Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Niger

De overheid van Niger neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de mees gestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Niger.

Update: 18 juni 2020, 11:35

Wat is de actuele situatie in Niger?

Vanaf 13 mei  zijn in Niger een aantal maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus versoepeld. De avondklok in Niamey is opgeheven, bars en restaurants zijn weer open en het openbaar vervoer tussen de grote steden is hervat. De overheid en publieke instellingen zijn geopend tijdens kantooruren. Er gelden nog wel een aantal maatregelen zoals het verplicht dragen van een mondkapje en afstand houden in openbare gebouwen.
De internationale luchthavens van Niamey en Zinder zijn sinds 19 maart tot nader order nog steeds gesloten voor internationale passagiersvluchten. Ook zijn alle grensposten voor personenverkeer over land gesloten.

Per 14 juni heeft Niger 980 bevestigde gevallen van besmetting met COVID-19, waarvan er 66 zijn overleden.

Ik ben nu in Niger. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Momenteel vertrekken er geen internationale vluchten uit Niger omdat de internationale luchthavens van Niamey en Zinder vanaf 19 maart middernacht voor voorlopig 2 weken (tot 3 april) zijn gesloten. Het is mogelijk dat die periode van twee weken wordt verlengd. Volg de websites van de luchtvaartmaatschappijen voor informatie over een mogelijke hervatting van vluchten vanaf Niamey.

Reizen over land naar een van de buurlanden is momenteel niet mogelijk. Ook in de buurlanden van Niger zijn er momenteel zeer beperkt of geen internationale passagiersvluchten.

Indien vertrek niet mogelijk is, zoek dan naar mogelijkheden voor passend verblijf om te blijven.

Ik woon in Niger. Kan ik daar nog terug naar toe?

Nee, het is vanaf 19 maart onmogelijk om naar Niger terug te keren. Het is niet bekend vanaf wanneer terugkeer wel weer mogelijk wordt.

Reizigers vanuit het buitenland moeten direct na aankomst in Niger twee weken verplicht in quarantaine. Aan het begin en aan het eind van de quarantaine wordt een verplichte COVID-19 test afgenomen. De quarantaine moet worden doorgebracht in een door de overheid aangewezen hotel. De kosten van het hotelverblijf zijn voor de reiziger.

Gaat er nog vliegverkeer naar Niger?

Vanaf 19 maart is er geen personenvliegverkeer naar Niger. Het is niet bekend vanaf wanneer het vliegverkeer wordt hervat.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Niger wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Kijk voor updates van de actuele situatie op de Facebookpagina van het Nigerijnse ministerie van Gezondheid.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.