Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Nieuw-Zeeland

De Nieuw-Zeelandse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Nieuw-Zeeland.

Update: 27 maart 2020: 17:30

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen; en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de situatie in Nieuw-Zeeland?

Op woensdag 25 maart heeft de Nieuw-Zeelandse regering de noodtoestand afgekondigd. Eveneens is Nieuw-Zeeland op woensdag 25 maart 23.59 uur (lokale tijd) overgegaan naar COVID-19-waarschuwingsniveau 4 (lock down). Deze maatregelen zijn voor een periode van in ieder geval vier weken van kracht.

Voor niveau 4 van het COVID-19 waarschuwingssysteem gelden in ieder geval de volgende maatregelen:

  • Iedereen wordt geacht thuis in zelf-isolatie te gaan en sociale interactie met anderen buiten het eigen huishouden te stoppen.
  • Niet-essentiële bedrijven zijn gesloten, zoals bars, restaurants, cafés, bioscopen, bibliotheken en musea.
  • Essentiële diensten blijven open zoals supermarkten, banken, huisartsen, apotheken en tankstations. Zorg altijd voor een fysieke afstand van 2 meter met een persoon of gebruik geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen.
  • Openbaar vervoer en regionale vliegreizen zijn beperkt tot degenen die betrokken zijn bij essentiële diensten en vracht (dit geldt ook voor de ferry dienst tussen het Noorder- en het Zuidereiland. Deze is alleen beschikbaar voor vrachtverkeer).
  • Privéritten met de auto zijn nog wel toegestaan.

Voor een volledig overzicht van alle maatregelen, ga naar Unite against COVID-19.

Voor vragen over COVID 19 en waarschuwingsniveau 4, heeft de Nieuw-Zeelandse overheid een gratis nummer ter beschikking gesteld: (+64) 0800 779 997 (8 am – 1 pm | 7 dagen per week).

Verder blijft de maatregel van kracht dat Nieuw-Zeeland de grenzen voor alle reizigers sluit om in te reizen, met uitzondering van Nieuw-Zeelandse staatsburgers en inwoners met permanente verblijfsvergunning (dit geldt ook voor hun kinderen en partners).

Hoe kan ik vanuit Nieuw-Zeeland terug naar Nederland?

Het is op dit moment nog mogelijk om Nieuw-Zeeland te verlaten, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Wilt u Nieuw-Zeeland verlaten, dan wordt u aangeraden om na te gaan of er nog mogelijkheden zijn te vertrekken. Neem contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Er zijn tot nu toe geen reisrestricties voor het verlaten van Nieuw-Zeeland. Wel gelden vanwege de noodtoestand de volgende maatregelen:

1. U wordt alleen toegelaten op de internationale luchthavens, waaronder Auckland Airport,  met een voor die dag geldig internationaal ticket en geldig paspoort. Als uw vliegticket een internationale overstap bevat in een land waar reisrestricties gelden of waar overstap niet meer mogelijk is, dan worden passagiers niet toegelaten op de vlucht.

2. Indien u momenteel in verplichte zelf-isolatie bent vanwege uw recente aankomst in Nieuw-Zeeland (minder dan 14 dagen) dan mag u Nieuw-Zeeland verlaten, mits u geen positieve COVID-19 test heeft of nog in afwachting bent van het testresultaat. Ook mag u geen contact hebben gehad met een persoon bij wie COVID-19 bevestigd is of een vermoeden van COVID-19 bestaat. Uw luchtvaartmaatschappij moet u toestemming geven om te reizen.

3. Houd u er rekening mee dat dat vanaf vrijdag 27 maart 23:59 de binnenlandse vluchten, het openbaar vervoeren de ferry dienst tussen het Noordereiland en Zuidereiland alleen bedoeld zijn voor mensen die in de vitale sectoren werken en voor goederenvervoer. Gebruik maken van een binnenlandse vlucht om als reiziger de internationale luchthaven van vertrek naar Nederland te bereiken, wordt beschouwd als een niet-essentiële reis en is daarom niet mogelijk.

4. Let op: Reizen met een privé voertuig (naar het vliegveld) is wel toegestaan.

Voor een volledig overzicht van alle maatregelen, ga naar Unite against COVID-19.

