Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Peru

De Peruaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Peru.

Update: 19 juni 2020, 20:45

Wat is de huidige situatie in Peru?

Het huidige reisadvies voor Peru is rood, negatief. Alle grenzen (lucht, land, zee) zijn sinds 16 maart gesloten vanwege de noodtoestand, die is ingevoerd om de verspreiding van corona tegen te gaan. 

Tot 30 juni is de noodtoestand van kracht, mogelijk langer. Er geldt een avondklok vanaf 21.00-5.00 uur in Lima (in sommige provincies al vanaf een eerder tijdstip). Men mag wel naar buiten om boodschappen te doen, voor een bezoek aan bank, apotheek of een medische instelling, en om een uurtje te sporten in de buurt van hun huis. Een mondkapje is buitenshuis verplicht en iedereen moet 1,5 meter afstand houden. Stap voor stap wordt de quarantaine versoepeld. Een groot deel van de bevolking houdt zich er al niet meer aan (zij moeten weer naar buiten om geld te verdienen), hetgeen over het algemeen wordt gedoogd door politie en militairen.

Het aantal nieuwe corona besmettingen per dag neemt in Lima en meerdere andere provincies sinds kort af, maar het aantal doden per dag blijft naar verwachting nog tot eind juni stijgen. De kwaliteit van de meeste ziekenhuizen is onvoldoende, en er is een tekort aan o.a. zuurstof, medicijnen en beschermingsmateriaal. De zorg is zwaar overbelast en er worden vaak mensen geweigerd aan de poort van het ziekenhuis.

Ik ben nu in Peru of maak een tussenstop in Peru. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Sinds 16 maart zijn er geen reguliere vluchten meer naar Europa. Per 16 juni voert KLM eens in de twee weken een repatriëringsvlucht uit, in nauwe samenwerking met de ambassade. U kunt zich voor deze repatriëringsvluchten van Lima naar Amsterdam inschrijven per mail naar lim@minbuza.nl. De ambassade stuurt per email actuele informatie over vluchten en de situatie in Peru. Wij raden u aan om ook onze Facebookpagina te volgen: https://www.facebook.com/PaisesBajosEnPeru/

Ik woon in Peru. Kan ik daar nog terug naartoe?

De regering van Peru ondersteunt repatriëring voor burgers die dat wensen. In Europa gestrande burgers van Peru kunnen terugkeren met de KLM vluchten die in principe eens in de twee weken van Amsterdam naar Lima vliegen. Bij terugkeer is twee weken quarantaine in een door de Peruaanse overheid aangewezen hotel verplicht. De kosten daarvan worden betaald door de Peruaanse overheid. Doordat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is voor quarantaine, is het aantal Peruanen op de KLM-vluchten beperkt tot 100-250 per keer. De Peruaanse ambassade in Nederland coördineert de passagierslijsten voor deze vluchten. Meld u daar dus aan indien u van zo’n vlucht gebruik wilt maken.

Wat kunnen Nederlanders doen die nu in Peru zijn?

Nederlanders die in Peru blijven, dienen de aanwijzingen van de lokale autoriteiten te volgen. Volg het lokale nieuws. Er staan hoge boetes en gevangenisstraffen op het schenden van de voorschriften van nationale en lokale autoriteiten.

Zie ook de adviezen van de Nederlandse overheid om besmetting met corona te proberen te vermijden.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Peru worden verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.
 
Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.
 Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.