Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Portugal

De Portugese overheid neemt maatregelen om de verpreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Portugal.

Laatste update: 26 maart 2020 16:30

Hulp gestrande reizigers

Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Portugal?

In Portugal is de noodtoestand uitgeroepen.

Op dit moment zijn de volgende maatregelen verplicht in Portugal:

  • Bent u besmet met Covid-19 of onder verdenking van besmetting: dan bent u  verplicht in isolatie te blijven (thuis of in ziekenhuis)
  • Behoort u tot de door de autoriteiten gedefinieerde risicogroep (70+ers, mensen met chronische ziekten)? Dan hebt u een speciale beschermingsplicht. In dit geval mag u alleen uw huis verlaten in zeer bijzondere omstandigheden en voor hoogst noodzakelijke activiteiten (zoals boodschappen doen, tanken, apotheek bezoeken, kort huisdier uitlaten – indien u geen beroep kunt doen op anderen).
  • Overige bevolking: u dient in principe thuis te blijven. U mag uw huis alleen verlaten voor noodzakelijke activiteiten. Hieronder vallen: professionele activiteiten, boodschappen, tanken, apotheekbezoek, hulp aan familieleden, het begeleiden van minderjarigen voor kortdurende openluchtrecreatie, het kort uitlaten van huisdieren.

Alle gelegenheden waar u met veel mensen in contact kan komen zijn gesloten, winkels bijvoorbeeld. Er is een aantal uitzonderingen, waaronder: bakkerijen, supermarkten, apotheken, kiosken, tankstations.

Houd er rekening mee dat horecagelegenheden (restaurants, cafés, disco's)  gesloten zijn. Wel zullen sommigen actief mogen blijven ten behoeve van afhaalservice of thuisbezorging van voedsel/drank.

Veiligheidstroepen worden ingezet om mensen terug naar huis te sturen als zij geen gehoor geven aan de maatregelen. Schending van verplicht isolement (als u besmet of mogelijk besmet bent), kan worden beschouwd als een misdaad.

Kan ik nog terug vliegen naar Nederland?

Houd er rekening mee dat luchtvaarmaatschappijen hun schema's aanpassen of zelfs geen vluchten meer aanbieden. De situatie verandert snel. We raden u aan te informeren bij uw reisorganisatie of de luchtvaartmaatschappij wat de mogelijkheden zijn.

Ook wordt u geadviseerd om voor uw vertrek de meest recente aankomst/vertrektijden te checken voor de luchthavens via https://www.aeroportolisboa.pt/en/lis/home (kies 'I'm planning').

Kan ik Portugal met de auto verlaten?

Als u duidelijk maakt dat u terug naar Nederland gaat waar u woont, is het volgens de aangekondigde maatregelen vooralsnog toegestaan om terug te keren. Wij raden u aan zo snel mogelijk te gaan omdat de situatie erg veranderlijk is.

Houdt u rekening met drukte rond de grensovergangen, respecteer de hygiënevoorschriften om verspreiding van het virus te voorkomen en houd het nieuws en de verkeersinformatie goed in de gaten.

Ervaringen van andere reizigers leert dat het beter is om op de grote weg te blijven, lokale controles zorgen voor meer oponthoud, en te overnachten op goed bezette parkeerplaatsen.

Voor mogelijkheden om per auto te reizen door de andere doorvoerlanden, wordt u geadviseerd om de facebookpagina’s van de Nederlandse Ambassades in Spanje, Frankrijk en België te volgen en de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken van deze landen te checken:

Welke grensdocumenten heb ik nodig als ik met de auto naar Nederland reis?

Portugal

U heeft recht op vrije doorgang mits u geen toeristische rondreis maakt. Om de overgang voor u te bespoedigen heeft de ambassade in Lissabon een document opgesteld, dat u aan de autoriteiten en/of grenswachten kunt overhandigen. Met het document verklaart u dat u naar uw woonplaats in Nederland reist. Het advies is om het document voor vertrek te printen en bij de hand te houden.

Het document om in Portugal te reizen is hier te downloaden. 

Spanje

U heeft recht op vrije doorgang mits u de kortste route naar huis kiest en geen toeristische rondreis maakt. Om de grensovergang voor u te bespoedigen is door de ambassade in Madrid een document opgesteld dat u aan de lokale autoriteiten of grenswachten kunt overhandigen indien u wordt aangehouden. Met het document verklaart u dat u naar uw woonplaats in Nederland reist. Het advies is om het document voor vertrek te printen en bij de hand te houden.

Het document om in Spanje te reizen is hier te downloaden.

Frankrijk

Reizigers die naar of door Frankrijk reizen wordt aangeraden het formulier 'ATTESTATION DE DEPLACEMENT DEROGATOIRE' in te vullen (of over te schrijven) en daarin de reden van de reis aan te geven (familie omstandigheden: motif familial).

