Corona-informatie Saoedi-Arabië

De Saoedische overheid overheid neemt maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Saoedi-Arabie.

 • Update: 9 juli 2020, 17:30

Inmiddels is het aantal bevestigde coronagevallen in Saoedi-Arabië meer dan 223.000, met 2.100 sterfgevallen (per 9 juli).

Op 26 mei heeft de Saoedische regering een stappenplan aangekondigd voor terugkeer naar normalisering van het dagelijks leven. Kijk hier voor meer informatie. De belangrijkste punten zijn:

1. Fase 1 is inmiddels gepasseerd.

2. Fase 2: is inmiddels gepasseerd.

3. Fase 3: vanaf zondag 21 juni is het leven verder genormaliseerd, uiteraard met de plicht het veiligheids- en gezondheidsbeleid in acht te nemen (op het niet volgen van deze regels staan zware boetes). Internationale vluchten zijn nog tot nadere berichtgeving opgeschort. De normalisering geldt nog niet voor de stad Mekka.

4. Voor Mekka is fase 2 pas vanaf 21 juni ingegaan (versoepelde avondklok en uitgangsverbod van 's avonds 20 tot s'ochtends 6 uur)

Scholen en universiteiten zijn nog steeds dicht. Grote openbare evenementen vinden op het moment niet plaats, sociale evenementen hebben een limiet van 50 mensen.

De Hadj
De Saoedische autoriteiten riepen eind maart 2020 alle buitenlandse Hadj reisorganisaties op om te stoppen met de werving van Hadj-pelgrims en voorlopig geen pelgrims te boeken voor de Hadj tot er meer duidelijkheid zou zijn over de ontwikkeling van COVID-19 in Saoedi Arabie. De Saoedische overheid heeft aangekondigd dat er dit jaar een beperkt aantal pelgrims van alle nationaliteiten woonachtig in Saoedie-Arabie deel kunnen nemen aan de Hadj. 

De Saoedische General Authority of Civil Aviation (GACA) heeft internationale vluchten van/naar Saoedi-Arabië tot nader opgeschort, alleen bij wijze van uitzondering vinden er af en toe commerciële vluchten plaats. Alle grensovergangen zijn gesloten.

KLM heeft een serie vluchten voor de maand juli gepubliceerd. Het gaat om vluchten van Dammam naar Amsterdam op de volgende data:

 • Dammam - Amsterdam
  Woensdag 15 juli, zaterdag 18 juli, woensdag 22 juli, zaterdag 25 juli en woensdag 29 juli

Meer informatie is te vinden in deze flyer. De vluchten zijn te boeken via www.klm.sa.

Bovendien zijn de volgende vluchten zijn aangekondigd door Saudia Airlines:

 • Jeddah - Parijs
  15 juli en 22 juli
 • Riyadh - Parijs
  11 juli, 18 juli, 25 juli en 29 juli
 • Riyadh - Frankfurt
  12 juli, 22 juli en 29 juli
 • Jeddah - Frankfurt
  15 juli
 • Riyadh - Londen 
  9 juli en 16 juli
 • Jeddah - Londen
  14 juli,19 juli en 25 juli

Boekingen kunnen nu gemaakt worden via de Saudia website: www.saudia.com (selecteer enkele reis). U dient zelf naar de luchthaven in Riyadh of Jeddah te reizen en doorreis naar uw eindbestemming zelf te organiseren. U kunt bij aankomst in Europa gevraagd worden om uw doorreis naar Nederland aan te tonen, zorg dat uw doorreis is geregeld voor vertrek.

Lufthansa heeft bovendien onderstaande commerciële vluchten bevestigd. Open de flyers voor de contactgegevens van Lufthansa om uw interesse in de vlucht kenbaar te maken.

 • Riyadh - Frankfurt
  Zondag 12 juli, zondag 19 juli, zondag 26 juli - flyer
 • Dammam - Frankfurt
  Vrijdag 10 juli - flyer

Doorreis naar uw eindbestemming dient u zelf te organiseren. U kunt bij aankomst in Frankfurt gevraagd worden om uw doorreis naar Nederland aan te tonen, zorg dat u dat voor vertrek geregeld heeft.

Hoe kan ik de ambassade bereiken?

De ambassade werkt inmiddels met een kernbezetting. De meeste medewerkers werken vanuit huis. De consulaire afdeling verstrekt alleen in uitzonderingsgevallen Nederlandse visa en paspoorten. De consulaten in Dammam en Jeddah zijn momenteel gesloten.

Voor corona-gerelateerde ontwikkelingen kun u deze website blijven raadplegen. Ook wordt er geregeld informatie geplaatst de Twitter-account van Joost Reintjes, de ambassadeur.

Schroomt u niet ons te benaderen via RIY@minbuza.nl of +966(0)11-4422300, of buiten kantooruren via het 24/7 BZ contact-center op +31-247247247.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.