Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Rwanda

De overheid van Rwanda neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Rwanda.

Update: 1 mei 2020, 21:30

Wat is de actuele status in Rwanda?

Op 21 maart 2020 heeft de Office of the Prime Minister afgekondigd dat op 21 maart om 23:59 de navolgende maatregelen zijn genomen:

  1. Onnodige verplaatsingen en bezoeken buitenshuis zijn niet toegestaan. Behalve in verband met essentiële services, kopen van voedsel en het doen van bankzaken.
  2. Alle werknemers werken vanuit huis.
  3. Grenzen zijn gesloten.
  4. Reizen tussen steden en districten is niet toegestaan.
  5. Winkels en markten zijn gesloten. Behalve diegene die voedsel, medicijnen, hygiëne en schoonmaakproducten verkopen.
  6. Voor moto’s is het niet toegestaan om passagiers te vervoeren.
  7. Alle bars zijn gesloten.
  8. Restaurants is het alleen toegestaan om take-away te verzorgen.

Deze maatregelen zijn van kracht vanaf 21 maart 2020, 23:59 uur, voor een periode van twee weken.

Ik ben nu in Rwanda of maak een tussenstop in Accra. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Door de lucht: Vanaf 20/03 23:59 uur is het niet meer toegestaan voor commerciële vluchten om te landen of te vertrekken vanuit Rwanda voor een periode van 30 dagen.

Op woensdag 25 Maart gaat een emergency vlucht van de KLM naar Amsterdam. Tickets kunnen via de reguliere weg geboekt worden.

Over land: Vanaf 21/03 23:59 uur zijn de landsgrenzen met de buurlanden gesloten. Het is niet mogelijk om over land Rwanda te verlaten.

Ik woon in Rwanda. Kan ik daar nog terug naar toe?

Zie hierboven. Wij adviseren om contact op te nemen met Rwandese ambassade in Den Haag.

Gaat er nog vliegverkeer naar Rwanda?

Niet meer van 20/03 23:59 uur voor een periode van 30 dagen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

BijzondereBijstandBuitenland.nl is bedoeld om Nederlanders die in het buitenland gestrand zijn vanwege de coronacrisis, te helpen en naar huis te krijgen. Zie bovenaan.

Alle Nederlanders in Zuid-Afrika wordt eveneens verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Door u aan te melden voor de informatieservice krijgt u een e-mail bij een aanpassing van het reisadvies, krijgt u sms bij een (dreigende) crisis, weet dat ambassade dat u in het land bent en kan u extra informatie ontvangen van de ambassade, bijvoorbeeld over consulaire dienstverlening.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten. Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Volg ook de Nederlandse ambassade in Rwanda op Twitter via: @NLinRwanda.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.