Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Niger

De overheid van Niger neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de mees gestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Niger.

Update: 22 maart 2020 - 21:22

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in Niger?

Vanaf donderdag 19 maart middernacht zijn in Niger een aantal maatregelen van kracht geworden om de verspreiding van het Coronavirus te beperken. Voor een periode van voorlopig 2 weken (tot 3 april) zijn o.a. de internationale luchthavens van Niamey en Zinder gesloten voor internationale passagiersvluchten. Ook zijn voorlopig alle grensposten voor personenverkeer over land gesloten. Het is mogelijk dat de periode van twee weken wordt verlengd.

Sindsdien zijn de maatregelen aangescherpt of uitgebreid, bijvoorbeeld door het verplicht sluiten van bars, het verplicht afstand houden in openbare ruimten, en het stilleggen van een deel van het openbaar vervoer.

Per 22 maart heeft Niger inmiddels 2 bevestigde gevallen van besmetting met COVID-19.

Ik ben nu in Niger. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Momenteel vertrekken er geen internationale vluchten uit Niger omdat de internationale luchthavens van Niamey en Zinder vanaf 19 maart middernacht voor voorlopig 2 weken (tot 3 april) zijn gesloten. Het is mogelijk dat die periode van twee weken wordt verlengd. Volg de websites van de luchtvaartmaatschappijen voor informatie over een mogelijke hervatting van vluchten vanaf Niamey.

Reizen over land naar een van de buurlanden is momenteel niet mogelijk. Ook in de buurlanden van Niger zijn er momenteel zeer beperkt of geen internationale passagiersvluchten.

Indien vertrek niet mogelijk is, zoek dan naar mogelijkheden voor passend verblijf om te blijven.

Ik woon in Niger. Kan ik daar nog terug naar toe?

Nee, het is vanaf 19 maart middernacht voor een periode van voorlopig twee weken (tot 3 april) onmogelijk om naar Niger terug te keren. Het is mogelijk dat die periode wordt verlengd.

Gaat er nog vliegverkeer naar Niger?

Vanaf 19 maart middernacht is er voor een periode van voorlopig twee weken (tot 3 april) geen personenvliegverkeer naar Niger. Het is mogelijk dat die periode wordt verlengd.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Niger wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Kijk voor updates van de actuele situatie op de Facebookpagina van het Nigerijnse ministerie van Gezondheid.