Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Qatar

De overheid in Qatar neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Qatar.

Update: 7 juli 2020, 15:00

Wat is de actuele situatie in Qatar?

Het aantal bevestigde coronagevallen in Qatar is 100.345. 133 mensen zijn overleden aan het virus (per 6 juli). De autoriteiten hebben een stappenplan (vier fases) aangekondigd voor terugkeer naar normalisering van het dagelijks leven. Zie deze link voor meer informatie over de versoepelingen per fase.

De versoepelingen laten onverlet dat op dit moment enkel Qatarese burgers en personen met een permanente verblijfsvergunning het land kunnen inreizen. Vluchten vanuit Qatar zijn mogelijk. Qatar Airways vliegt dagelijks van Qatar naar Nederland.

Vanaf 1 augustus kunnen personen met een verblijfsvergunning weer naar Qatar reizen, mits ze uit een ‘laag-risicogebied’ komen, goedkeuring hebben gekregen van de Qatarese autoriteiten en op eigen kosten 14 dagen in hotel-quarantaine verblijven. Deze regels gelden in ieder geval tot en met 15 september. Ook worden alle personen die naar Qatar reizen verplicht de (Ehteraz) app te downloaden in de bestrijding van het coronavirus. Meer informatie is hier te vinden.

Ik ben nu in Qatar of maak een tussenstop in Qatar. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Qatar staat niet op de lijst landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven per 1 juli jl. Personen woonachtig in Qatar met EU/Schengen- nationaliteit of verblijfsrecht kunnen naar Nederland reizen. (Zie deze link naar de Kamerbrief over de geleidelijke opheffing van het inreisverbod en deze link voor alle categorieën van personen die naar Nederland mogen reizen.) Zij krijgen het ‘dringend advies’ na aankomst in Nederland twee weken in thuisquarantaine te gaan. Tevens geldt voor passagiers van alle inkomende vluchten in Nederland dat zij een verklaring in dienen te vullen met vragen over gezondheidsklachten die passen bij COVID-19.

Het voorgaande geldt ook voor Nederlanders die via een tussenstop in Qatar naar Nederland reizen. Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland en neem voor de zekerheid altijd contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij.

Hoe weet ik dat ik vanuit een hoog-risicogebied terugreis?

De EASA houdt een lijst bij van vliegvelden in gebieden met een hoog risico op besmetting.

Ik woon in Qatar, kan ik daar nog terug naartoe?

Personen met een andere dan de Qatarese nationaliteit worden op dit moment Qatar niet binnengelaten. Er is geen uitzondering voor Nederlanders met een geldige Qatarese verblijfsvergunning. Zoals het er nu uitziet, kunnen Nederlanders met een geldige verblijfsvergunning vanaf 1 augustus a.s. weer naar Qatar terug reizen. Zij moeten dan wel 14 dagen op eigen kosten in hotel-quarantaine.

Gaat er nog vliegverkeer naar Qatar?

Alleen Qatar Airways vliegt naar Doha. Neemt u voor de zekerheid altijd contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij.

Ik heb een ticket geboekt naar Qatar. Kan ik nog afreizen?

U kunt niet van Nederland reizen naar Qatar. Neemt u voor de zekerheid altijd contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij.

Hoe kan ik de ambassade bereiken?

De ambassade werkt door, al werken de meeste medewerkers vanuit huis. De consulaire afdeling heeft de consulaire diensten opgeschort met uitzondering voor noodgevallen. Neemt u hiervoor contact op met DOH-CA@minbuza.nl. Voor corona-gerelateerde ontwikkelingen kunt u deze website blijven raadplegen. Ook wordt er geregeld informatie geplaatst via onze social media kanalen. Benadeer ons gerust via DOH@minbuza.nl of +974 4495 4700, of buiten kantooruren via het 24/7 BZ contact-center op +31-247247247.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Qatar wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken. Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.