Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Noorwegen

De Noorse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Noorwegen.

Update: 14 mei 2020, 11:50

Wat is het reisadvies voor Noorwegen?

U wordt geadviseerd alleen naar Noorwegen te reizen als dat hoogst noodzakelijk is. Sinds maandag 16 maart 2020 handhaaft Noorwegen een strenge grenscontrole op luchthavens, havens en andere grensovergangen. Toeristen en andere bezoekers zonder verblijfsvergunning worden geweerd. Dit geldt niet voor chauffeurs, piloten en andere personen die maatschappelijk belangrijke redenen hebben om naar Noorwegen te reizen. Alle reizigers zijn verplicht om 10 dagen na aankomst in quarantaine te verblijven.

Wie mag nog naar Noorwegen reizen?

U mag Noorwegen binnen komen als u:

  • Noors staatsburger bent of permanent ingezetene
  • een partner of minderjarig kind bent (onder 18) van een permanent ingezetene
  • werkzaam bent in Noorwegen
  • eigenaar bent van onroerend goed zoals een huis of een vakantiehuisje (‘hytte’)
  • in verband met uw werk naar Noorwegen moet reizen 

Voor iedereen geldt dat men 10 dagen in quarantaine moet zodra men Noorwegen binnenkomt. Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisbureau, aangezien het aantal vluchten sterk beperkt is. Ook goederentransport blijft doorgaan. Meer informatie is te vinden op deze website van de Noorse immigratiedienst.

Waarom is het reisadvies gewijzigd?

Het reisadvies is op 14 en 15 maart en op 12 mei 2020 aangepast conform de maatregelen die de Noorse regering heeft getroffen om verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan.

Wat moet u doen als u zich in Noorwegen bevindt?

Indien u op dit moment in Noorwegen bent als bezoeker, wordt u geadviseerd om te onderzoeken of u terug kan keren naar Nederland. Neem contact op met uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij. Let er wel op dat mogelijkheden om terug te vliegen snel beperkter worden.

De Noorse overheid geeft aan dat mensen die op bezoek zijn in Noorwegen, maar geen verblijfsvergunning  en ook geen coronavirus symptomen hebben, het land kunnen verlaten. Iedereen wordt wel aangeraden maatregelen te nemen tijdens het transport om eventuele besmetting tegen te gaan van de plaats van verblijf of quarantaine tot de plaats van vertrek. Zie voor meer informatie het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat moet u doen als u met de auto bent?

Indien u met de auto bent gekomen, kunt u terug naar Nederland rijden. Er gaan geen veerboten. In Noorwegen en bij de Deense en Duitse grenzen kunnen er controles plaatsvinden. U dient te kunnen aantonen dat u op reis bent naar Nederland, uw paspoort is in principe voldoende. U kunt de ambassade vragen om een verklaring van doorreis af te geven. Houdt rekening met wachttijden bij de grenzen  en maak geen onnodige stops.

Wat zijn de consequenties als ik alsnog naar Noorwegen afreis als toerist of bezoekende?

Onnodig bezoek wordt sterk afgeraden; reizigers worden geweerd en teruggestuurd. In sommige gevallen kunt u gearresteerd worden wanneer u niet de aanwijzingen van de lokale overheden opvolgt.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Noorwegen wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.