Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Oman

De overheid in Oman neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Oman.

Update 26 maart 2020 - 10:16

Hulp gestrande reizigers

Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Oman?

Op dit moment is het reisadvies ‘oranje’. Dat betekent dat wij u afraden om naar Oman te reizen. Vanaf 18 maart 2020 12:00 uur tot nader bericht worden alleen Omaanse staatsburgers Oman binnengelaten. Personen die niet de Omaanse nationaliteit hebben, kunnen Oman niet meer inreizen. Elke Nederlander die als toerist of ingezetene Oman wil binnenkomen, wordt aan de grens geweigerd.

Vanaf 29 maart 2020 12:00 tot nader bericht zijn er geen inkomende of uitgaande passagiersvluchten op Omaanse vliegvelden. Wij adviseren daarom Nederlandse toeristen of Nederlanders die op bezoek zijn in Oman vóór 29 maart 2020 12:00 uur hun terugreis naar Nederland te maken.

Waarom is het reisadvies gewijzigd naar oranje?

De Omaanse overheid treft extra maatregelen om het risico op de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Tot nader bericht mogen alleen Omaanse staatsburgers Oman binnenkomen. Daarnaast zijn er vanaf 29 maart 2020 12:00 uur geen inkomende of uitgaande passagiersvluchten op Omaanse vliegvelden.

Ik ben nu in Oman of maak een tussenstop in Oman. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Wij adviseren Nederlandse toeristen of Nederlanders die momenteel op bezoek zijn in Oman hun terugreis naar Nederland vóór 29 maart 2020 12:00 uur te maken. Na 29 maart 2020 12:00 uur zijn er tot nader bericht geen inkomende of uitgaande passagiersvluchten op Omaanse vliegvelden. Neem contact op met uw vliegmaatschappij om uw reeds geboekte vlucht te bevestigden of een alternatief te regelen. U kunt ook bellen naar Muscat International Airport [+968 2435 1234].

Bent u op dit moment gestrand in Oman vanwege de maatregelen rond het coronavirus en kunt u onmogelijk zelf uw terugkeer naar Nederland regelen? Neem dan contact op via www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Werkt dat niet, bel dan naar +31 247 247 247. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.

Alle informatie over deze nieuwe regeling is te vinden in de Q&A’s: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/veelgestelde-vragen-coronavirus-en-terugreizen-naar-nederland.

Ik woon in Oman. Kan ik daar nog terug naar toe?

Vanaf 18 maart 2020 12:00 uur is het voor Nederlanders die woonachtig zijn in Oman niet meer mogelijk Oman binnen te komen. Deze maatregel blijft geldig tot nader bericht. Dit betekent dat u op dit moment niet kunt terugkeren naar Oman.

Gaat er nog vliegverkeer naar Oman?

Elke Nederlander die op dit moment als toerist of ingezetene Oman wil binnenkomen, wordt aan de Omaanse grens geweigerd. Wij raden u daarom af om naar Oman proberen te reizen. Vanaf 29 maart 2020 12:00 tot nader bericht zijn er geen inkomende of uitgaande passagiersvluchten op Omaanse vliegvelden.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Oman wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.