Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Oman

De overheid in Oman neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Oman.

Update: 1 mei 2020, 20:45

Wat is de actuele situatie in Oman?

Op dit moment is het reisadvies ‘oranje’. Dat betekent dat wij u afraden om naar Oman te reizen. Vanaf 18 maart 2020 12:00 uur tot nader bericht worden alleen Omaanse staatsburgers Oman binnengelaten. Personen die niet de Omaanse nationaliteit hebben, kunnen Oman niet meer inreizen. Elke Nederlander die als toerist of ingezetene Oman wil binnenkomen, wordt aan de grens geweigerd.

Daarnaast zijn er vanaf 29 maart 2020 12:00 tot nader bericht geen inkomende of uitgaande passagiersvluchten op Omaanse vliegvelden.

Maatregelen van de Omaanse autoriteiten

  • De Omaanse autoriteiten roepen eenieder op om enkel voor noodzakelijke gevallen het huis te verlaten en een minimale afstand van 2 meter tot anderen aan te houden.
  • Reizen tussen de verschillende ‘provincies’ (governorates) is inmiddels niet mogelijk. Het verkeer tussen de provincies wordt geregeld met controleposten van de lokale autoriteiten, waarbij enkel een uitzondering wordt gemaakt voor hulpverleners en mensen die benodigdheden zoals voedsel vervoeren.
  • Vanaf 10 april a.s. tot en met 22 april 2020 is deze uitzondering niet meer van toepassing voor Muscat Governorate. In de praktijk betekent dit dat u Muscat Governorate niet meer kunt in- en uitreizen.
  • Binnen Muscat kunt u nog vrij reizen, maar houdt daarbij rekening met de oproep van de autoriteiten dit te beperken tot boodschappen doen en noodgevallen.
  • Bepaalde delen van Muscat blijven voorlopig afgesloten: op dit moment gaat het om Muttrah, Darsait, Wadi Kabir en Ruwi.

Informatie hierover en over de situatie in het land kunt u vinden in de app (Tarassud) en op de website van de Omaanse overheid (Engels) over het coronavirus.

Ik ben nu in Oman of maak een tussenstop in Oman. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Na 29 maart 2020 12:00 uur zijn er tot nader bericht geen inkomende of uitgaande passagiersvluchten op Omaanse vliegvelden. Het is nog onbekend wanneer passagiersvluchten worden hervat. Treft dit u als Nederlandse toerist of als Nederlander die op bezoek is in Oman? Zorg dan voor een veilig onderkomen, eventueel in overleg met uw reisorganisatie.

Wij adviseren u om de ontwikkelingen in Oman rond het coronavirus te blijven volgen en u te houden aan alle maatregelen van de Omaanse autoriteiten. Informatie over de situatie in het land kunt u volgen via bijvoorbeeld het Engelstalige nieuwsbulletin van::

U kunt voor informatie over de maatregelen van de overheid telefonisch contact opnemen met:

  • Omaanse Ministerie van Gezondheid [+968 24441999]
  • In geval van spoed: Omaanse nationale hotline [+968 92199389]

Heeft u hulp nodig?

U kunt de ambassade bereiken via het e-mailadres MUS@minbuza.nl of het telefoonnummer +968 2460 7306. In geval van nood kunt u ons ook per WhatsApp bereiken: +31 6 8238 7796. Buiten kantooruren kunt u bij ons terecht via het 24/7-contactcenter in Den Haag: +31 247 247 247.

Ik woon in Oman. Kan ik daar nog terug naar toe?

Vanaf 18 maart 2020 12:00 uur is het voor Nederlanders die woonachtig zijn in Oman niet meer mogelijk Oman binnen te komen. Deze maatregel blijft geldig tot nader bericht. Dit betekent dat u op dit moment niet kunt terugkeren naar Oman.

Gaat er nog vliegverkeer naar Oman?

Elke Nederlander die op dit moment als toerist of ingezetene Oman wil binnenkomen, wordt aan de Omaanse grens geweigerd. Wij raden u daarom af om naar Oman proberen te reizen. Vanaf 29 maart 2020 12:00 tot nader bericht zijn er geen inkomende of uitgaande passagiersvluchten op Omaanse vliegvelden.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Oman wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.