Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Sri Lanka

De Sri Lankaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Sri Lanka.

Laatste update: 22 maart 12:20

Hulp gestrande reizigers

Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Sri Lanka?


Avondklok

In de districten Colombo en Gampaha en Puttalam is de avondklok verlengd tot dinsdagochtend 24 maart 06:00 uur. Dinsdagmiddag om 14:00 uur gaat de avondklok daar opnieuw in tot nader order.

In de rest van het land wordt de avondklok maandagochtend 23 maart om 06:00 uur opgeheven en opnieuw ingesteld om 14:00 uur tot dinsdagochtend 24 maart 06:00 uur.

De avondklok houdt in dat u niet de straat op mag, en in uw huis, appartement of hotel moet blijven.

Er geldt een uitzondering voor mensen die het land willen verlaten en in bezit zijn van een geldig ticket en paspoort. Zij mogen naar de luchthaven reizen. Zorg dat u uw ticket en uw paspoort bij de hand heeft.

Houd er rekening mee dat er een beperkt aantal taxi’s en bussen beschikbaar is. Maak op tijd een reservering of vraag uw hotel om hulp.

Informatienummer voor toeristen

Voor vragen over transport naar de luchthaven en andere vragen over COVID-19 kunt u telefoonnummer 1912 bellen. Dit informatienummer is speciaal voor toeristen opengesteld door de lokale autoriteiten.

In noodgevallen kunt u bellen met het 24/7 BZ contactcenter via +31 247 247 247.

Kan ik naar Si Lanka reizen?

In Sri Lanka geldt een inreisverbod. Er worden geen visa uitgegeven tot 29 maart. Deze periode kan verder verlengd worden.

Blijf op de hoogte vande actuele situatie via:

Ik ben nu in Sri Lanka of maak een tussenstop in Sri Lanka. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met uw reisagent of luchtvaartmaatschappij.

Ik woon in Sri Lanka Kan ik daar nog terug naar toe?

Op dit moment geldt er een inreisverbod. Mocht u toch naar Sri Lanka komen dat geldt een quarantaine van 14 dagen in door de overheid aangewezen gezondheidscentra.

Gaat er nog vliegverkeer naar Sri Lanka?

Ja, maar er worden vluchten geannuleerd.
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

BijzondereBijstandBuitenland.nl is bedoeld om Nederlanders die in het buitenland gestrand zijn vanwege de coronacrisis, te helpen en naar huis te krijgen. Zie bovenaan.

Alle Nederlanders in Sri Lanka wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.