Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Panama

De overheid van Panama neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Panama.

Update 30 maart 2020 - 22:00

Hulp gestrande reizigers

Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de huidige situatie in Panama?

Panama heeft vergaande maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Inmiddels is er een vliegverbod en een algehele quarantaine van kracht in het land.

Vanaf 13 maart is in Panama de noodtoestand afgekondigd voor een periode van 1 maand. Vanaf 17 maart zijn alle grenzen (lucht, zee, land) van Panama gesloten vanwege de afgekondigde noodtoestand om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op 23 maart kondigde president Cortizo de algehele quarantaine van het land af. Houdt u zich te alle tijde aan de aanwijzingen van de autoriteiten.

Vanaf maandag 23 maart zijn alle internationale vliegvelden van Panama gesloten voor commerciële vluchten. De ambassade organiseerde in overleg met KLM/Airfrance en de Panamese overheid twee speciale terugkeervluchten op 26 en 29 maart. Andere vluchten zijn op korte termijn niet voorzien..

Ik ben nu in Panama of maak een tussenstop in Panama, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Alle internationale commerciële vluchten van en naar Panama zijn vanaf maandag 23 maart opgeschort voor minimaal een maand.

De ambassade organiseerde in overleg met KLM/Airfrance en de Panamese overheid twee speciale terugkeervluchten op 26 en 29 maart. Andere vluchten zijn op korte termijn niet voorzien.

Ik woon in Panama kan ik daar nog terug naar toe?

Mensen met residentie in Panama en Panamezen kunnen het land nog in. Wel moet rekening worden gehouden met een verplichte quarantaine van 14 dagen op een locatie aangewezen door de Panamese autoriteiten. Het is belangrijk dat u uw residentiekaart of visumstempel kan laten zien. Er gaan momenteel geen internationale vluchten en ook over land is de toegang beperkt. De ambassade raadt daarom terugkeer naar Panama van Nederlanders met residentie momenteel af.

Gaat er nog vliegverkeer naar Panama?

Nee. Vanaf 23 maart is al het commerciële internationale vliegverkeer opgeschort. De ambassade organiseerde in overleg met KLM/Airfrance en de Panamese overheid twee speciale terugkeervluchten op 26 en 29 maart. Andere vluchten zijn op korte termijn niet voorzien.

Wat kunnen Nederlanders doen die nu in Panama zijn?

Vanaf 13 maart is in Panama de noodtoestand afgekondigd voor een periode van 30 dagen. Op 23 maart kondigde president Cortizo de algehele quarantaine van het land af. Alle mensen in Panama dienen in principe thuis of in hun hotel te blijven. Alleen supermarkten en apotheken zijn nog open. Het is in principe alleen mogelijk om op straat te zijn voor essentiële boodschappen (in beginsel met maar één persoon) of voor het verkrijgen van medische zorg. Hiervoor gelden gezette tijden, afhankelijk van het laatste nummer van uw cedula of paspoort. Houdt u zich te allen tijde aan de aanwijzingen van de autoriteiten.

Indien u (voorlopig) vastzit in Panama dan raden wij u aan goed te kijken naar uw verblijfplaats: of er voldoende toegang tot communicatiemiddelen, elektriciteit, water, en voedsel is en of u er comfortabel en veilig zit met uw reisgenootschap voor een aantal dagen en houdt u alstublieft uw familie en vrienden in Nederland op de hoogte van uw verblijf.

Houdt u zich aan de aanwijzingen en quarantaine protocollen van de autoriteiten, boetes kunnen hoog oplopen en er wordt strak gehanthaafd. Meer informatie kan worden gevonden op de website van het ministerie van gezondheid van Panama: www.minsa.gob.pa

Ik zit vast in Panama en kom niet meer weg, wat moet ik doen?

Mocht vertrek niet mogelijk zijn, dan adviseert Buitenlandse Zaken dat u een passende oplossing zoekt voor verder verblijf in het buitenland, eventueel in overleg met uw reisorganisatie.

Wij zetten erop in dat de lokale overheden ervoor zorgen dat toeristen hun verblijf ter plekke veilig kunnen verlengen. Zie verder bij de bovenstaande vraag.

Gaat Buitenlandse Zaken mensen terughalen die niet meer weg kunnen?

De ambassade organiseerde in overleg met KLM/Airfrance en de Panamese overheid twee speciale terugkeervluchten op 26 en 29 maart. Andere vluchten zijn op korte termijn niet voorzien.

Wat moet ik doen in het geval van aan COVID-gerelateerde symptomen?

Er zijn in Panama twee hulplijnen beschikbaar, waar men eventueel ook Engels spreekt:

169: voor algemene informatie over COVID

159: in het geval van symptomen

Er is ook een WhatsApp nummer beschikbaar voor vragen over COVID: +507 6997 1234

In het geval van klachten in Panama dan wordt men gevraagd om naar lokale poliklinieken (policlinicas, of: policentros) en gezondheidscentra (centros de salud) te gaan, om de druk op de nooddiensten zoveel mogelijk te beperken.

Controleert u uw zorgverzekering goed van te voren, omdat mogelijk niet alle kosten vergoed worden (sommige verzekeringen hebben bijvoorbeeld een uitzondering voor pandemieën).

Waar kan ik verblijven in Panama?

De ambassade heeft een lijst met hotels die bevestigd hebben dat zij reizigers accepteren en aan quarantaine maatregelen en protocollen kunnen voldoen. Dit zijn:

Marriott Executive Apartments Panama City, Finisterre Tel: +507 214-9200

AC Hotel by Marriott Panama City Tel: +507 394-7777

Residence Inn by Marriott Panama City  Tel: +507 310-0600

Hilton Panama-stad, kamers vanaf $119. Tel: +507 280 8000

Magnolia Inn (hostel) in Casco Viejo

Ook zijn er enkele hotels die een speciaal arrangement hebben voor achtergebleven reizigers:

Hotels in Panama-stad:

Holiday Inn Panama Canal $ 65.-

Crowne Plaza Panama $ 75.-

Crowne Plaza Panama Airport $ 95.-

Le Meridien Panama $ 95.-

The Westin Panama $ 95.-

InterContinental Miramar Panama $ 95.-

Hotels buiten Panama-stad:

Gamboa Rainforest Reserve $ 75.-

The Westin Playa Bonita $ 95.-

Ik zit in het binnenland, moet ik naar Panama-stad komen, in afwachting van mijn vlucht?

Er zijn op korte termijn geen vluchten voorzien vanuit Panama. Het is daarom raadzaam om goed te kijken naar uw verblijfplaats: of er voldoende toegang tot communicatiemiddelen, elektriciteit, water, en voedsel is en of u er comfortabel en veilig zit met uw reisgenootschap voor een paar weken.

Meest actuele wijzigingen voor spoedupdate

Houdt voor dagelijkse updates het reisadvies, deze webpagina op nederlandwereldwijd.nl, het Twitter-account en de Facebook-pagina van de ambassade goed in de gaten.

Ook kunt u de ambassade 24 uur per dag bereiken via: +31 247 247 247, WhatsApp +31 682 387 796 of via het twitter-account @247BZ.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Panama wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

I am a Foreign national, can I still travel to the Netherlands or Europe?

Please see this site for more information about entry into the Netherlands (travel ban): https://www.netherlandsandyou.nl/latest-news/news/2020/03/18/q-and-a-for-entry-into-the-netherlands-travel-ban.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Panama wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.