Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Oostenrijk

De Oostenrijkse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Oostenrijk.

Houd de ontwikkelingen in Oostenrijk goed in de gaten. Het advies om alleen noodzakelijke reizen te maken. U moet zelf de afweging maken of een reis noodzakelijk is.

Update: 1 april 2020 15:31.

Hulp gestrande reizigers

Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Welke maatregelen gelden in Oostenrijk?

In heel Oostenrijk geldt dat de woning alleen verlaten mag worden:

  • Om te werken (noodzakelijk).
  • Voor verzorging (supermarkt, apotheek).
  • Om anderen te helpen.
  • Om een wandeling te maken (alleen of met huisgenoten).

Groepen van meer dan 5 personen zijn niet toegestaan.

Publieke gelegenheden zoals grote musea, de Weense staatsopera, scholen, skigebieden, horeca, (niet-noodzakelijke) winkels, sportplaatsen en speelplaatsen zijn gesloten.

Er vinden controles plaats door de politie en er worden hoge boetes opgelegd bij het niet naleven van de maatregelen.

Meer informatie over de maatregelen vindt u op de website van het Oostenrijkse ministerie van Sociale Zaken (Duitstalig).

Informatie in het Engels over de stad Wenen en het coronavirus.

Welke gebieden zijn onder quarantaine geplaatst?

Heel Tirol (279 gemeenten), gemeenten in Voralberg (Warth, Schröcken, Lech/Zürs, en Klösterle), gemeenten in Salzburg (Grossarltal, Gasteiner Tal en Flachau), en een gemeente in Steiermark (Heiligenblut am Grosslockner) zijn onder quarantaine geplaatst. Het aantal besmette gevallen is relatief hoog. Alleen personen die (aantoonbaar) hun woonplaats in deze gebieden hebben mogen inreizen. Zij mogen vervolgens hun gemeente niet meer verlaten. Alle anderen moeten uitreizen. Er vinden controles plaats door de politie. Reizigers die uit deze gebieden komen moeten volgens de Oostenrijkse autoriteiten verplicht 14 dagen in thuisquarantaine.

Lees de meest actuele informatie over het coronavirus in Tirol (Engelstalig).

Ik ben nu in Oostenrijk. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Op dit moment kunt u vanuit Oostenrijk nog terugreizen naar Nederland. Vanwege het sluiten van grenzen van omliggende landen en een vliegverbod wordt dit wel steeds lastiger. Er kunnen grenscontroles plaatsvinden. Ook kan er sprake zijn van inreisbeperkingen en uitreisbeperkingen.

Sommige gebieden in Oostenrijk, waaronder de deelstaat Tirol, zijn onder quarantaine geplaatst. Er is sprake van inreisbeperkingen en uitreisbeperkingen. Lees de meest actuele informatie voor Tirol.

De situatie kan (snel) veranderen. Volg dus het nieuws in het land waar u bent en onderweg en volg de aanwijzingen van de lokale overheid. Houd ook rekening met vertraging en files.

Ik woon in Oostenrijk. Kan ik daar nog terug naar toe?

Op dit moment kunt u nog terugreizen naar Oostenrijk. Vanwege het sluiten van grenzen van omliggende landen en een vliegverbod wordt dit wel steeds lastiger. Er kunnen grenscontroles plaatsvinden. Ook kan er sprake zijn van inreisbeperkingen.

Sommige gebieden in Oostenrijk, waaronder de deelstaat Tirol, zijn onder quarantaine geplaatst. Er is sprake van inreisbeperkingen en uitreisbeperkingen. Lees de meest actuele informatie voor Tirol (Engelstalig).

Nederland wordt door de Oostenrijkse autoriteiten als risicoland aangemerkt. Er kunnen inreisbeperkingen zijn. Check in de reisadviezen van Oostenrijk welke landen op dit moment door de Oostenrijkse autoriteiten als risicolanden worden aangemerkt en welke inreisbeperkingen gelden.

De situatie kan (snel) veranderen. Volg het nieuws in het land waar u bent en onderweg en volg de aanwijzingen van de lokale overheid. Houd ook rekening met vertraging en files.

Is er nog vliegverkeer van/naar Oostenrijk?

Nederland heeft met ingang van 23 maart 2020 een vliegverbod uitgevaardigd voor passagiersvluchten uit Oostenrijk. Er geldt een uitzondering voor repatriëringsvluchten. U kunt op dit moment nog met een overstap naar Nederland vliegen. Door vermindering van het vliegverkeer wordt dit steeds moeilijker.

Er geldt momenteel een landingsverbod voor alle vluchten uit Nederland. Op dit moment kunt u nog met een overstap naar Oostenrijk vliegen.

Door vermindering van het vliegverkeer wordt dit steeds moeilijker.

Als u (vanuit Nederland met een overstap) naar Oostenrijk vliegt en EU-burger bent, dient u te beschikken over een doktersverklaring (niet ouder dan 4 dagen, Engels of Duits) waarin staat dat u niet besmet bent met het COVID-19/coronavirus. Download de Engelstalige versie van het formulier (Medical certificate entry from SARS/CoV-2 risk areas).

Beschikt u niet over deze doktersverklaring, dan wordt u verplicht tot een thuisquarantaine van 14 dagen. De doktersverklaring is niet nodig als u op doorreis bent.

Kan ik nog met de auto terug naar Nederland rijden?

Op dit moment kunt u nog met de auto terug naar Nederland rijden. Er kunnen grenscontroles plaatsvinden. Ook kan er sprake zijn van uitreisbeperkingen.

Sommige gebieden in Oostenrijk, waaronder de deelstaat Tirol, zijn onder quarantaine geplaatst. Er is sprake van inreisbeperkingen en uitreisbeperkingen. Lees de meest actuele informatie voor Tirol.

Als u Duitsland doorreist om vanuit Oostenrijk naar Nederland terug te keren, dan is dat vooralsnog toegestaan. Lees de meest actuele informatie over inreisbeperkingen en uitreisbeperkingen op de website van de Duitse Bundespolizei (grensbewaking) (Duitstalig).

Meer informatie over de situatie aan de grenzen kunt u vinden op de website van de ÖAMTC, de Oostenrijkse ANWB, onder het kopje 'Nachbarländer'.

De situatie kan (snel) veranderen. Volg het nieuws in het land waar u bent en onderweg en volg de aanwijzingen van de lokale overheid. Houd ook rekening met vertraging en files.

Reizen naar Oostenrijk was op 18 maart mogelijk, mits u met een volle benzinetank in een keer doorrijdt en onderweg geen tussenstops maakt, via de volgende grensovergangen (let op: sommige overgangen zijn beperkt open):

  • Bonisdorf – Kuzma (06:00-21:00)
  • Mureck – Trate, Radlpaß – Radelj, Sicheldorf – Gederovci, , Spielfeld (Bahnhof) – Šentilj (železnica),  Loibltunnel – Ljubelj (05:00-21:00)
  • Bad Radkersburg – Gornja Radgona; Lavamünd – Vič (05:00-23:00),
  • Karawankentunnel (A11) – Karavanke (A2), Spielfeld (Autobahn) -  – Šentilj (avtocesta)

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Oostenrijk wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.