Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Saoedi-Arabië

De Saoedische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Saoedi-Arabië.

Hulp gestrande reizigers

Gestrande reizigers die niet meer naar huis (in Nederland) kunnen komen kunnen zich registreren op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Laatste ontwikkelingen corona-virus in Saoedi-Arabië: welke beperkingen gelden er?

Inmiddels is het totaalaantal bevestigde corona-gevallen in Saoedi-Arabië 1299. Sinds 23 maart is er in het hele land een avondklok van kracht van 19.00 tot 06.00 uur. In Riyad, Jeddah, Medina en Mekka is die inmiddels vervroegd naar 15.00 uur. Op overtreding van deze maatregel staan zware boetes.

Scholen en universiteiten zijn nog steeds dicht, openbare evenementen vinden op het moment niet plaats. Winkelcentra, restaurants en cafés zijn gesloten. Supermarkten, apothekers, afhaalrestaurants en tankstations blijven dagelijks open tot het begin van de avondklok. Banken zijn veelal dicht, maar geldautomaten werken.

De Saoedische General Authority of Civil Aviation (GACA) heeft internationale vluchten van/naar Saoedi-Arabië tot nader order opgeschort. Ook de grensovergangen over land zijn gesloten. Dit betekent dat het momenteel niet mogelijk is om het land te verlaten.

De ambassade in Riyad werkt momenteel wel aan evacuatie van ongeveer tachtig gestrande Nederlandse reizigers die zich hebben geregistreerd via www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Daartoe staan we in contact met Saudia, dat heeft aangegeven komende weken commerciële evacuatievluchten uit te voeren op Parijs en/of Frankfort, vanwaar kan worden doorgereisd naar Nederland. Nederlanders die zich registreerden via www.bijzonderebijstandbuitenland.nl kregen daarover bericht.

Hoe kan ik mijn Saoedische visum verlengen?

Saoedische toeristenvisa kunnen worden verlengd via een kantoor van het General Directorate of Passports. Bel 992 voor het dichtstbijzijnde kantoor. Let wel: het nummer is helaas overbelast. Voor verlenging van zaken- en andere visa dient u contact op te nemen met uw (Saoedische) sponsor.

Waar kan ik meer informatie over het virus in Saoedi-Arabië vinden?

Meer informatie vindt u op de website van het Saudi Center for Disease Prevention and Control. Het Saoedische Ministry of Health is te bereiken via website, twitter en het noodnummer 937. U kunt ook onze ambassadewebsite raadplegen, terwijl ik de belangrijkste nieuwe Saoedische maatregelen ook op mijn twitter-account zal vermelden.

Waar kan ik algemene informatie vinden?

Informatie over het corona-virus kunt u ook vinden bij et Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

Hoe kan ik de ambassade bereiken?

De ambassade werkt inmiddels met een kernbezetting en is vanwege de curfew open tot 15.00 uur. De meeste medewerkers werken vanuit huis. De consulaire afdeling verstrekt alleen in uitzonderingsgevallen Nederlandse visa en paspoorten. De consulaten in Dammam en Jeddah zijn momenteel gesloten.

Schroomt u niet ons te benaderen via RIY@minbuza.nl of +966(0)11-4422300, of buiten kantooruren via het 24/7 BZ contact-center op +31-247247247.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Saoedi-Arabië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.