Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Slovenië

De Sloveense overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Slovenië.

Update 30 maart 2020 - 14:16

Hulp gestrande reizigers

Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Slovenië?

De Sloveense overheid treft extra maatregelen om het risico op de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen.

 • Het openbaar vervoer is stilgelegd. De luchthaven is gesloten voor alle commerciële passagiersvluchten (inreis en uitreis).
 • Niet-essentiële diensten zijn tot nader order gesloten, zoals hotels en hostels, restaurants en cafés, wellness & spa, kappers, cosmeticawinkels, bioscopen, culturele centra en alle musea.                               
 • Met ingang van 30 maart is de bewegingsvrijheid ingeperkt. Niemand mag de eigen gemeente verlaten tenzij voor noodzakelijk woon-werkverkeer of essentiële reizen (bijvoorbeeld naar de eerste hulp in ziekenhuis. Het is verplicht een mondkapje (of een andere bedekking van mond en neus) en handschoenen te dragen bij een bezoek aan overdekte publieke gelegenheden, dus ook bij de bakker en in de supermarkt.                      
 • Supermarkten, apotheken, medisch-specialistische winkels, tuin- en landbouwwinkels, benzinestations, banken, postkantoren, koeriersdiensten en kiosks blijven vooralsnog open. Risico-/kwetsbare groepen (gepensioneerden, gehandicapten en zwangere vrouwen) mogen alleen winkels bezoeken tussen 08:00-10:00 uur.

Raadpleeg voor een volledig overzicht van getroffen maatregelen de Engelstalige website van de Sloveense overheid.

Kan ik Slovenië nog inreizen?

Het wordt steeds ingewikkelder om Slovenië in te reizen. De grens met Hongarije en Kroatië is dicht. De grens met Italië is grotendeels dicht. Inreizen is alleen mogelijk voor Slovenen en mensen met een verblijfsvergunning. Niet-Slovenen worden toegelaten mits zij een medische verklaring (niet ouder dan drie dagen) hebben en/of een lichaamstemperatuur van minder dan 37.5 graden.

Inreizen via Oostenrijk is uitsluitend mogelijk via de grensovergangen Gornja Radgona, Kuzma, Holme, Vic, Jurij, Karavanke, Ljubelj, Trate, Radlje, Gederovci, Šentilj (motorway), Šentilj (local road) en Korensko Sedlo.

Kan ik Slovenië nog uitreizen?

Het wordt steeds ingewikkelder om Slovenië uit te reizen.

 • Neem voor vertrek contact op met de spoorwegen en de autoriteiten van de landen waar u doorheen wilt reizen. Let op: er kunnen uitreiscontroles plaatsvinden en uitreisbeperkingen zijn.
 • Terugreis per auto is nog mogelijk. Let op! De situatie kan elk moment veranderen. Wij adviseren u voor vertrek het reisadvies van het land van bestemming en de landen waar u doorheen zult reizen te raadplegen.

Reizen via Oostenrijk

Reizen naar Oostenrijk was op 18 maart mogelijk, mits u met een volle benzinetank in een keer doorijdt en onderweg geen tussenstops maakt, via de volgende grensovergangen (let op: sommige overgangen zijn beperkt open):

 • Bonisdorf – Kuzma, Langegg – Jurij (06:00-21:00)
 • Mureck – Trate, Radlpaß – Radelj, Sicheldorf – Gederovci, Spielfeld (Autobahn) -  – Šentilj (avtocesta), Spielfeld (Bahnhof) – Šentilj (železnica), Spielfeld (Bundesstraße) - Šentilj (magistrala) (06:00-21:00)
 • Bad Radkersburg – Gornja Radgona, Karawankentunnel (A11) – Karavanke (A2), Loibltunnel – Ljubelj, Wurzenpass – Korensko (05:00-23:00),
 • Grablach – Holmec (05:00-21:00)
 • Lavamünd – Vič (05:00-23:00)

Reizen via Italië

Reizen naar Italië was op 19 maart onder voorwaarden mogelijk via de grensovergangen bij  Sant'Andrea / Vrtojba, Fernetti / Fernetiči, Rabuiese / Škofije. De grensovergang Pese / Krvavi potok is alleen geopend tussen 05:00 en 23:00 uur. De situatie verandert snel: raadpleeg voor vertrek het reisadvies van het land van uw bestemming en van de landen waar u doorheen zult reizen.

Belangrijk: raadpleeg deze infographic over uitreisbeperkingen van de Sloveense overheid.

Reizen via Kroatië

Reizigers naar Kroatië  moeten 14 dagen in quarantaine voordat zij verder mogen reizen. Op 18 maart was de Kroatische grens gesloten, met uitzondering voor medische staf, vrachtwagenchauffeurs, politie en leger, diplomaten, doorreizigers, forensen, en EU-inwoners die naar huis terugkeren.

Reizen via Hongarije

Reizen naar Hongarije is alleen mogelijk voor reizigers van de EEZ die in bezit zijn van een geldige regisztracios igazolas (tijdelijke verblijfsvergunning) en Lakcímkártya (bewijsstuk adres). Reizigers die 5 jaar of langer in Hongarije wonen worden in principe doorgelaten. Toelating van reizigers met een verblijfsvergunning van 90 dagen wordt beoordeeld op individuele basis door de lokale autoriteiten. Houd rekening met mogelijk lange vertraging door controles van de politie op het vliegveld. De situatie verandert erg snel. Check voor vertrek het reisadvies Hongarije en de Q&A van Hongarije.

Ik ben in Slovenië, kan ik blijven?

Het staat u vrij om in Slovenië te blijven. Deze keuze dient u op basis van uw persoonlijke omstandigheden te maken. De situatie verandert snel. Blijf alert op lokale ontwikkelingen en volg de instructies van de lokale autoriteiten. 

Wij raden u ten zeerste aan om uw verblijf in Slovenië te registreren bij de Nederlandse ambassade Ljubljana. Dan weten wij u te bereiken als dat nodig is.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Slovenië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.