Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Portugal

De overheid in Portugal neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Portugal.

Update: 1 juli 2020 - 19.30

Waarom wordt het reisadvies voor de regio's Lissabon en Porto aangepast?

Het reisadvies voor een deel van Portugal wordt vanwege een toegenomen verspreiding van het coronavirus aangepast. Het gaat om de gebieden in en rondom de steden Lissabon en Porto. Het reisadvies voor die regio’s gaat terug naar oranje.

Dat betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken mensen adviseert alleen nog naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft aangegeven dat er een verhoogde verspreiding van het coronavirus is in de gebieden in en rondom Lissabon en Porto.

Het reisadvies voor Portugal ging 15 juni terug van oranje naar geel. Zoals eerder aangegeven kunnen reisadviezen worden terug- of opgeschaald als de gezondheidssituatie daar aanleiding toe geeft.

Wat betekent de aanpassing van het reisadvies voor Nederlandse reizigers die in de regio's Lissabon en Porto zijn?

Nederlandse reizigers die nu in de genoemde regio’s in Portugal zijn, moeten zich afvragen of hun voortgezet verblijf noodzakelijk is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert hen contact op te nemen met hun reisorganisatie en/of reisverzekering.

Moet ik in quarantaine als ik terugkom uit de oranje gebieden in Portugal?

Het dringende advies is om  veertien dagen in quarantaine te gaan zodra u terugkomt uit de oranje gebieden in Portugal; de regio's Lissabon en Porto.

Wat betekent de aanpassing van het reisadvies voor Nederlandse reizigers die naar de regio's Lissabon en Porto willen reizen?

Nederlandse reizigers die van plan zijn om op korte termijn naar deze gebieden te reizen, moeten zich volgens het ministerie afvragen of hun verblijf noodzakelijk is. Toeristische reizen vallen niet onder noodzakelijke reizen.

Voor vakantiegangers blijft het advies om de reisadviezen goed te volgen en de instructies van lokale autoriteiten op te volgen. Ook in de landen waar vakantiereizen op dit moment mogelijk zijn (geel reisadvies), kan de situatie snel veranderen. Bijvoorbeeld bij nieuwe uitbraken van het coronavirus.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Lees het reisadvies voor Portugal en download de BZ-Reisapp. In de app kunt u landen favoriet maken, dan krijgt u een alert als het reisadvies verandert.

Nederlanders in de regio's Lissabon en Porto wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.