Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Noord-Macedonië

De overheid van Noord-Macedonië neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Noord-Macedonië.

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Noord-Macedonë?

Noord-Macedonië heeft bevestigde gevallen van het coronavirus. De autoriteiten hebben daarom landelijk maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het virus te verkleinen. Scholen zijn gesloten en grote bijeenkomsten en conferenties gaan niet door. Ook cafés, restaurants, theaters, bioscopen en sportclubs zijn gesloten. Internationale vliegvelden en de meeste grensovergangen zijn dicht. Reizigers uit Nederland worden niet langer toegelaten. Reist u vanuit een ander land waar het coronavirus is vastgesteld? Dan kunnen er inreisbeperkingen zijn of een totaal inreisverbod.

Naar Noord-Macedonië vliegen is onmogelijk. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus. Debar en Centar Zhupa zijn tot crisisregio verklaard. Reizen vandaar of er naartoe is onmogelijk.

Zie voor de meest recente officiele updates over de corona situatie en de maatregelen in het land:

Measures and Recommendation Coronavirus COVID 19

Official Coronavirus information

Verder kunnen de volgende social media u behulpzaam zijn:

Twitter:      Ministerie van Gezondheid van Noord-Macedonië

Twitter:      Ministerie van Buitenlandse Zaken van Noord-Macedonië

Facebook: Venko Filipche, Minister van Gezondheid van Noord-Macedonië

Facebook: Ministerie van Buitenlandse Zaken van Noord-Macedonië

Hoewel de inhoud meest in de Macedonische of Albanese taal zijn, geven zowel Facebook als Twitter onmiddellijke en redelijk accurate vertalingen.

Ik ben nu in Noord-Macedonië of maak een tussenstop in de luchthavens van Skopje of Ohrid. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Het is nog mogelijk om via de Noord-Macedonische grenzen per auto uit te reizen. U kan echter bij de grens worden tegen gehouden en het is niet duidelijk of u daarna verder kan reizen. Check De meest gestelde vragen bij reisadviezen  voor de actuele situatie in de doorreislanden.

Ik woon in Noord-Macedonië. Kan ik daar nog terug naar toe?

Noord-Macedonië laat in principe personen met een wettige verblijfsvergunning terugkeren. Indien zij reizen vanuit een midden- of hoog risicoland (waartoe Nederland behoort) dienen zij 14 dagen in ‘zelfisolement’ te gaan en mogen hun huis niet uit. De politie controleert. Passeren van de Noor-Macedonische grenzen per auto is niet geheel onmogelijk. Vliegen naar Noord-Macedonië is niet meer mogelijk. Inwoners van Noord-Macedonië die het land willen verlaten dienen een verklaring te ondertekenen dat zij niet binnen 3 maanden zullen terugkeren.

Gaat er nog vliegverkeer naar Noord-Macedonië?

Nee

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Noord-Macedonië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.