Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Palestijnse Gebieden

Het bestuur van de Palestijnse Gebieden neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden.

Laatste update: 25 maart 2020 16:00

Hulp gestrande reizigers

Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden?

Het reisadvies voor de Palestijnse gebieden is momenteel 'oranje'. Dit betekent dat u wordt geadviseerd alléén noodzakelijke reizen naar én binnen de Palestijnse Gebieden te maken.

De Westelijke Jordaanoever is afgesloten voor buitenlanders. De Gazastrook is al sinds lange tijd permanent afgesloten.

Maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus worden door het Palestijnse Prime Minister’s Office aangekondigd en online gepubliceerd (vaak in het Arabisch).

Zie voor meer informatie deze Engelstalige bronnen:

Ik ben nu in de Palestijnse Gebieden of maak een tussenstop in de Palestijnse Gebieden. Kan ik nog wel terug naar Nederland??

Dat is mogelijk in sommige gevallen. U wordt aangeraden om na te gaan of verblijf nog noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn te vertrekken. Neem contact op met de Nederlandse Vertegenwoordiging.

Ik woon in de Palestijnse Gebieden. Kan ik daar nog terug naartoe?

Voor inwoners van de Palestijnse Gebieden met een Nederlands paspoort is terugkeer in principe niet mogelijk. De Israëlische autoriteiten bepalen wie er toegang krijgt tot de Westelijke Jordaanoever. Zie ook de veelgestelde vragen Reisadvies Israël.

Is er nog vliegverkeer naar de Palestijnse Gebieden?

Er zijn vrijwel geen vluchten meer beschikbaar naar het vliegveld Ben Gurion in Israël. De grenspassage tussen de Palestijnse Gebieden en Jordanië (Allenby) is gesloten. De Israëlische autoriteiten bepalen bovendien wie er toegang krijgt tot de Westelijke Jordaanoever. Zie ook de veelgestelde vragen Reisadvies Israël.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in de Palestijnse Gebieden wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.