Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Panama

De overheid van Panama neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Panama.

Update: 5 juni 2020, 8:54

Wat is de huidige situatie in Panama?

Panama heeft vergaande maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Inmiddels is er een vliegverbod en een algehele quarantaine van kracht in het land.

Sinds 13 maart is in Panama de noodtoestand afgekondigd. Vanaf 17 maart zijn alle grenzen (lucht, zee, land) gesloten vanwege de afgekondigde noodtoestand om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op 1 juni zijn versoepelingen ingegaan in Panama. Mensen mogen weer de straat op voor essentiële boodschappen en reizen. Tussen 16u en 19u mogen gezinnen met kinderen naar buiten. Vanaf 19u geldt er een avondklok en moet iedereen binnen blijven tot 5u de volgende ochtend.

Reizen in het land is zeer moeilijk: reizigers, maar ook chauffeurs, hebben toestemming nodig (een zogenaamde ‘salvoconducto’) overal zijn controlepunten en er kan in principe alleen door het land gereisd worden voor essentiële reizen.

Wanneer u zich in Panama-stad op straat begeeft dient u een mondkapje te dragen. Houdt u zich aan de aanwijzingen van de autoriteiten.

Ik ben nu in Panama of maak een tussenstop in Panama, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Alle internationale commerciële vluchten van en naar Panama zijn vanaf maandag 23 maart opgeschort tot 21 juni.

De ambassade organiseerde in overleg met KLM/Airfrance en de Panamese overheid vier repatriëringsvluchten op 26 en 29 maart en op 11 en 13 mei.

In de maand juni organiseert KLM/Airfrance vier speciale vluchten naar Europa (Parijs, met aansluiting naar Amsterdam). Meer info hierover is te verkrijgen bij de luchtvaartmaatschappij via: airfranceklmpty@gmail.com. Tickets zijn ook via de luchtvaartmaatschappij te boeken. 

Ik woon in Panama kan ik daar nog terug naar toe?

Mensen met residentie in Panama en Panamezen kunnen het land nog in. Wel moet rekening worden gehouden met een verplichte quarantaine van 14 dagen op een locatie aangewezen door de Panamese autoriteiten. Het is belangrijk dat u uw residentiekaart of visumstempel kan laten zien. Er gaan momenteel geen internationale vluchten en ook over land is de toegang beperkt. De ambassade raadt daarom terugkeer naar Panama van Nederlanders met residentie momenteel af.

Gaat er nog vliegverkeer naar Panama?

Vanaf 23 maart is al het commerciële internationale vliegverkeer opgeschort tot in ieder geval 21 juni. 

In juni organiseert KLM/Airfrance vier speciale vluchten tussen Europa en Panama. Meer info hierover is te verkrijgen bij de luchtvaartmaatschappij via: airfranceklmpty@gmail.com. Tickets zijn ook via de luchtvaartmaatschappij te boeken.

Wat kunnen Nederlanders doen die nu in Panama zijn?

Op 23 maart kondigde president Cortizo de algehele quarantaine van het land af. Op 1 juni zijn versoepelingen ingegaan. Mensen mogen weer de straat op voor essentiële boodschappen en reizen. Tussen 16u en 19u mogen gezinnen met kinderen naar buiten. Vanaf 19u geldt er een avondklok en moet iedereen binnen blijven tot 5u de volgende ochtend.

Verder is het in Panama verplicht om een mondkapje te dragen wanneer u zich op straat begeeft.

Indien u (voorlopig) vastzit in Panama dan raden wij u aan goed te kijken naar uw verblijfplaats: of er voldoende toegang tot communicatiemiddelen, elektriciteit, water, en voedsel is en of u er comfortabel en veilig zit met uw reisgenootschap voor een aantal dagen. Houd familie en vrienden in Nederland op de hoogte van uw verblijf.

Houd u aan de aanwijzingen en quarantaine protocollen van de autoriteiten, boetes kunnen hoog oplopen en er wordt streng gehandhaafd. Meer informatie kan worden gevonden op de website van het ministerie van gezondheid van Panama: www.minsa.gob.pa

Ik zit vast in Panama en kom niet meer weg, wat moet ik doen?

