Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Singapore

De overheid in Singapore neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Singapore.

Update: 18 juni 2020, 12:00

Wat is de actuele situatie in Singapore?

Er gelden zeer restrictieve maatregelen voor reizen naar Singapore. Lees de meest recente (Engelstalige) informatie over het inreisbeleid op de website van Tourism Board of Immigration Singapore.

Heeft u een verblijfs- of werkvergunning, kijk dan voor meer informatie onder 'Ik woon in Singapore maar verblijf momenteel elders. Kan ik nog terugkeren?'.

Ik ben nu in Singapore. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Het is mogelijk om vanuit Singapore naar Amsterdam te vliegen met o.a. KLM, Singapore Airlines en Swiss Air. Kijk voor  een overzicht van de vluchten op de website van de vliegmaatschappijen. 

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA)

Voor meer informatie, zie ook de 'veelgestelde vragen pagina' op www.schiphol.nl.

Ik maak een korte tussenstop in Singapore. Kan ik nog wel direct door naar Nederland (zonder zelfquarantaine) ?

Nee. Het is het NIET meer mogelijk om via Singapore te reizen. Er worden geen transits meer toegelaten.

Uitzondering

Reizigers met Singapore Airlines en SilkAir kunnen met ingang van 11 juni 2020 door Singapore Changi Airport reizen vanuit geselecteerde steden in Australië en Nieuw-Zeeland naar elke bestemming in het SIA Group-netwerk dat momenteel wordt beheerd door SIA, SilkAir of Scoot.

Kijk voor meer informatie over deze transit op de website van Singapore Airlines.

Wat te doen wanneer mijn vlucht naar Nederland wordt geannuleerd?

Dan moet u eerst contact opnemen met uw luchtvaartmaatschappij over een mogelijk alternatief. Een andere optie is een nieuw ticket aanschaffen bij een luchtvaartmaatschappij die nog wel naar Nederland vliegt. Zie ook bovenaan bij 'hulp gestrande reizigers'.

Ik woon in Singapore maar verblijf momenteel elders. Kan ik nog terugkeren?

Vanaf 28 maart 2020:

Wie 

Voordat u naar Singapore reist toestemming vragen bij:

Als er toestemming is verleend, dan:

Na aankomst in Singapore

Permanent Ingezetenen (PR holders)

       NVT

vóór aankomst in Singapore dient u een gezondheids- en reisverklaring in te dienen via de SG Arrival Card (SGAC) e-Service (zie ook *)

14-daagse zelfisolatie in speciale Stay-Home Notice (SHN) faciliteiten**

Workpass- houders, inclusief hun afhankelijken (dependants)

Ministry of Manpower (MoM). Werkgevers moeten voor hun werknemers (en  afhankelijken) online toestemming vragen voor toegang via de website van MoM   

ontvangt u een toestemmingsbrief. Deze brief uitprinten en meenemen als u op reis gaat.*

14-daagse zelfisolatie in speciale Stay-Home Notice (SHN) faciliteiten**

Long-Term Pass (LTP) houders

ICA (Ministry of Immigration & Checkpoints Authority): email uw verzoek naar ICA_nCoV_request@ica.gov.sg

ontvangt u een toestemmingsbrief die 2 weken geldig is. Deze brief uitprinten en meenemen als u op reis gaat.*

14-daagse zelfisolatie in speciale Stay-Home Notice (SHN) faciliteiten**

Student Pass houders (STP-houders)

Ministry of Education (MoE): dien uw aanvraag in bij uw onderwijsinstelling.

ontvangt u een toestemmingsbrief die 2 weken geldig is. Deze brief uitprinten en meenemen als u op reis gaat.*

14-daagse zelfisolatie in speciale Stay-Home Notice (SHN) faciliteiten**

Kort verblijf bezoekers <90 dagen

Verbod om in te reizen en om in transit te zijn

n.v.t.

n.v.t.

*Naast de toegangsgoedkeuring/toestemmingsbrief dienen reizigers ook vóór hun aankomst in Singapore een gezondheids- en reisverklaring in te dienen via de SG Arrival Card (SGAC) e-Service. Reizigers moeten hun gezondheidsstatus en recente reisgeschiedenis verstrekken, evenals persoonlijke gegevens en contactgegevens. Bij aankomst moeten reizigers de e-mail met bevestiging van hun gezondheidsverklaring tonen aan de immigratie-ambtenaren.

** Alle inwoners van Singapore ontvangen bij binnenkomst in Singapore een Stay-Home Notice (SHN). Ze dienen hun SHN in een speciaal daarvoor toegewezen faciliteit uit te zitten.

Vanaf 17 juni 2020, 23.59 uur, moeten alle reizigers die Singapore binnenkomen, naast het uitzitten van een 14-daagse Stay-Home Notice, voor het einde van hun SHN worden getest op COVID-19.

Met ingang van 17 juni 2020, 23.59 uur, mogen ingezetenen van Singapore die de 14 dagen voorafgaand aan hun binnenkomst in Singapore verbleven in Australië, Brunei Darussalam, Hong Kong, Japan, Macau, het vasteland van China, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Taiwan of Vietnam, bij aankomst in Singapore, hun 14-daagse Stay-Home Notice thuis uitzitten.

Meer informatie hierover staat op de website van de Immigration and Checkpoints Authority (ICA).

Reizigers die Singapore hebben verlaten op of na 27 maart 2020, betalen zelf de volledige kosten van de 14-daagse zelfisolatie op deze speciale Stay-Home Notice faciliteiten en de COVID 19 test.

# Uitzondering: Reizigers met Singapore Airlines en SilkAir kunnen met ingang van 11 juni 2020 door Singapore Changi Airport reizen vanuit geselecteerde steden in Australië en Nieuw-Zeeland naar elke bestemming in het SIA Group-netwerk dat momenteel wordt beheerd door SIA, SilkAir of Scoot.

ç

Ik verblijf in Singapore op een toeristenvisum (Short-Term Visit Pass). Hoe kan ik een verlengingsaanvraag van mijn visum indienen?

Bezoekers die reeds in Singapore verblijven en een verlengingsaanvraag van hun toeristenvisum willen indienen, moeten dit minstens 7 dagen vóór de einddatum van hun visum online indienen. Het is niet mogelijk om dit in persoon bij een immigratiekantoor te doen.

Ik wil tijdelijk in Singapore (ver)blijven. Kan dat?

Nee. Voor alle landen/nationaliteiten geldt een verbod om in te reizen en om in transit te zijn.

Uitzondering: Reizigers met Singapore Airlines en SilkAir kunnen met ingang van 11 juni 2020 door Singapore Changi Airport reizen vanuit geselecteerde steden in Australië en Nieuw-Zeeland naar elke bestemming in het SIA Group-netwerk dat momenteel wordt beheerd door SIA, SilkAir of Scoot.

Kijk voor meer informatie over deze transit op de website van Singapore Airlines.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Singapore wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

 Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.