Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Noord-Macedonië

De overheid van Noord-Macedonië neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Noord-Macedonië.

Update: 9 juli 2020, 10:12

Wat is de actuele situatie in Noord-Macedonë?

Noord-Macedonië heeft bevestigde gevallen van het coronavirus. De autoriteiten hebben daarom landelijk maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het virus te verkleinen. De maatregelen worden momenteel stapsgewijs versoepeld. De avondklok is opgeheven en terrassen zijn weer toegestaan. Men dient 2 meter afstand te houden en het dragen van een mondkapje in besloten ruimtes is verplicht.

Internationale vliegvelden zijn weer open voor alle reizigers. Er gelden geen quarantaineverplichtingen. Reizigers hoeven geen coronatest te ondergaan, m.u.v. ingezetenen van Servië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina en Kosovo.

Zie voor de meest recente officiele updates over de corona situatie en de maatregelen in het land:

Measures and Recommendation Coronavirus COVID 19

Official Coronavirus information

Verder kunnen de volgende social media u behulpzaam zijn:

Twitter:      Ministerie van Gezondheid van Noord-Macedonië

Twitter:      Ministerie van Buitenlandse Zaken van Noord-Macedonië

Facebook: Venko Filipche, Minister van Gezondheid van Noord-Macedonië

Facebook: Ministerie van Buitenlandse Zaken van Noord-Macedonië

Hoewel de inhoud meest in de Macedonische of Albanese taal zijn, geven zowel Facebook als Twitter onmiddellijke en redelijk accurate vertalingen.

Ik ben nu in Noord-Macedonië of maak een tussenstop in de luchthavens van Skopje of Ohrid. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Als ingezetene van Nederland staat het u vrij Noord-Macedonië te verlaten. Check de meestgestelde vragen bij reisadviezen voor de actuele situatie in de doorreislanden.

Als ingezetene van Noord-Macedonië staat het u nog niet vrij naar Schengenlanden te reizen. Check Buitenlandse reizigers naar Nederland voor informatie voor reizigers van buiten de EU, Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk

Ik woon in Noord-Macedonië. Kan ik daar nog terug naar toe?

De landsgrenzen en luchthavens van Noord-Macedonië zijn per 1 juli weer geopend voor alle reizigers. Er gelden geen quarantaineverplichtingen. Reizigers hoeven geen coronatest te ondergaan, m.u.v. ingezetenen van Servië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina en Kosovo.

Gaat er nog vliegverkeer naar Noord-Macedonië?

De luchthavens van Skopje en Ohrid zijn sinds 1 juli weer open.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle maatregelen worden gepubliceerd op de website van de regering van Noord-Macedonië.

Alle Nederlanders in Noord-Macedonië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.