Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Peru

De Peruaanse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Peru.

Laatste update: 20 maart 2020 10:38

Hulp gestrande reizigers

Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de huidige situatie in Peru?

Vanaf 16 maart 23:59 zijn alle grenzen (lucht, zee, land) van Peru gesloten vanwege de afgekondigde noodtoestand om de verspreiding van corona tegen te gaan. Zowel inreis als uitreis is niet meer mogelijk.

Ik ben nu in Peru of maak een tussenstop in Peru. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

U wordt aangeraden om na te gaan of verblijf nog noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn te vertrekken. Neem contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Sinds 15 maart zijn vluchten naar Europa niet meer toegestaan. Er zijn nog enige mogelijkheden om een vlucht te boeken naar een land in de regio en vandaaruit terug naar Europa te gaan. Bv. via Brazilië, Mexico, Costa Rica of Canada. De meeste vluchten zitten echter vol en de alternatieve opties worden snel minder.

Ik woon in Peru. Kan ik daar nog terug naartoe?

Vanaf 16 maart zijn alle grenzen van Peru gesloten en is het in beginsel niet meer mogelijk om over land, zee en per lucht in te reizen.

Neem contact op met de ambassade van Peru voor meer informatie. Stuur een mail naar: lim-ca@minbuza.nl

Wat kunnen Nederlanders doen die nu in Peru zijn?

Vanaf 15 maart is in Peru de noodtoestand afgekondigd voor een periode van 15 dagen. Alle mensen in Peru dienen in principe thuis of in hun hotel te blijven. Alleen supermarkten en apotheken zijn nog open.

Het is in principe alleen mogelijk om op straat te zijn voor essentiële boodschappen (in beginsel met maar een persoon) of voor het verkrijgen van medische zorg.

Vanaf 18 maart is een avondklok van kracht. Dat betekent dat je van 20.00 tot 5.00 uur NIET buiten mag zijn. Er staan hoge boetes en gevangenisstraffen op het niet volgen van de voorschriften van de lokale autoriteiten.

Nederlanders die in Peru blijven, dienen de aanwijzingen van de lokale autoriteiten te volgen.

Zie ook de adviezen van de Nederlandse overheid om besmetting met corona te proberen te vermijden.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Peru worden verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.
 
Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.
 Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.