Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Oekraïne

De overheid in Oekraïne neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Oekraïne.

Update: 3 augustus 2020, 17:50

Wat is de actuele situatie in Oekraïne?

Het algemene inreisverbod voor buitenlanders is opgeheven. Buitenlanders mogen weer Oekraïne inreizen op voorwaarde dat zij een ziektekosten- of reisverzekering hebben die de kosten van een Covid-19-besmetting dekt.

  • Reizigers vanuit landen op de groene lijst hoeven niet in quarantaine of zelf-isolatie.
  • Reizigers vanuit landen landen op de rode lijst moeten 2 weken in quarantaine of zelf-isolatie met gebruikmaking van een app.

De lijsten worden dagelijks herzien, controleer voordat u gaat reizen de actuele situatie voor reizigers uit Nederland.

Kijk voor meer informatie op de website www.visitukraine.today.

Ik ben nu in Oekraïne of maak een tussenstop in Oekraïne. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Nederlanders kunnen per vliegtuig of auto terugkeren naar Nederland.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Ik woon in Oekraïne. Kan ik daar nog terug naar toe?

Het algemene inreisverbod voor buitenlanders is opgeheven. Buitenlanders mogen weer Oekraïne inreizen op voorwaarde dat zij een ziektekosten- of reisverzekering hebben die de kosten van een Covid-19-besmetting dekt. Mogelijk dient u in quarantaine of zelf-isolatie te gaan. Kijk voor de laatste stand van zaken op de website www.visitukraine.today.

Gaat er nog vliegverkeer van en naar Oekraïne?

Vanaf 15 juni wordt het vliegverkeer stapsgewijs hervat. Informeer naar de mogelijkheden bij uw luchtvaartmaatschappij.

Kan mijn Oekraïense partner naar Nederland reizen?

Oekraïne is niet opgenomen in de lijst met landen waarvoor de reisrestricties kunnen worden opgeheven. Derhalve gelden dezelfde restricties die golden sinds 19 maart 2020. Partners in het bezit van een MVV of verblijfsvergunning voor Nederland kunnen wel naar Nederland reizen.

Indien uw partner niet in het bezit is van een MVV of verblijfsvergunning, is onder bepaalde voorwaarden een verblijf van maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen mogelijk. Bekijk de voorwaarden en antwoorden op de meest gestelde vragen: tijdelijke regeling lange afstandsgeliefden.

Bekijk de volledige lijst met uitzonderingscategorieën op de grenssluiting.

Waar vind ik informatie van de Oekraïense overheid?

De Oekraïense overheid heeft een website gelanceerd met informatie voor toeristen en bezoekers: www.visitukraine.today.  Ook is er een website over de stand van zaken rondom het coronavirus in het land:https://covid19.com.ua/en.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en reizen naar het buitenland.