Voor het boeken van een vliegticket naar Nederland is het advies van de ambassade om alleen te boeken via een erkend reisbureau of direct bij de luchtvaartmaatschappij. Helaas zijn er op online sites ook nog steeds vluchten verkrijgbaar waarvan de transits inmiddels niet meer mogelijk zijn.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Nederland heeft op 17 maart 2020 nieuwe maatregelen aangekondigd rond reizen vanuit en naar Nederland.

Wat moet ik doen als ik Nieuw-Zeeland niet kan verlaten?

Is vertrek niet mogelijk, zoek dan naar mogelijkheden voor passend verblijf in Nieuw-Zeeland. U wordt geacht in zelf-isolatie te gaan zoals de nationale lockdown voorschrijft die op woensdag 25 maart 23.59 uur in gaat. U wordt geacht de gehele lockdown te verblijven op de plek waar u zich op woensdagavond 25 maart bevindt.

Als u geen plek heeft om te verblijven, kunt u zich registreren bij een service die de Nieuw-Zeelandse autoriteiten hebben ingesteld: Temporary Accomodation Service en is enkel te bereiken op het nummer 0505 754 163. De service helpt u een passend verblijf te vinden.

Reizigers van wie het tijdelijke visum voor 1 april 2020 verloopt en Nieuw-Zeeland niet kunnen verlaten, kunnen online bij de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst een nieuw visum aanvragen. Een tijdelijk visum zal worden afgegeven.  

Reizigers van wie het visum tussen 1 april en 9 juli 2020 verloopt, krijgen een automatische verlenging van het visum tot eind september 2020. Een bevestiging hiervan zal per e-mail verstuurd worden aan de visahouders.

Voor meer informatie over de maatregelen die de Nieuw-Zeelandse overheid neemt in de bestrijding van COVID-19 virus, raadpleeg de officiële website.

Ik ben nu in Nieuw-Zeeland of maak een tussenstop in Nieuw-Zeeland. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Het is op dit moment nog mogelijk om Nieuw-Zeeland te verlaten maar de mogelijkheden zijn beperkt. Er zijn tot nu toe geen reisrestricties voor het verlaten van Nieuw-Zeeland.

Overstap vanuit de eilanden in de Stille Oceaan via Nieuw-Zeeland is niet meer mogelijk. Bent u gestrand op een eiland in de Stille Oceaan, dan wordt u dringend verzocht zo snel mogelijk contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in Nieuw-Zeeland of het 24/7 BZ contact center: +31 247 247 247.

Nederland heeft op 17 maart 2020 nieuwe maatregelen aangekondigd rond reizen vanuit en naar Nederland.

Is het maken van een tussenstop in Australië nog mogelijk?

Voor een overstap op een luchthaven in Australië moet u voorafgaand aan uw reis toestemming aanvragen bij de Australische autoriteiten. Er wordt per individueel geval beoordeeld of de uitzondering wordt goedgekeurd. Ondervindt u problemen bij het aanvragen en verkrijgen van deze toestemming, neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Nieuw-Zeeland of het 24/7 BZ contact center: +31 247 247 247.

Is het maken van een tussenstop via luchthavens anders dan Australië, nog mogelijk?

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

De informatie die bij ons bekend is, is de volgende:

  • Transitmogelijkheden via Doha met Qatar Airways zijn vooralsnog mogelijk tot 14 april 2020.
  • Transitmogelijkheden via Austalië/Indonesië met Garuda zijn vooralsnog mogelijk.
  • Transitmogelijkheden via Los Angeles met Air New Zealand zijn vooralsnog mogelijk.

Ik woon in Nieuw-Zeeland. Kan ik nog terugkeren?

Nieuw-Zeelandse staatsburgers en permanente inwoners van Nieuw-Zeeland mogen Nieuw-Zeeland in, maar zijn verplicht om 14 dagen in zelf-quarantaine te gaan. Vanaf donderdag 26 maart 02.00 vindt bij aankomst op het vliegveld een gezondheidscontrole plaats. Zie voor richtlijnen de  website van de New Zealand Ministry of Health

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Nieuw-Zeeland wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.