Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Slowakije

De overheid van Slowakije neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Slowakije.
 

Laatste update: 17 maart 2020, 16:20

Hulp gestrande reizigers

Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is het reisadvies van Slowakije?

Van en naar Slowakije zijn alleen noodzakelijke reizen toegestaan.

Alleen personen met een vaste verblijfsvergunning worden tot Slowakije toegelaten. Na binnenkomst in Slowakije moet u 14 dagen in quarantaine gaan. Als u zich hier niet aan houdt, riskeert u een hoge boete.

Daarnaast is de noodtoestand afgekondigd. Dit betekent in de praktijk dat veel voorzieningen, zoals winkels, cafés, de meeste restaurants, theaters, sportverenigingen, gesloten zijn. Uitzondering hierop zijn de supermarkten, drogisterijen en apotheken.

Ik ben nu in Slowakije of maak een tussenstop in Slowakije. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Internationale trein- en busverbindingen zijn stopgezet.

Als u met de auto terug naar Nederland wilt rijden kunt u grenscontroles in Oostenrijk en/of Duitsland krijgen. De grens met Tsjechië is voor toeristen gesloten.

Op dit moment kunt u vliegen van Wenen naar Nederland.

Neem contact op met uw reisorganisatie / vervoersmaatschappij / luchtvaartmaatschappij. Indien vertrek niet mogelijk is, zoek dan naar mogelijkheden voor een passend verblijf.

Ik woon in Slowakije. Kan ik daar nog terug naar toe?

Als u een vaste verblijfsvergunning hebt, kunt u terug naar Slowakije. Houdt er wel rekening mee dat u na terugkeer 14 dagen in quarantaine moet.

Gaat er nog vliegverkeer naar Slowakije?

Nee, de internationale vliegvelden (Bratislava, Kosice, Poprad) zijn gesloten. Het vliegveld van Wenen is vooralsnog wel open, maar de vervoersmogelijkheden vanuit Slowakije naar het vliegveld zijn op dit moment beperkt. Houdt het nieuws over de vliegverbindingen tussen Amsterdam en Wenen in de gaten. Vliegverbindingen kunnen komen te vervallen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Slowakije wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.