Mocht vertrek niet mogelijk zijn, dan adviseert Buitenlandse Zaken dat u een passende oplossing zoekt voor verder verblijf in het buitenland, eventueel in overleg met uw reisorganisatie.

Wij zetten erop in dat de lokale overheden ervoor zorgen dat toeristen hun verblijf ter plekke veilig kunnen verlengen. Zo hebben de Panamese autoriteiten al aangegeven dat een overstay van toeristenvisa vanwege de huidige COVID-maatregelen getolereerd wordt. Registreert u zich daarom bij de ambassade via de informatieservice (zie onder). Stelt u zich vervolgens goed op de hoogte van de situatie en ontwikkelingen in het land en de maatregelen die door de Panamese overheid worden genomen (zie ook het antwoord op de vorige vraag).

Gaat Buitenlandse Zaken mensen terughalen die niet meer weg kunnen?

De ambassade organiseerde eerder in overleg met KLM/Airfrance en de Panamese overheid vier repatrieringsvluchten: op 26 en 29 maart en 11 en 13 mei. In juni organiseert KLM/Airfrance vier speciale vluchten tussen Europa en Panama. Meer info hierover is te verkrijgen bij de luchtvaartmaatschappij via: airfranceklmpty@gmail.com. Tickets zijn ook via de luchtvaartmaatschappij te boeken.

Wat moet ik doen in het geval van aan COVID-gerelateerde symptomen?

Er zijn in Panama twee hulplijnen beschikbaar, waar men eventueel ook Engels spreekt:

169: voor algemene informatie over COVID

159: in het geval van symptomen

Er is ook een WhatsApp nummer beschikbaar voor vragen over COVID: +507 6997 1234

In het geval van klachten in Panama dan wordt men gevraagd om naar lokale poliklinieken (policlinicas, of: policentros) en gezondheidscentra (centros de salud) te gaan, om de druk op de nooddiensten zoveel mogelijk te beperken.

Controleer uw zorgverzekering goed van te voren, omdat mogelijk niet alle kosten vergoed worden (Sommige verzekeringen hebben bijvoorbeeld een uitzondering voor pandemieën).

Waar kan ik verblijven in Panama?

De ambassade heeft een lijst met hotels die bevestigd hebben dat zij reizigers accepteren en aan quarantaine maatregelen en protocollen kunnen voldoen. Dit zijn onder andere:

Marriott Executive Apartments Panama City, Finisterre Tel: +507 214-9200

AC Hotel by Marriott Panama City Tel: +507 394-7777

Residence Inn by Marriott Panama City  Tel: +507 310-0600

Hilton Panama-stad, kamers vanaf $119. Tel: +507 280 8000

Magnolia Inn (hostel) in Casco Viejo

Ook zijn er enkele hotels die een speciaal arrangement hebben voor achtergebleven reizigers:

Hotels in Panama-stad:

Holiday Inn Panama Canal $ 65.-

Crowne Plaza Panama $ 75.-

Crowne Plaza Panama Airport $ 95.-

Le Meridien Panama $ 95.-

The Westin Panama $ 95.-

InterContinental Miramar Panama $ 95.-

Hotels buiten Panama-stad:

Gamboa Rainforest Reserve $ 75.-

The Westin Playa Bonita $ 95.-

Meest actuele wijzigingen voor spoedupdate

Houdt voor dagelijkse updates het reisadvies, deze webpagina op nederlandwereldwijd.nl, het Twitter-account en de Facebook-pagina van de ambassade goed in de gaten.

Ook kunt u de ambassade 24 uur per dag bereiken via: +31 247 247 247, WhatsApp +31 682 387 796 of via het twitter-account @247BZ.

I am a Foreign national, can I still travel to the Netherlands or Europe?

Please have a look at this website for more information on entry into the Netherlands (travel ban):

https://www.netherlandsandyou.nl/travel-and-residence/visas-for-the-netherlands/qas-travel-restrictions-for-the-netherlands

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Panama wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.