Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Noorwegen

De Noorse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Noorwegen.

Update:19 maart 2020 - 23.00

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is het reisadvies voor Noorwegen?

U wordt geadviseerd alleen naar Noorwegen te reizen indien hoogst noodzakelijk. Vanaf maandag 16 maart voert Noorwegen een strenge grenscontrole op luchthavens, havens en andere grensovergangen. Toeristen en andere bezoekers zonder verblijfsvergunning worden geweerd. Dit geldt niet voor chauffeurs, piloten en andere personen die maatschappelijk belangrijke redenen hebben om naar Noorwegen te reizen.

Wie mag er nog naar Noorwegen?

Bent u Noors staatsburger, permanent ingezetene of werkzaam in Noorwegen, dan mag u Noorwegen binnen komen. Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisbureau, aangezien het aantal vluchten sterk beperkt kan zijn. Ook goederentransport blijft doorgaan.

Waarom is het reisadvies gewijzigd?

Dit is conform maatregelen getroffen door de Noorse regering op 14 en 15 Maart 2020 om verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan.

Wat moet u doen als u zich in Noorwegen bevindt?

Indien u op dit moment in Noorwegen bent als bezoeker, wordt u geadviseerd om te onderzoeken of u terug kan keren naar Nederland. Neem contact op met uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij. Let er wel op dat mogelijkheden om terug te vliegen snel beperkter worden.

De Noorse overheid geeft aan dat mensen die op bezoek zijn in Noorwegen, maar geen verblijfsvergunning  en ook geen coronavirus symptomen hebben, het land kunnen verlaten. Iedereen wordt wel aangeraden maatregelen te nemen tijdens het transport om eventuele besmetting tegen te gaan van de plaats van verblijf of quarantaine tot de plaats van vertrek. Zie voor meer informatie het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat moet u doen als u met de auto bent?

Indien u met de auto bent gekomen, kunt u terug naar Nederland rijden. Er gaan geen veerboten. In Noorwegen en bij de Deense en Duitse grenzen kunnen er controles plaatsvinden. U dient te kunnen aantonen dat u op reis bent naar Nederland, uw paspoort is in principe voldoende. Houd wel rekening met wachttijden. Maak geen onnodige stops.

Wat zijn de consequenties als ik alsnog naar Noorwegen afreis als toerist of bezoekende?

Dit wordt sterk afgeraden; reizigers worden geweerd en teruggestuurd. In sommige gevallen kunt u gearresteerd worden wanneer u niet de aanwijzingen van de lokale overheden opvolgt.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Noorwegen wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.