België

Nederlanders onderweg naar huis zijn tegen problemen aangelopen bij het passeren van de Frans-Belgische grens. We hebben berichten ontvangen van Nederlanders die de doorgang werd ontzegd en via Duitsland naar huis zijn gereden. Om de grensovergang te vergemakkelijken, heeft de Nederlanse ambassade in België een verklaring opgesteld. Met het document verklaart u dat u naar uw woonplaats in Nederland reist. Het advies is om het document voor vertrek te printen en bij de hand te houden.

Het document om in België te reizen is hier te downloaden.

Duitsland

Indien u via Duitsland reist, adviseren wij u het document van de Duitse ambassade in Madrid bij de hand te hebben. Dit document geldt ook voor reizigers vanuit Portugal omdat zij via Spanje zijn gereden. Het advies is om het document voor vertrek te printen en bij de hand te houden.

Het document om in Duitsland te reizen is hier te downloaden.

Ik sta op een camping/camperplaats. Gaat deze sluiten?

Per 22 maart 00.00 uur, sluiten kampeer- en caravanterreinen en camperservicegebieden. De organisatie van vertrek van gebruikers van deze gelegenheden, moet binnen vijf werkdagen worden uitgevoerd.

Er geldt een uitzondering op deze maatregel voor gebruikers van kampeer- en caravanterreinen die ten tijde van de verklaring van de noodtoestand in Portugal permanent in deze toeristenvestigingen verblijven. Deze personen kunnen er blijven. De beheerders van kampeer- en caravanparken zijn verplicht te zorgen voor het verlenen van minimumdiensten voor de levering van elektriciteit, water, veiligheid van mensen en goederen en behandeling van vast stedelijk afval.

Voor u gelden uiteraard dezelfde regels die het uitroepen van de noodtoestand met zich mee heeft gebracht, als voor alle in Portugal verblijvende personen, Portugezen en mensen met een andere nationaliteit.

Mijn hotel of camping gaat sluiten, waar kan ik heen?

Reist u met een reisorganisatie? Neem dan contact op met uw reisorganisatie. Zij is verantwoordelijk voor uw verblijf en dient te zorgen dat u óf in de gelegenheid wordt gesteld om eerder naar Nederland te reizen, óf een ander onderkomen krijgt. Reist u niet met een reisorganisatie, probeer dan zo spoedig mogelijk terug te keren naar Nederland.

Wat moet ik doen als ik in Portugal wil blijven?

Kiest u er zelf voor om te blijven, of heeft u geen mogelijkheid om naar Nederland te gaan, dan dient u zelf voorzieningen te treffen voor een eventueel veel langer verblijf.

In dit geval dient u de voorschriften van de nationale en de lokale autoriteiten te volgen. Voor alle in Portugal verblijvende personen, Portugezen en mensen met een andere nationaliteit, gelden dezelfde maatregelen.

In Portugal geldt momenteel de noodtoestand. Houdt u rekening met de maatregelen die dit met zich mee heeft gebracht. Voor alle reizigers die in Portugal arriveren vanuit het buitenland geldt dat zij 14 dagen in quarantaine moeten blijven, op een privéadres of in een hotel.

Heb ik in Portugal toegang tot medische zorg?

Als u in Nederland verzekerd bent, heeft u bij spoedgevallen binnen Portugal recht op medische zorg. Voor de voor u geldende voorwaarden dient u contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Ik ben in Portugal en heb verdachte klachten. Wat moet ik doen?

Verkeert u in Portugal en vermoedt u dat u symptomen heeft? Bel dan met de nationale hulplijn 808 24 24 24 (voor Engels toets 9). Voor regio Azoren: 808 24 60 24. Voor regio Madeira 800 24 24 20.

Houdt er rekening mee dat u mogelijk meerdere malen moet bellen om contact te kunnen leggen. De lijnen zijn vaak overbezet. U kunt echter ook een e-mail sturen naar: atendimento@sns24.gov.pt

Ik ben in Madeira. Kan ik nog terug naar Nederland?

De gouverneur van Madeira heeft buitenlanders opgeroepen om het eiland te verlaten. In navolging daarvan wijzen wij u erop dat er geen begeleide terugkeer wordt verzorgd en dat u gebruik moet maken van commerciële mogelijkheden om terug te keren naar Nederland. Het is raadzaam contact op te nemen met uw vliegmaatschappij of touroperator.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

BijzondereBijstandBuitenland.nl is bedoeld om Nederlanders die in het buitenland gestrand zijn vanwege de coronacrisis, te helpen en naar huis te krijgen. Zie bovenaan.

Alle Nederlanders in Portugal wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden