn besmet, naar Taiwan is gereisd.

Wat is de actuele situatie in Taiwan?

CDC Taiwan monitort de ontwikkeling van het virus binnen Taiwan. Per geval wordt nagegaan hoe de persoon besmet is geraakt en vindt uitgebreid contactonderzoek plaats; de contacten worden in een 14-daagse quarantaine geplaatst. Verder is de gezondheidszorg goed toegerust om besmette personen adequaat te behandelen.

Het dagelijks leven ondervindt relatief weinig hinder. Het openbaar vervoer rijdt volgens het normale schema, winkels en horeca zijn open en een ieder volgt zijn gebruikelijke leefpatroon (voor zover er geen sprake is van thuisquarantine). Er zijn wel instructies in het openbaar vervoer en bij binnenkomst van gebouwen voor het meten van temperatuur, handen desinfecteren en het dragen van mondkapjes.  Ook zijn grote events uitgesteld of afgelast.

Er is een groot verantwoordelijkheidsgevoel bij de bevolking om deze instructies strikt op te volgen. Mede door bovenstaande maatregelen is het aantal besmette gevallen in Taiwan tot nu toe relatief beperkt gebleven.

Aangezien de (aanvullende) maatregelen in Taiwan in snel tempo plaats vinden, is het belangrijk om via de media en lokale autoriteiten goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Meer informatie

Taiwan Centers for Disease Control:https://www.cdc.gov.tw/En

Ministry of Foreign Affairs in Taiwan: https://www.mofa.gov.tw/en/default.html

Bureau of Consular Affairs in Taiwan: https://www.boca.gov.tw/cp-220-5081-c06dc-2.html

Ik ben nu in Taiwan. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Op dit moment zijn er geen uitreisbeperkingen vanuit Taiwan, met uitzondering van wanneer men in een 14-daagse quarantaine is geplaatst: men mag pas weer uitreizen wanneer de quarantaine periode verlopen is.  Maar de situatie kan snel wijzigen. Hou contact met uw reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij, volg de aanwijzingen van de lokale overheid en volg het nieuws.

De KLM vluchten tussen Taipei en Amsterdam zijn tijdelijk opgeschort. Naar verwachting zal dit in ieder geval tot eind maart 2020 duren. De Air France vluchten zijn tijdelijk opgeschort tot 3 mei 2020. De luchtvaartmaatschappij neemt contact op met de reizigers die tickets hebben voor deze vluchten. De Taiwanese luchtvaartmaatschappijen vliegen nog wel tussen Taipei en Amsterdam, maar dit kan ook ieder moment wijzigen.

U wordt aangeraden om na te gaan of verblijf nog noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn te vertrekken. Indien u naar Nederland wil wordt u geadviseerd zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Vragen en antwoorden over de gevolgen van uw reisplannen vindt u bij Gevolgen coronavirus voor reisplannen.

Ik woon in Taiwan. Kan ik nog inreizen?

Er is een blokkade voor binnenkomst van (alle) niet-Taiwanese nationaliteiten. Alleen reizigers met een Taiwanese nationaliteit of verblijfsvergunning en mensen met een speciale inreisvergunning worden toegelaten. Voor hen geldt echter een (zeer strikte) 14-daagse (thuis)quarantaine bij binnenkomst.

Ga voor meer details over de inreisbeperkingen naar de website van het Bureau of Consular Affairs in Taiwan: https://www.boca.gov.tw/cp-220-5081-c06dc-2.html.

Met het oog op de (wereldwijde) inreisrestricties is het op dit moment de vliegfrequentie van luchtvaartmaatschappijen sterk verminderd. Houdt u contact met uw luchtvaartmaatschappij over uw vlucht en houdt u rekening met een mogelijke vermindering van vluchten terug naar Nederland. Het verdient aanbeveling om, indien u naar Nederland wenst terug te keren, dit zo spoedig mogelijk te doen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Taiwan wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.