Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Oekraïne

De overheid in Oekraïne neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen.

Lees ook het reisadvies voor Oekraïne.

Update: 8 mei 2020, 11:15

Waarom is het reisadvies voor Oekraïne gewijzigd?

De Oekraïense overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. U wordt geadviseerd om niet naar Oekraïne te reizen. Sinds dinsdag 17 maart zijn er officieel geen internationale vluchten van en naar Oekraïne meer. Deze maatregel geldt minstens tot en met maandag 22 mei.

Ik ben nu in Oekraïne of maak een tussenstop in Oekraïne. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Het is officieel niet meer mogelijk om per vliegtuig, trein of bus Oekraïne in te komen of te verlaten. Per auto zijn de mogelijkheden beperkt, indien ze nog bestaan. Neem contact op met uw vervoersmaatschappij, reisorganisatie of reisverzekering.

Ik woon in Oekraïne. Kan ik daar nog terug naar toe?

Wanneer u de Oekraïense nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning heeft, kun u voorlopig per auto het land nog in. De hoeveelheid geopende grensovergangen wordt echter meer en meer beperkt.

Gaat er nog vliegverkeer van en naar Oekraïne?

Officieel gaan er tussen 17 maart en 22 mei geen vluchten meer. Desondanks gaan er zo nu en dan last minute vluchten tussen Oekraïne en verschillende Europese landen. U wordt geadviseerd de websites van de luchtvaartmaatschappijen in de gaten te houden. Meld u zich aan voor de informatieservice van Buitenlandse Zaken om op de hoogte gehouden te worden over mogelijke vluchten naar Nederland.

Kan mijn Oekraïense partner naar Nederland reizen?

Voor zover bekend laat de Oekraïense overheid mensen met de Oekraïense nationaliteit niet uitreizen. Er is een uitzondering gemaakt voor gezinsleden van Nederlanders met de Oekraïense nationaliteit die in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning voor Nederland. Dit kan echter alleen onder de voorwaarde dat de ambassade een officieel bericht stuurt naar het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken met daarin de personalia en vluchtgegevens van dit Oekraïense gezinslid. De Nederlandse ambassade staat klaar om hierbij te assisteren. U kunt dan een e-mail sturen naar KIE-CA@minbuza.nl met daarin de volgende informatie van zowel het Nederlandse en Oekraïense gezinslid:
- naam
- geboortedatum
- paspoortnummer
- datum geldigheid verblijfsvergunning
- geplande vluchtdatum

Hoewel de ambassade graag meewerkt aan een mogelijk vertrek van het Oekraïense gezinslid is de beslissing tot uitreizen en boarden van het vliegtuig altijd voorbehouden aan de lokale grensautoriteiten en luchtvaartmaatschappij. Het hebben van een vliegticket en het bericht van de ambassade garanderen dus niet de terugkeer naar Nederland.

Communiceert de Oekraïense overheid over het coronavirus?

De Oekraïense overheid heeft een website gelanceerd met informatie over de stand van zaken rondom het coronavirus in het land: https://covid19.com.ua/en

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.