Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Rusland

De Russische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Rusland.

Update: 29 maart 2020 - 19:15

Hulp gestrande reizigers

Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Waarom is het reisadvies voor Rusland gewijzigd?

De overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus (COVID-19). Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Wat is de actuele stand van zaken in Rusland?

Grenzen

Met ingang van 30 maart 2020 zijn de Russische grensdoorlaatposten, inclusief de landgrens met Belarus (Wit-Rusland), voor onbepaalde tijd gesloten voor weg-, trein-, boot- en voetgangersverkeer voor zowel Russische onderdanen als buitenlanders.

Vliegverkeer

Er is voorlopig geen regulier internationaal vliegverkeer van en naar Russische luchthavens.

Treinverkeer

Voorlopig rijden er geen passagierstreinen tussen Rusland en Finland, Estland, Letland en Belarus (Wit-Rusland) als gevolg van de sluiting van de grenzen.

Wat is het reisadvies van Rusland?

Voor Rusland geldt het reisadvies oranje, dit betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Er zijn twee rode gebieden waar reizen helemaal niet is toegestaan.

Als preventieve maatregel tegen verspreiding van het coronavirus in Moskou, moeten personen die naar Moskou reizen vanuit landen waar het coronavirus heerst zich bij aankomst melden via hotline +7 495 870 45 09. Bij aankomst moet u verplicht 14 dagen of voor de lengte van het verblijf in thuisquarantaine als u uit bepaalde risicolanden komt.

Reist u vanuit het buitenland naar St. Petersburg, meldt u zich dan direct bij aankomst via 112.

U wordt ook aangeraden om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Dat is nog niet verplicht, maar het advies is om de richtlijnen van de stad te volgen.

Ik ben nu in Rusland of maak een tussenstop in Rusland, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Met ingang van 30 maart zijn de Russische grensdoorlaatposten, inclusief de landgrens met Belarus (Wit-Rusland) voor onbepaalde tijd gesloten voor weg-, trein-, boot- en voetgangersverkeer voor zowel Russische onderdanen als buitenlanders.

Raadpleeg uw reisagent en/of luchtvaartmaatschappij voor de meest recente situatie.

Ik woon in Rusland. Kan ik daar nog terug naar toe?

Zie hierboven. Grenzen zijn gesloten.

Gaat er nog vliegverkeer naar Rusland?

Er is voorlopig geen regulier internationaal vliegverkeer van en naar Russische luchthavens.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in de Russische Federatie wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Wij hebben van verschillende Nederlanders vernomen dat zij op een Russisch mobiel nummer geen sms van de BZ-informatieservice ontvangen na registratie/mutatie. Ook bij het uitblijven van een sms op uw geregistreerde telefoonnummer wordt de (nieuwe) informatie wel opgeslagen.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.